Rolul hormonilor in tratamentul acneei

Share

Acneea este cea mai frecventa afectiune cutanata intalnita in populatia de toate varstele, mai ales in perioada peripubertara. Este o afectiune cronica, ce se caracterizeaza prin aparitia de „puncte negre” (numite medical comedoane), eruptii cutanate eritematoase cu papule si pustule, cu dezvoltare de formatiuni chistice purulente de dimensiuni variabile. Acneea reprezinta o problema estetica si psihologica majora prin aspectul ei si prin faptul ca leziunile tipice se soldeaza frecvent cu cicatrici, unele dintre ele cu caracter permanent. Este bine cunoscut rolul esential jucat de profilul si fluctuatiile hormonale în aparitia si persistenta acneei.

Rolul hormonilor în tratamentul acneei

Printre hormonii implicati sunt cei androgeni (si anume dihidrotestosteronul si testosteronul) care, de altfel, joaca un rol crucial in dezvoltarea acneei, hormonii precursori ai androgenilor produsi de suprarenale, si anume dehidroepiandrosteronsulfatul (DHEA-S), estrogenii — ca estradiolul, precum si alti hormoni, cum ar fi hormonul de crestere. Mecanismul cel mai frecvent de aparitie a acneei idiopatice este legat de hipersensibilitatea pentru androgeni a glandei sebacee de la radacina firului de par, la stimularea androgenica.

Cand trebuie sa avem in vedere ca acneea ar putea avea o cauza endocrina?

Desi hormonii joaca un rol important in aparitia acneei, nu toti pacientii care au acnee sufera de o disfunctie sau de o boala endocrina. Hiperandrogenismul este luat în considerare atunci când acneea apare brusc, intr-o forma severa, si este asociata cu hirsutism si cu neregularitati ale ciclului menstrual.

In boala sau in sindromul Cushing, pe langa acnee, care in mod particular este distribuita preponderent pe trunchi si pe fata, leziunile fiind monomorfe – leziuni inflamatorii papulo-pustuloase care nu fost precedate de comedoane („puncte negre”), apar modificari specifice, respectiv obezitate cu distributie particulara a tesutului adipos pe trunchi, ceafa, pe abdomen, voce ingrosata, alopecie, libidou exagerat, hiperpigmentare cutanata axilara de tip acanthosis nigricans. Aceste persoane au si o rezistenta crescuta la insulina cu risc de hiperglicemie, de dezvoltare de diabet zaharat si de boli cardiovasculare.

Prezenta acneei la femeile tinere cu tulburari de ciclu menstrual indruma spre investigari în cautarea sindromului ovarelor polichistice. Investigațiile necesare sunt dozarile hormonale (testosteron, androstendiona, 17-hidroxi progesteron) si ecografia utero-ovariana…

La pacientii cu hipoparatiroidie sau cu alte cauze de hipocalcemie pot aparea eruptii pustuloase generalizate, amicrobiene (afectiune cunoscuta sub numele de impetigo herpetiform sau psoriazis pustulos gravidic). In acromegalie, patologie cauzata de producerea în exces a hormonului de crestere, printre simptomele marcante ale bolii sunt acneea si hiperseboreea.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente