Boala Parkinson și Demența

Share

Boala Parkinson este cunoscuta drept una care afecteaza creierul si duce la probleme motorii. Muschii devin mult mai rigizi si, in unele cazuri, sunt mult mai greu de controlat, apare tremuratul mainilor, iar in timp ce boala progreseaza, bolnavul poate intampina dificultati in deplasare. Cercetatorii au confirmat ca exista o legatura intre Parkinson si dementa, deoarece, pe masura ce afectiunea avanseaza, cativa dintre cei care au fost diagnosticati cu aceasta boala risca sa se confrunte cu aparitia dementei.

Parkinson

Dementa este o tulburare care se caracterizeaza prin deteriorarea functiei creierului, adica aceea care duce la probleme de memorie, probleme in incercarea planificarii si organizarii, dar si de a-i recunoaste pe cei din jur si lucrurile familiare, insa apar si problemele de comunicare.

Simptomele precoce ale acestei boli se dezvolta treptat, iar primele semne ale bolii pot fi incordarea neobisnuita a muschilor, ce impiedica leganarea normala a bratelor in timpul mersului pe jos. Pe masura ce miscarile devin din ce in ce mai incete, vor aparea si tremuratul mainilor si probleme in mentinerea echilibrului, deprecierea capacitatii intelectuale, anxietatea, constipatia, transpiratia abundenta, scaderea controlului vezicii urinare si al intestinelor s.a.m.d.

Prognosticul bolii Pakinson poate varia in functie de cat de rapid progreseaza boala. Debutul bolii are loc de obicei in jurul varstei de 50 de ani, insa in aceasta etapa apare mai rar dementa. La peste 41% dintre persoanele mai in varsta care sufera de boala Parkinson, s-a constatat si prezenta dementei.

Cauzele dementei sunt diferite, iar printre acestea se afla si boala Alzheimer. Simptomele de dementa difera in functie de cauza ce se afla la baza acestora. Iata cateva manifestari:

– dificultati de planificare sau de luare a deciziilor si adaptarea la schimbarile de rutina;
– problemele de memorie;
– dezorientarea;
– halucinatiile;
– gandirea lenta;
– furia.

Tratamentul pentru boala Parkinson si dementa presupune de cele mai multe ori evaluarea gravitatii simptomelor dementei pentru bolnav. Exista sanse ca halucinatiile sa nu reprezinte un simptom care sa ne ingrijoreze. In anumite cazuri, poate fi mai important sa se mentina nivelul de mobilitate a bolnavului si sa se incerce evitarea efectelor secundare ce pot fi cauzate de consumul de medicamente antipsihotice…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente