Cum prevenim si tratam toate tipurile de alergii?

Share

Cea mai buna solutie pentru prevenirea anafilaxiei este reprezentata de evitarea expunerii la medicamentele sau la alimentele care produc alergia.

alergie

Multe dintre categoriile de alergii au nevoie de o pregatire mai atenta din pricina riscului aparitei anafilaxiei. Insa, daca o persoana a avut o reactie anafilactica in trecut, va putea avea din nou o asemenea reactie oricand, in cazul expunerii la acelasi factor declansator.

Este suficienta o simpla roseata la un anumit tip de penicilina, cefalosporina sau medicamente ce contin sulf, latex, respectiv la intepaturi de insecte sau alimente precum alunele, fructele de mare, iar persoana alergica poate face anafilaxie la urmatoarea expunere.

In cazurile anafilaxiei provocate de intepatura de insecte, specialistii recomanda imunoterapia, pentru a preveni reactiile ulterioare.

Masuri utile in caz de alergie

Medicii specialisti recomanda pastrarea medicamentelor prescrise de medic in apropierea persoanei alergice. De asemenea, se mai recomanda purtarea unei bratari Medic Alert care le va atrage atentia celor din jurul pacientului spre a-i administra medicamentul prescris de medic in cazul declansarii unei alergii.
Este bine ca toti membrii familiei sa stie ce trebuie facut in cazul in care persoana in cauza are o alergie.

Alergiile oculo-nazale si astmul bronsic
In cazul persoanelor cu alergii sezoniere, medicii recomanda limitarea expunerii la alergenii din exterior, pentru prevenirea reactiilor alergice sau diminuarea acestora, se recomanda:
•    pastrarea ferestrelor inchise si folosirea aerului conditionat;
•    evitarea iesirii din casa cand polenul din aer este in concentratia cea mai mare;
•    evitarea uscarii rufelor afara, dat fiind ca polenul se poate depune pe haine;
•    schimbarea hainelor dupa iesirile de durata in aer liber;
•    atentie deosebita cand incepe perioada in care se descarca polen in atmosfera, cu administrarea de medicamente recomandate de medicul specialist pentru alergie, inainte ca simptomele sa apara.

Alergiile la mucegai

Atat in mediile inchise, cat si in cele deschise, mucegaiul ramane un factor declansator al alergiilor. Aceasta alergie la mucegai apare primavara, cand mucegaiul este in crestere in covoare, colturi intunecoase, pivnite si garaje.

Cele mai frecvente cauze ale alergiei declansate de factorii din interiorul casei sunt praful, parul de la animale, mucegaiul.

In primul rand, specialistii recomanda eliminarea factorilor de risc din incaperile locuintei, iar pentru a reduce expunerea la praf, se recomanda:
•    imbracarea pernelor, saltelelor si cutiilor in care este pastrata lenjeria de pat cu materiale rezistente la alergenii declansatori de alergii;
•    spalarea cearceafurilor cel putin saptamanal cu apa fierbinte;
•    spalarea frecventa a paturilor si carpetelor;
•    evitarea primirii animalelor in dormitor;
•    folosirea unui dezumidificator de camera, astfel incat umiditatea sa fie mentinuta sub 50%;
•    curatarea frecventa a suprafetelor dure: ramele din jurul tablourilor, oglinzile si ferestrele;
•    administrarea medicamentelor pentru prevenirea crizelor de astm bronsic inainte de a veni in contact cu factorii declansatori ai alergiei;

Masuri utile in cazul alergiilor oculo-nazale si astmului bronsic

In cazul astmului bronsic, este foarte important ca pacientul sa actioneze din timp, inca de la aparitia primelor simptome. Daca o criza de astm nu este tratata repede, ea poate deveni foarte periculoasa. Drept urmare, este indicat ca pacientul diagnosticat cu astm bronsic sa aiba la indemana un inhalator cu actiune imediata: Albuterol sau Ventolin.

Daca pacientul anticipeaza aparitia unor simptome pricinuite de alergie, localizate la nivelul nasului sau al ochilor, medicii recomanda antihistaminicele cu actiune imediata: Difenhidramina, Clemastine si Clorfeniramina. Clorfeniramina.

Rinita alergica
Pentru diminuarea simptomelor nazale care anunta expunerea la un alergen, se recomanda spray-ul cu administrare intranazala bazat pe substanta Cromolin.
Aceste tipuri de spray-uri sunt remediu perfect pentru a preveni reactiile alergice.

Conjunctivita alergica
In cazul in care aveti ochii rosii si mancarimi la nivelul lor, medicii recomanda administrarea de picaturi de ochi pentru a preveni alergia: Astelazin sau Levocabastin. Aceste picaturi trebuie utilizate inaintea expunerii la factorul alergen sau la intervale regulate de-a lungul zilei, pentru a impiedica aparitia simptomelor.

Alergiile cutanate

Alergiile cutanate se caracterizeaza printr-o serie de mancarime – scarpinare -mancarime. Histamina este produsa de organism in momentul in care reactioneaza la alergen.
Sunt doua modalitati de a intrerupe ciclul mancarime – scarpinare – mancarime:
1.    controlarea mancarimii cu antihistaminice;
2.    prevenirea uscarii pielii si a inflamatiei cu ajutorul cremelor hidratante.
Cremele hidratante sunt foarte importante fiindca pielea uscata are un risc mai mare de a se crapa si inflama.

Masuri utile
Cele de mai jos sunt recomandari utile pentru persoanele cu eczema si dermatita atopica:
•    evitarea deshidratarii excesive a pielii;
•    purtarea de haine usoare, moi, fabricate din materiale ce nu irita pielea;
•    evitarea folosirii de apa fierbinte sau sapunuri aspre in igiena corporala;
•    dupa igiena corporala se recomanda uscarea mai degraba prin tamponare decat prin frecare, urmata de aplicarea unei creme hidratante cat timp pielea mai este inca putin umeda;
•    folosirea unui umidificator in timpul iernii pentru a impiedica uscarea pielii;
•    izolarea si spalarea tuturor hainelor purtate la gradinarit.

Alergiile alimentare

In cazul in care parintii au facut alergii alimentare, este foarte posibil ca si copilul lor sa dezvolte o astfel de alergie, drept urmare se recomanda:
•    alaptarea copilului la san pana la varsta de cel putin un an;
•    introducerea in dieta copilului a alimentelor solide dupa ce a implinirea varstei de sase luni a copilului;
•    cand sunt introduse alimente noi in dieta copilului, se incepe cu portii mici – evitarea laptelui de vaca inainte de varsta de un an;
•    evitarea oualor in alimentatia copilului inainte de a implini cel putin 18 luni;
•    evitarea alunelor, untului de alune, nucilor sau fructelor de mare mai devreme de trei ani.

Se recomanda:
•    citirea cu atentie a etichetelor produselor alimentare, cautand atat alergenul alimentar, cat si produsii alimentari;
•    instruirea copiilor asupra alimentelor care trebuie evitate;
•    instruirea ingrijitorilor despre alergia copilului si masurile de urgenta care trebuie luate;
•    informarea personalului de la cantina scolii si a medicului de la scoala despre alergia alimentara a copilului.

Alergiile medicamentoase

Daca au existat efecte secundare sau reactii alergice la vreun medicament, trebuie sa se discute despre acest aspect ingrijorator cu medicul care a prescris resspectivele medicamente. De asemenea, se recomanda purtarea unei bratari Medic Alert pentru a fi siguri ca cei din jur, indiferent de gravitatea starii pacientului, vor sti ca trebuie sa ii ofere ajutor.

Alergia la veninul de insecte
Daca au aparut alergii la intepaturi de insecte, intai de toate se recomanda sa apelati la niste profesionisti care stiu sa inlature cuiburile de viespi sau stupii pe care ii aveti in gradina ori pe sub streasina casei, daca acestea exista.

Sfaturi utile
In cazul intepaturii de albina sau orice alta insecta, se recomanda administrarea unui antihistaminic, pentru a minimaliza reactia. Ulterior, se va consulta un medic, in aceeasi zi…

Imunoterapia trebuie luata in considerare de orice persoana ce are o reactie pozitiva la testul cutanat, avand in vedere faptul ca aceste injectii pot preveni o eventuala anafilaxie declansata de o alta intepatura.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente