5 sfaturi despre diete

Share

Exista mii de sfaturi despre diete, dar multe dintre ele sunt false. Iata cateva dintre ele.

Cuprins:

5 sfaturi despre diete

Adevar sau mit: mananca doar cand ti-e foame

Mit: daca mananci doar cand iti e foarte foame, lasi foamea sa te consume si astfel apetitul tau va scapa de sub control. De fapt, noile studii au aratat ca daca sari peste micul dejun, vei consuma mai multe calorii in timpul zilei si vei alege alimente mai putin sanatoase. Studiile au aratat si ca daca sari peste micul dejun vei activa reactia insulinei si astfel se vor aduna grasimea si kg in plus.

Ideea de baza: nu sari peste micul dejun. Nu astepta sa mananci pana nu mai poti de foame, pentru ca vei fi tentata sa consumi multi carbohidrati rafinati, zahar si grasimi.
Asigura-te ca mananci la fiecare cateva ore: micul dejun, pranz, cina si cateva gustari sanatoase intre mese pentu a-ti echilibra apetitul. Monitorizeaza-ti apetitul folosind o scara de la 1 (infometare) la 10 (satietate).

Adevar sau mit: metabolismul tau te ingrasa

Adevar: tiroida ta, adica glanda din gat care se afla chiar sub marul lui Adam pompeaza hormoni care controleaza metabolismul. Uneori, o afectiune medicala numita hipertiroidism apare si incetineste productia acestor hormoni. Ca un rezultat, procesul digestiv incetineste, dand balonare si crestere in greutate.

Totusi, hipertiroidismul afecteaza numai 5% din populatie. Consumarea multor calorii, lipsa exercitiilor fizice, genetica, istoria familiei si obiceiurile nesanatoase (precum saritul peste micul dejun sau lipsa somnului) sunt motive ale cresterii in greutate.

Alte simptome ale hipertiroidismului sunt: pielea uscata, oboseala zilnica si parul degradat. Daca suspectezi ca ai hipertiroidism, consulta-ti medicul care iti va face un simplu test de sange.

Adevar sau mit: daca mananci grasimi, te ingrasi

Mit: grasimea, la fel ca proteinele si carbohidratii, este un nutrient esential, vital pentru o sanatate buna. Ai nevoie de grasimi in dieta ta. Ideea e sa consumi grasimi sanatoase cu moderatie pentru a-ti mentine o greutate normala. Grasimile iti dau mai multe calorii/gram decat proteinele si carbohidratii.

Incearca sa consumi 30% din necesarul zilnic de calorii din grasimi sanatoase nesaturate precum: uleiul de masline, nuci, avocado, peste etc. Evita grasimile nesanatoase din alimente procesate precum: prajiturile, chipsurile si margarina. Consuma grasimi saturate in cantitate limitata: lapte, unt si carne rosie.

Adevar sau mit: poti slabi daca bei apa si cafea 

Mit: nici apa, nici cafeaua nu pot spala grasimea din corpul tau.
Apa este esentiala pentru viata si nu contine calorii. Daca inlocuiesti bauturile cu calorii cu apa, vei consuma mai putine calorii. Acesta este un obicei sanatos, care te poate ajuta sa slabesti – nu apa in sine.

In ceea ce priveste cafeaua, aceasta actioneaza ca un stimulent. Asta inseamna ca iti da energie. Dar tine minte ca, daca adaugi zahar sau frisca in cafea, vei consuma calorii in exces.

Cafeaua trebuie consumata cu moderatie, pentru ca poate da anxietate, nervozitate si insomnie. Nu bea mai mult de trei sau patru cani de cafea sau ceai cu cafeina pe zi.

Adevar sau mit: cresterea in greutate este inevitabila cand imbatranesti

Cu inaintarea in varsta, productia de hormoni a corpului care ajuta masa musculara incepe sa scada. Multi dintre noi suntem mai putin activi pe masura ce inaintam in varsta. Combinate, aceste doua elemente influenteaza greutatea. Pe masura ce masa musculara scade, greutatea ta se transforma in grasime.

Trebuie sa faci antrenament de forta pentru a impiedica aceasta crestere in greutate. Fa zilnic zece minute de exercitii…

Un alt adevar legat de inaintarea in varsta: metabolismul tau incetineste cu 5% la fiecare zece ani dupa 40. Pentru a impiedica asta, consuma mai putine calorii. Incepand cu varsta de 40 de ani, consuma cu 50-100 de calorii mai putin in fiecare zi.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news