Astmul bronșic – 4 tratamente naturiste

Share

Factorii care stau la originea astmului pot fi de natură infecţioasă (aceiaşi care determină bronşitele cronice) sau alergică (cel mai adesea sunt incriminaţi: polenul arborilor, sporii ciupercilor, părul animalelor, anumite medicamente şi substanţe chimice etc.).Astmul bronșic

Astmul bronșic poate avea însă şi cauze mixte — peste un astm alergic se suprapune o bronşită cronică (sau o altă afecţiune pulmonară, de exemplu, emfizemul), cu acele complicaţii specifice.

Astmul bronşic infecţios afectează în general persoanele trecute de 40 de ani, ca urmare a uzurii organismului sau pe fondul existenţei unei suferinţe respiratorii cronice. Astmul alergic debutează în copilărie, cu mari şanse de dispariţie la vârsta pubertăţii, sau în adolescenţă,

Astmul bronșicSimptome

• Astm alergic: La început, manifestăriie sunt asemănătoare celor care însoţesc guturaiul: strănuturi repetate, hipersecreţie nazală, lăcrimare, mâncărimi ale pleoapelor, cefalee. În timpul nopţii, după câteva ore de somn, bolnavul este trezit de o nevoie intensă de aer. Apar apoi tusea uscată, dureroasă şi expectoraţia albicioasă. Respiraţia este greoaie, şuierătoare. Criza poate dura de la câteva minute, până la câteva ore, şi se încheie ca urmare a scoaterii suferindului din mediul care-i întreţine problema sau a tratamentului cu bronhodilatatoare. În ultimii ani, incidenţa cazurilor de astm alergic a crescut îngrijorător, poluarea fiind una dintre cauze.

• Astm bronşic infecţios: Se manifestă prin crize de sufocare, respiraţie şuierătoare şi tuse înecăcioasă, ca urmare a obstrucţionării căilor respiratorii, ce poate fi determinată de spasmul musculaturii netede a bronhiilor, de edemul mucoasei bronşice sau de secreţia abundentă, mucoasă, vâscoasă şi aderentă de pereţii bronhiilor.

FITOTERAPIE:

Negrilică. Are o puternică acţiune antihistaminică. Se poate lua sub formă de pulbere, obţinută prin măcinarea seminţelor (se ţine sublingual, apoi se înghite cu apă). Se poate prepara şi un extract, fierbându-se, pentru un sfert de oră, la foc mic, două linguriţe de seminţe într-un litru de vin. Se beau la nevoie sau înainte de fiecare masă, câte unul-două păhăruţe. Nu se recomandă copiilor.

Sovârv. Planta conţine un ulei volatil cu acţiune bronhospastică şi antiastmatică. Se face o infuzie din două linguriţe de plantă la o cană cu apă clocotită. Se lasă vasul acoperit 10-15 minute, apoi se strecoară. Se beau două-trei căni pe zi.

Pătrunjel. Se prepară o infuzie din două linguriţe de semințe şi frunze uscate la o cană de apă. Se lasă 20 de minute, apoi se strecoară. Se bea o doză pe zi, în mai multe reprize, cu înghiţituri mici…

Urzică. În ultimii ani, această plantă este din ce în ce mai des recomandată pentru tratarea bronşitei, astmului şi a alergiei la polen. Se toarnă o cană cu apă clocotită peste două linguriţe de frunze uscate, se lasă zece minute. Se strecoară, se adăugă o linguriţă de miere. Se beau trei căni pe zi.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente