Bolile plamanilor

Share

Plamanii reprezinta parti ale sistemului respirator, organe situate deasupra diafragmului. Au consistenta spongioasa si tesut elastic si rolul de a inspira si expira dioxidul de carbon.

Bolile plamanilor

Dat fiind ca aerul pe care il expiram contine varii substante din mediul inconjurator, plamanii trebuie sa fie capabili sa se apere de acestea.

Despre bolile plamanilor

Bolile pulmonare sunt de trei tipuri:

  • boli ale cailor respiratorii care provoaca blocarea cailor respiratorii: astmul bronsic, emfizem, bronsitele cronice;
  • boli care afecteaza tesutul pulmonar sau il deterioreaza: fibroza pulmonara si sarcoidoza;
  • afectiuni ale circulatiei pulmonare, cauzate de coagulare si cicatrici.

Afectiuni comune

O afectiune comuna este reprezentata de astm, intrucat este cauzata de inflamarea bronhiilor, dar si de episoade de criza respiratorie. Crizele de astm pot fi declansate de fumul de tigara, alergeni, efortul fizic sau de aerul prea rece.

O alta afectiune comuna este reprezentata de boala pulmonara obstructiva cronica, ce reprezentata de emfizem si bronsita cronica.

Azbestoza reprezinta boala cronica ce este provocata de expunerea prelungita la azbest, ducand la iritarea cailor respiratorii, iar fibroza pulmonara este caracterizata de deteriorarea si cicatrizarea tesuturilor pulmonare.

Infectiile pot afecta intreg organismul, fiind cauzate de bacterii, virusuri sau de ciuperci.

Un exemplu potrivit il reprezinta pneumonia, care este o inflamatie a plamanilor ce apare in momentul in care sistemul imunitar al pacientului este slabit.

Alte tipuri de infectie cronica sunt reprezentate de gripa, tuberculoza si infectiile cauzate de micobacterii.

Cancerul pulmonar

Cresterea incontrolabila a celulelor maligne de la nivelul plamanilor duce la aparitia cancerului pulmonar. Acest tip de cancer poate fi cu celule mici sau non-mici. Statisticile arata ca rata decesului la femei este mai mare decat la barbati, intrucat in ultimii ani numarul deceselor cauzate de cancerul pulmonar a crescut alarmant.

Mezoteliomul malign reprezinta o forma rara de cancer ce se caracterizeaza prin invadarea si deteriorarea tesuturilor invecinate peritoneului.

Hipertensiunea pulmonara este o afectiune ce apare in urma ingustarii vaselor de sange din plamani si duce la cresterea tensiunii arteriale.

Embolismul pulmonar se caracterizeaza prin prezenta unui cheag de sange care este directionat spre plamani de la venele membrelor inferioare.

Displazia bronhopulmonara este o afectiune prezenta la copiii prematuri carora le-au fost administrate tratamente pe o perioada indelungata.

Sindromul de detresa respiratorie la nou-nascut poate aparea la copiii care au fost nascuti in mod prematur, cu sase saptamani mai devreme.

Sindromul de detresa respiratorie a adultului se caracterizeaza prin dificultati de respiratie care sunt cauzate de plamanii plini cu lichid.

Fibroza chistica (mucoviscidoza) este o afectiune ereditara ce are legatura cu glandele exocrine, afectiune care apare in timpul copilariei.

Deficitul de alfa-1 antitripsina reprezinta lipsa de proteine din organism, proteine ce ar trebui sa protejeze plamanii.

Semne si simptome in cazul bolilor plamanilor

Semnele si simptomele bolilor pulmonare si respiratorii sunt reprezentate de urmatoarele aspecte:

  • tuse seaca sau cu expectoratii;
  • respiratie greoaie in timpul somnului;
  • expectoratii cu sange.

Analize si investigatii

In vederea diagnosticarii, medicul specialist va avea in vedere efectuarea unor teste si analize precum:

  • analiza gazelor sangvine arteriale;
  • analize sangvine spre a depista anemia;
  • teste speciale pentru a observa daca este vorba despre fibroza chistica;
  • cultura din sputa in vederea diagnosticarii infectiilor pulmonare;
  • cultura de sange.

Teste pentru evaluarea functiei pulmonare

In vederea evaluarii functiei pulmonare, se vor efectua spirometria, masurarea fluxului de aer, capacitatea pulmonara totala si masurarea capacitatii de difuziune, respectiv investigatii imagistice, precum radiografii la nivelul toracelui, tomografii computerizate, IRM, scanari pulmonare nucleare, respectiv electrocardiograma si investigatii privind calitatea somnului.

Tratamentul in cazul bolilor pulmonare si respiratorii

Cea mai mare parte a bolilor de acest tip pot fi prevenite prin renuntarea la fumat, evitarea factorilor alergeni declansatori de crize, intarirea sistemului imunitar.

Prevenirea in cazul bolilor pulmonare si respiratorii

Spre a preveni aparitia bolilor pulmonare si respiratorii se recomanda:

  • renuntarea la fumat;
  • evitarea fumului de tigara;
  • spalarea mainilor in mod corect si consecvent;
  • efectuarea unor exercitii in fiecare zi;
  • evitarea substantelor toxice…

Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente