Ce pot face mamele care au născut și nu pot dormi?!

Share

Orice mămică se confruntă, cel puţin în primele luni de viaţă ale bebeluşului, cu tulburări ale somnului. Ritmul de hrănire al micuţului implică treziri nocturne dese, fără să mai punem la socoteală „pauzele” de răsfăţ sau cauzate de prezenţa colicilor…

insomnia

Dacă vă aflaţi în aceeaşi situaţie, nu ezitaţi dormiţi ziua, odată cu pruncul. De obicei, în mai puţin de o jumătate de an, problema se rezolvă de la sine, fiecare reuşeşte până la urmă să-şi găsească propriul ritm. Sunt însă şi excepţii, cum este cazul Anei: „De când am născut-o pe fiica mea, acum în vârstă de 18 luni, nu am mai avut o noapte liniştită. Mă trezesc de cel puţin trei ori şi simt că nu mai am mult şi clachez.

O soluţie ar putea fi adoptarea unor ritualuri la culcare, care să nu se prelungească prea mult, menite să-l facă pe copil să adoarmă singur la loc, chiar dacă se trezeşte în puterea nopţii. Oferiţi-i copilului o jucărie de pluş în locul biberonului şi, mai ales, fiţi consecventă: nu lăsaţi bebeluşul să plângă o jumătate de oră într-o seară până mergeţi la el, pentru ca la următorul episod să alergaţi în dormitor după numai cinci minute.

În genere, rezultate bune se obţin după o „practică” de câteva săptămâni. Dacă mama continuă să se trezească pe timpul nopţii independent de copil, atunci e necesar să consulte un medic, căci este posibil ca tulburările de somn să fie durabile.

SOLUŢIE

Nu aşteptaţi să ajungeţi la capătul puterilor pentru a consulta specialistul. Nu este normal ca un copil să aibă nevoie de „asistenţă nocturnă” din partea mamei sale timp de doi ani!

Trei aspecte importante
•    Este normal să vă treziţi între două cicluri de somn, dar ar trebui să readormiţi imediat.
•    Nu vă uitaţi la ceas dacă vă treziţi în puterea nopţii, căci v-aţi putea necăji la gândul că nu mai e mult şi va trebui să plecaţi la serviciu.
•    Nu socotiţi în fiecare dimineaţă câte ore aţi dormit…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente