De ce nu ne crește părul mai repede?

Share

Toate femeile isi doresc un păr sănătos, frumos şi lung într-o perioadă scurtă. Nu este de mirare faptul că, din acest motiv, am căzut în cursele puse de zecile de reclame la produse cosmetice, suplimente sau loţiuni ce ne promit tot ce ne dorim.

De ce nu ne crește părul mai repede

Părul ne poate spune foarte multe despre sănătatea noastră, dar şi despre alimentaţie sau stil de viaţă. Dacă ai impresia că părul tău nu creşte destul de repede, sunt şanse ca moştenirea ta genetică să determine o creştere mai lentă sau alimentaţia ta nu este corespunzătoare.

Ce trebuie să ştii despre păr:

Numărul foliculilor de păr de la nivelul scalpului este de circa 100.000, iar creşterea este de un cm pe lună şi o cădere de aproximativ 150 de fire de păr pe zi. Părul are etape de creştere, dar şi de stagnare, viteza creşterii fiind determinată genetic. Va trebui să ai în vedere şi acest factor atunci când te plângi că părul creste greu.

Ciclul creşterii firelor de păr are anumite stadii şi este programat genetic. Stadiul anagen are o durată între doi şi şase ani, pentru firele de păr de la nivelul scalpului şi se caracterizează prin creşterea activă. În stadiul catagen, radăcina suferă un proces de involuţie, după care urmează faza staţionară de circa trei luni, care este numită telogen.

Fiecare fir de păr suferă între 10 şi 20 astfel de cicluri de-a lungul vieţii, aşa că, în mod normal, procentul firelor de la nivelul scalpului este de 90% pentru creştere activa, 10% pentru stagnare şi sub 1% pentru involuţia rădăcinii.

Pe lângă moştenirea genetică, sunt şi câţiva factori care pot încetini creşterea părului. Deficienţele nutriţionale sunt adesea factorii răspunzători pentru creşterea lentă a părului. Se poate spune că părul şi unghiile nu sunt pe primul loc într-un top al priorităţilor corpului nostru. Dacă nu sunt suficiente substanţe nutritive, organismul va direcţiona acel puţin către ţesuturi şi alte organe vitale, iar efectul este un păr care creşte cu dificultate şi este rar şi subţire.

Astfel, printr-o dietă săracă în proteine, părul va fi subţire şi va întârzia ciclul creşterii, iar cele mai bune surse de proteine sunt considerate peştele, ouăle, carnea sau iaurtul.

Dezechilibrul hormonal, dar şi alte medicamente pot încetini creşterea părului. Dacă vrei să afli dacă ai vreo problemă medicală ce are ca şi efect încetinirea creşterii, va trebui să te adresezi unui medic specialist şi să nu apelezi la suplimente, loţiuni sau alte produse care sunt destinate creşterii părului.

Noile cercetări au ajuns la concluzia că molecula numită laminin-511 acţionează precum un stimulator de creştere a părului, astfel cei care suferă de pierderea părului sunt mai aproape de o victorie în lupta cu aceste tipuri de probleme. Conform medicilor, injectarea acestei molecule în piele, în unele circumstanţe, va stimula creşterea părului…

Tincturile bazate pe plante sunt utilizate de mult timp pentru stimularea creşterii părului. Chiar dacă nu există studii care să le demonstreze eficienţa, extractele din plante sunt benefice, pentru că unele dintre ele au efecte detoxifiante şi ajuta la stimularea circulaţiei sângelui de la nivelul pielii capului.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news