Antibiograma si interpretarea rezultatelor

Share

Analizele bacteriologice au scopul nu numai de a descoperi microbii cauzatori de diverse boli, ci si de a stabili daca acesti microbi pot fi distrusi cu ajutorul tratamentului medicamentos.

Antibiograma

Tehnica antibiogramei

Tehnica antibiogramei presupune insamantarea microbilor din produsul biologic al bolnavului care au fost izolati pe o cutie de sticla ce va contine un mediu de cultura solid. Peste microbi se vor aplica tablete de antibiotice care contin o anumita cantitate cunoscuta de substanta, iar dupa aproximativ 18 ore, la temperatura de 37 C, se va stabili la ce antibiotic este sensibil sau rezistent microbul cercetat.

In cazul antibioticelor care sunt active asupra microbilor cercetati, acestora nu li se mai permite sa se dezvolte sau sa se apropie de tableta cu pricina, tinand microbii la o distanta mai mica sau mai mare, in functie de eficienta antibioticului. Se va stabili daca microbii cercetati sunt slab sensibili, sensibili sau foarte sensibili, in functie de marimea diametrului din jurul tabletei de antibiotic.

Interpretarea rezultatelor
Au fost cazuri in care rezultatele obtinute in laborator nu s-au potrivit cu cele obtinute pe organismul uman, dovedindu-se faptul ca sunt antibiotice care omoara microbul in laborator, dar nu si dupa ce pacientul urmeaza tratamentul cu antibioticele recomandate.

Apar nepotriviri din pricina faptului ca antibioticele nu patrund in toate zonele in care exista microbi, existand, de asemenea, si cazuri contrare celui anterior, adica situatii in care antibioticele sunt rezistente la microbul cercetat in laborator, dar functioneaza in organism in urma tratamentului urmat de pacient, tocmai datorita mijloacelor de aparare proprii ale organismului.

Exista si o a treia situatie, cea in care microbul devine rezistent la antibiotic dupa ce s-a obisnuit cu tratamentul urmat de pacient.

Autovaccinul
Tratamentul autovaccin este recomandat de medicul specialist in cazul in care tratamentul cu antibiotice nu functioneaza. El consta in prepararea in laborator, din microbii proprii ai pacientului, microbi care au fost izolati din produsele analizate, amestecandu-se ulterior cu o solutie de clorura de sodiu si se introduce in fiole. Vaccinarea propriu-zisa se va face sub supravegherea medicului specialist si la indicatiile acestuia…

Scopul acestui tratament este de a stimula organismul pentru a putea produce substante imunizante specifice impotriva microbului inoculat, ceea ce inseamna ca organismul va lupta mai usor impotriva infectiilor cronice.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente