Totul despre cremele de bronzat

Share

Dintre toţi factorii naturali care afectează starea pielii, radiaţiile solare se situează în capul listei. Expunerea excesivă, fără protecţie, la razele ultraviolete poate declansa, pe lângă leziuni la nivelul celulelor epidermei, un lanţ de evenimente care au ca rezultat îmbătrânirea prematură a pielii, chiar modificarea ADN-ului (materialul genetic), iar în ultimă instanţă pot conduce la cancer cutanat.

Totul despre cremele de bronzat

Efectul final al abuzului de soare este îmbătrânirea prematură a pielii. Cu toate acestea, statisticile arată că puţini oameni sunt dispuşi să îşi ocrotească ţesutul cutanat cu ajutorul cremelor solare, iar când o fac, le utilizează cu prea multă zgârcenie. Dar de unde aceasta nepăsare în ceea ce priveşte protecţia solară? Fără îndoială că un factor important îl constituie greşelile, miturile şi prejudecăţile faţă de acest subiect.

Prejudecata nr.1:

Cremele solare sunt cancerigene.
Adevărul: Până în prezent au fost realizate mai mult de 20 de studii importante, vizând toate tipurile de creme solare, şi niciunul nu a reuşit să indice existenţa unei legături între acestea şi cancer. Ba chiar dimpotrivă, alifiile protectoare pot preveni cele mai frecvente forme ale cancerului de piele. Există însă şi limite ale eficienţei loţiunilor: pentru a elimina riscurile, specialiştii recomandă reaplicarea cremelor o dată la două ore, după înot sau activități fizice solicitante. De asemenea, este important să purtăm haine uşoare şi să limitam activitățile în aer liber între orele 11 şi 16. În acest mod ne putem asigura practic protecţia împotriva a 80% dintre radiațiile ultraviolete B şi a 70% dintre ultravioletele A.

Prejudecata nr.2:

Soarele este sursa principală de vitamina D
Adevărul: Vitamina D este utilă pentru reglarea absorbției calciului, asigurând sănătatea sistemului osos. Pielea o sintetizează sub influenta radiaţiilor ultraviolete de tip B. Dar utilizarea cremelor cu protecție nu duce la deficienţa de vitamina D. Studiile au arătat că nivelul de vitamina D la utilizatorii de ecrane solare este normal. Există cel putin două explicații în acest sens: pe de o parte, ajung zece minute de expunere la soare pentru ca organismul să „fabrice” suficientă vitamina D, iar cremele solare nu blochează complet radiaţiile ultraviolete. Pe de altă parte, alimentația sau suplimentele nutriționale ne pot furniza o cantitate însemnată în acest element: de exemplu, o cană de lapte conține aproximativ jumătate din necesarul zilnic.

Prejudecata nr.3:

Stau la soare numai câteva minute
Adevărul: Dacă însumați expunerea incidentală la soare a unei persoane timp de o săptămână, puteţi ajunse la 15-18 ore! Or, este suficientă o simpla plimbare sub soarele torid pentru ca radiațiile ultraviolete să determine modificări asociate cu îmbătrânirea prematură a pielii, cum ar fi apariția ridurilor fine sau pigmentarea pielii. Pentru a vă apăra, se recomandă utilizarea în fiecare dimineață a unei creme solare cu factor de protecție de minimum 30.

Prejudecata nr.4:

Cremele solare provoacă alergii
Adevărul: În realitate, mai putin de 1% din populatie este alergică la componentele active ale cremelor solare. Dacă totuşi utilizarea lor vă produce iritaţii ale pielii, este posibil să aveti o reactie la parfumul sau la conservanţii introduși. În caz de sensibilitate, puteți utiliza creme solare cu potențial alergen redus (hipoalergene).

Prejudecata nr.5:

Soarele mă ajută să scap de acnee

Adevărul: Lumina ultravioletă are un efect antiinflamator, putând micşora eruptiile cutanate, iar bronzarea pielii poate masca destul coşurile. Dar acest efect este numai temporar şi este contrabalansat de faptul că soarele stimulează pielea să producă mai mult sebum, ceea ce poate accentua puseele de acnee.

Prejudecata nr.6

Cremele de plajă miros urât
Adevărul: Produsele din ziua de astăzi sunt extrem de diversificate, au arome multiple şi conțin ingrediente naturale emoliente, ca Aloe Vera sau muşetel, fără a-şi pierde din potențialul protector.

Prejudecata nr.7

Fardurile mele au ecran solar

Adevărul: Multe formule de fond de ten conțin dioxid de titaniu, dar utilizarea lor nu este suficientă. Studiile au arătat că, după două ore, factorul de protecție aproape că dispare. Prin urmare, trebuie să aplicați mai întâi o cremă solară, apoi machiajul.

Prejudecata nr.8

Eu nu mă prăjesc niciodată şi nu am nevoie de creme

Adevărul: Doar pentru că nu simţiţi arsurile solare pe care le produc radiaţiile ultraviolete nu înseamnă că ele nu vă afectează. Mai mult, cea mai clară dovadă a leziunilor este bronzarea pielii: analiza indică existenţa unor semne de degradare a țesutului conjunctiv care poate duce la formarea ridurilor şi la îmbatrânirea prematură a tegumentului…

Prejudecata nr.9

E prea târziu! Oricum m-am ars!

Adevărul: Nu este niciodată prea târziu să începeți să vă protejați de radiațiile solare şi să preveniți arsurile solare evitând să stați excesiv la soare. Beneficiile pentru sănătatea dvs. pot fi mari: odată ce aţi reușit să stopați agresiunea asupra pielii, textura ei se va îmbunătăți. Pe lângă utilizarea cremelor solare, purtați ochelari de soare, pălării cu boruri largi şi îmbrăcăminte cu țesătura deasă.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente