Unghiile – barometrul sănătății

Share

Unghiile – barometrul sănătății: cele mai frumoase sunt în primul rând unghiile curate, îngrijite şi sănătoase. Pentru a le păstra în bună stare, urmaţi sfaturile noastre practice şi adoptaţi câteva obiceiuri folositoare. Unghiile au un rol estetic foarte important, dar se neglijează adesea faptul că menirea lor principală nu este aceea de a ne pune mâinile în valoare!

Unghiile - barometrul sănătății

Unghiile – baromentrul sănătății, reprezintă todată adevărate scuturi situate la extremităţile degetelor, zone foarte sensibile datorită nenumăratelor terminaţii nervoase ce le străbat. De asemenea, ele sunt instrumente esenţiale pentru realizarea unor activităţi de mare fineţe. Cereţi unei persoane care are obiceiul de a-şi roade unghiile să bage aţă în ac. Veţi înţelege astfel ce handicap reprezintă absenţa parţială sau totală a acestor preţioase extremităţi.

Unghiile – barometrul sănătății: acestea sunt de fapt nişte lame cornoase care cresc cam un milimetru pe săptămină la mâini şi de două ori mai încet la picioare. Aceste lame sunt formate din cheratină — o substanţă dură fabricată de rădăcină, a cărei parte vizibilă este lunula, zona albicioasă de la baza unghiei, care este protejată de o pieliţă numită cuticulă. În ciuda aparenței lor solidităţi, unghiile sunt foarte vulnerabile la agresiuni fizice şi chimice, dar, în egală măsură, ele sunt influenţate şi de starea noastră de sănătate. Orice carenţă de vitamine, minerale sau lipsa energiei se reflectă imediat în aspectul şi soliditatea unghiilor. De asemenea, ele ne pot avertiza în privinţa unor boli mai grave prin schimbarea formei sau a culorii. De aceea, este necesar să ştim cum să interpretăm anumite anomalii ale unghiilor, în acest fel având posibilitatea de a trata cauza din timp şi într-o manieră mai eficientă.

Ce trebuie să știm despre unghii – barometrul sănătății:

Ca şi pielea, unghiile de la mâini şi de la picioare pot fi afectate de numeroase boli: micoze, alergii, panariţiu, probleme ce nu trebuie neglijate. De aceea, nu ezitaţi să consultaţi un specialist încă de la apariţia primelor semnale de alarmă!

Îngrijirea agresivă a unghiilor poate duce la desprinderea lor

ADEVĂRAT. Curăţarea agresivă, repetată, a bazei unghiilor cu instrumente de metal, poate cauza desprinderea lor şi, de aceea, igiena trebuie efectuată cu foarte multă delicateţe. Dar desprinderea unghiei poate fi cauzată şi de eczeme, de micoze sau de alte boli, cum ar fi psoriazisul.

Obiceiul de a roade unghiile duce la deformarea acestora – adevarat sau fals?

Totul depinde de insistenţa cu care este efectuată această operaţiune. Un copil care îşi roade unghiile când este neliniştit, nu riscă prea mult sa le provoace deformări. Cu totul alta este situaţia celor care îşi rod frecvent unghiile, care vor avea o suprafaţă mai mult sau mai puţin regulată, mărturie a tratamentului dur la care au fost supuse de-a lungul anilor.

Unghiile încarnate nu pot fi sub nicio formă tratate

FALS. Deoarece incarnaţia se produce în mod repetat atunci când unghia este prea bombată, putem remedia acest neajuns adresându-ne pedichiuristei sau medicului, care va aplica un soi de agrafă rigidă menită să corecteze în timp marginea unghiei, redându-i forma normală. Funcţia agrafei este asemănătoare cu cea a aparatului dentar destinat redresării poziţiei vicioase a dinţilor.

Panariţiul poate crea complicaţii serloase

ADEVĂRAT. Marginile unghiei sunt roşii, umflate şi simţiţi în deget dureri pulsatorii, iar la apăsarea unghiei iese o mică picătură de puroi, este vorba în general de un anariţiu. Această infecţie acută cauzată adesea de înţepătura unui ac sau a unei aşchii poate avea consecinţe grave dacă nu este tratată la timp. Dacă simptomele nu trec în două zile, în ciuda tratamentelor locale cu soluţii dezinfectante, este bine să consultaţi un medic.

Este posibil să corectăm creșterea unel unghii

ADEVĂRAT. În special unghia de la degetul mare, după ce a fost smulsă, are tendinţa de a creşte anormal, încovoiată. Medicul podolog poate remedia problema introducând dedesubt o răşină, care va ghida creşterea unghiei şi care va fi pilită pe măsură ce unghia naturală creşte.

Iată câteva reţete pentru a vă păstra unghiile – barometrul sănătății, în parametrii optimi:

Dacă sunt casante. Excesul de hidratare fragilizează unghiile şi de aceea ele se rup la cel mai mic şoc. Folosiţi mănuşi de menaj, pentru a le feri de contactul direct cu apa. Faceţi băi cu ulei hrănitor (ulei de germeni de grau). Aceste băi vor împiedica evaporarea apei din ele, redându-le supleţea prin conţinutul mare de cheratină.

Dacă se exfoliază. De cele mai multe ori, soluţiile chimice sunt responsabile pentru această afecţiune. De aceea, se recomandă să purtaţi mănuşi de menaj şi când ştergeţi praful, fiindcă şi acesta cauzează mici fisuri ale unghiilor. Nu în ultimul rând, aplicaţi un lac protector pe unghii.

Dacă sunt moi. Nu abuzaţi de un întăritor de unghii, care face unghiile casante. Folosiţi un produs fortifiant cu minerale şi vitamine.

Dacă sunt incarnate. Când unghiile se înfig în piele, nu le tăiaţi, ci îngrijiţi zona dureroasă, introducând între unghie şi piele o meşă mică de vată îmbibată cu un produs antiseptic. Mergeţi cât de des puteţi la pedichiură şi manichiură…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente