Ce loțiune de plajă trebuie să folosim?

Share

Deşi există destule controverse în legătură cu utilizarea lor, loţiunile, cremele, spray-urile sau produsele cosmetice cu ecran solar sunt extrem de populare la ora actuală şi au devenit din ce in ce mai performante. Totuşi, ele nu trebuie să constituie singurul mijloc de protecţie.

Ce loțiune de plajă trebuie să folosim?

Ce este un ecran solar?

Diversele produse de plajă cu un indice de protecţie 15 sau mai mare sunt utilizate pentru a preveni lezarea pielii sub efectul nociv al razelor ultraviolete şi a asigura o bronzare uniformă şi de durată. Substanţele active care alcătuiesc ecranul solar au proprietatea de a absorbi, reflecta sau împrăştia radiaţiile dăunătoare (UVA şi UVB). Filtrele sau ecranele solare sunt fie chimice, fie fizice. Cele chimice sunt absorbite în piele şi, la rândul lor, absorb radiaţia ultravioletă. Cele fizice rămân la suprafaţa tegumentului şi reflectă sau răspândesc razele nocive. Adesea, loţiunile de plajă le conţin pe amândouă.

Cât de bune sunt însă în termeni reali aceste produse depinde atât de calitatea lor (mai precis de stabilitatea chimică a ingredientelor), cât şi de modul lor de utilizare. Ecranele solare trebuie să ne protejeze în condiţiile unei expuneri normale și nu să încurajeze statul excesiv la plajă.

Nu există protecție 100%

Este important de ştiut că nicio cremă solară nu ne protejează o zi întreagă după o singură aplicare, nici nu realizează un ecran total împotriva radiaţiilor ultraviolete. De asemenea, aveţi grijă să achiziţionaţi o loţiune cu spectru larg (UVA+UVB), care filtrează peste 90% din radiaţiile UVB şi o bună parte din UVA.

Fiecare tip de piele cu protecția ei

IP (indice de protecţie), FPS (factor de protecţie solară) sau SPF (Solar Protection Factor, în engleză) înseamnă capacitatea unui produs de a preveni arsurile solare o anumită perioadă, deci priveşte numai radiaţiile UVB. De pildă, o cremă cu IP2 opreşte doar 50% din radiaţiile ultraviolete, pe când un indice 20 asigură un ecran împotriva a 94% din radiaţii. Dincolo de acest prag, diferenţele între două produse sunt mult mai mici (98% pentru un indice de protecţie 60).

•    Persoanele cu pielea mată, închisă la culoare, deşi reacţionează mai rapid la soare, nu trebuie în niciun caz să excludă utilizarea protecţiei solare eficiente.

•    Persoanele cu pielea albă trebuie să utilizeze, cel puţin în primele zile de plajă, o cremă cu ecran total (cu minimum indice 20).

•    Persoanele roşcate, cele mai defavorizate, a căror piele este extrem de sensibilă la radiaţiile solare, „merită” o cremă cu un factor de protecţie 40…

•    În cazul celor cu intoleranţe solare mai severe se recomandă cremele medicinale, al căror indice variază între 50 şi 75.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news