Ce trebuie sa facem in cazul reactiilor alergice?

Share

Reactiile alergice sunt urmarea efectelor negative ale unor substante din mediul extern, care sunt numite alergeni, substante precum praful, polenul, poluantii, anumite substante alimentare, cosmetice, medicamente si altele.

Ce trebuie sa facem in cazul reactiilor alergice

Cum se manifesta si cum se trateaza alergiile?

Alergiile se manifesta in mod diferit, variind de la o simpla alergie la nivelul pielii ce provoaca mancarime sau o secretie apoasa si abundenta la nivelul nasului, pana la alergii respiratorii ce pot duce la asfixie.

Avand in vedere faptul ca alergiile implica un pericol existential, depistarea, respectiv tratarea acestora sunt foarte importante. Drept urmare, in functie de nivelul de risc al situatiei, terapia cuprinde acordarea primului ajutor persoanei in cauza, urmat de tratamentul medicamentos recomandat si prescris de medicul specialist.

In cazurile de urgenta, se aplica persoanei in cauza o metoda de resuscitare pentru a mentine functionalitatea aparatelor cardiovascular si respirator. Aceasta metoda poate fi inclusa intr-una dintre cele doua clase de manevra:

– suportul vital de baza (BLS – basic life support)

– suport vital avansat (ALS – advanced life support).

Avand in vedere faptul ca cel mai important aspect il reprezinta asigurarea permeabilitatii cailor superioare, cea mai eficienta metoda o reprezinta intubatia orotraheala. Ulterioara dezobstructiei cailor respiratorii este mentinerea respiratiei cu ajutorul unui balon sau prin respiratia gura la gura. In tot acest timp, persoana afectata trebuie sa aiba asigurat un masaj cardiac extern pentru a regla bataile inimii.

Dupa ce s-au efectuat masurile corespunzatoare suportului vital de baza, se vor lua masurile necesare suportului vital avansat care este reprezentata de monitorizarea permanenta a functiei cardiorespiratorii, dar si de administrarea medicamentelor recomandate de specialist. De asemenea, pentru a evalua eficienta tratamentului, dar si pentru a verifica starea de sanatate a persoanei afectate, trebuie realizate EKG-uri la o anumita perioada de timp.

In cazuri mai severe, se poate realiza stimularea electrica externa a inimii definite prin defibrilare, respectiv administrarea de solutii saline pentru a stabili volumul circulator, in caz de hipovolemie.

In privinta tratamentului al domiciliu, persoana care se stie alergica trebuie sa evite expunerea la alergeni si sa urmeze tratamentul medicamentuos si sfaturile medicului specialist.

Cum evitam contactul cu alergenii?

–          evita folosirea produselor cosmetice care ar putea declansa reactii alergice;

–          exclude din dieta ta alimentele care pot fi alergene;

–          evita fumatul de orice fel, pasiv sau activ;

–          renunta la prajirea semintelor, nucilor, alunelor, arahidelor.

Arahidele sunt cele mai incriminate in ultima perioada in cazul aparitiei alergiilor, in multe cazuri efectele fiind letale. In cazul in care o persoana constata ca au aparut primele simptome in cazul alergiei la arahide, trebuie sa sune de urgenta la serviciul de ambulanta, intrucat evolutia unor astfel de alergii este foarte rapida.

In ce consta medicatia antialergica?

Un alt aspect foarte important il reprezinta instituirea medicamentelor specifice. Dat fiind ca in farmacii se pot gasi medicamente antialergice care au avantajul de a nu provoca ameteli sau tulburari in cazul condusului, in cazuri de urgenta situatia poate fi pastrata sub control.

Daca apar pete rosiatice pe piele, specialistii recomanda unguente pe baza de hidrocortizon.

In ce consta tratamentul de specialitate?

Primul dintre procedeele cu eficienta dovedita il reprezinta desensibilizarea, o metoda prin care in organismul pacientilor se introduce alergeni modificati genetic pentru a impiedica aparitia unei eventuale reactii alergice la un nou contact cu stimulul.

In ceea ce priveste medicamentatia, se recomanda ca persoana alergica sa mearga la medicul alergolog, fiindca majoritatea medicamentelor antialergice au efecte secundare foarte importante…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente