Home / SANATATE / BOLI ȘI TRATAMENTE / Cistita – Infectiile vezicii urinare

Cistita – Infectiile vezicii urinare

Infectiile vezicii urinare – numite în general cistite – sunt mult mai frecvent întâlnite la femei, dar pot apărea şi la bărbati. De fapt, aproximativ o jumătate dintre femei au cel putin o dată o infectie a vezicii urinare, la un moment dat în timpul vietii.

Cistita

Simptome

• Senzatie de arsură în timpul urinării – este cel mai frecvent simptom de infecţie a vezicii urinare, dar orice alt fel de durere poate indica această afecţiune.

• Nevoie frecventă de a urina.

• Urină cu miros puternic şi urât.

• Senzaţie de greutate sau crampe în partea inferioară a abdomenului.

La oamenii în vârstă: letargie, incontinenţă, confuzie mintală.

În cazurile grave, aceste simptome pot fi însotite de febră şi frisoane, dureri abdominale şi sânge în urină. Acestea ar putea indica o infectie a rinichilor.

Când trebui consultat doctorul

Dacă senzaţiile de arsură persistă mai mult de 24 de ore după ce aţi început un tratament pe cont propriu. Infectia vezicii urinare poate genera afectiuni mult mai grave.

Dacă durerile la urinare sunt însoțite de vomă, febră, frisoane, sânge în urină sau dureri abdominale şi de spate – aceasta ar indica o afectiune renală, o infecţie a rinichilor sau a vezicii urinare, o tumoră renală sau o infecție la prostată, care pot pune viaţa în pericol.

Dacă senzaţiile de arsură sunt însoţite de scurgeri din penis sau vagin – acestea reprezinta un simptom al unei infectii transmise pe cale sexuală, al unei afectiuni inflamatorii a pelvisului sau altor infectii grave.

Dacă aveti dureri sau dificultăti persistente în timpul urinării – şi acesta ar putea fi un simptom al unei infectii transmise pe cale sexuală, al unei infectii vaginale, al litiazei renale, al inflamării prostatei ori al unei tumori la nivelul vezicii urinare sau prostatei.

Tratamente

Dacă sunt începute cu promptitudine, încă de la primele senzaţii de arsură în timpul urinării, terapiile complementare pot da foarte bune rezultate în combaterea cistitei.

Acupunctură. Este utilă îndeosebi pentru împiedicarea reaparitiei cistitei. Consultaţi un specialist în acupunctură.

Aromaterapie. Băile fierbinţi de şezut contribuie la diminuarea simptomelor cistitei. Prin adăugarea în apa de baie a anumitor uleiuri esenţiale, se obţine un abur despre care aromaterapeuţii consideră că face tratamentul deosebit de eficient. Încercati cu câteva picături de ulei din fructe de ienupăr, eucalipt, pin, santal, cedru, pătrunjel sau muşetel.

Puteti folosi, la masaj, o solutie preparată din 30 ml ulei vegetal şi 5 picături din oricare dintre uleiurile de mai sus.
Faceti masajul zilnic, întinzând uleiul pe partea inferioară a spatelui, pe abdomen, pe stomac şi şolduri.

Chiropractică. Manipularea oaselor şi articulatiilor din jurul pelvisului poate produce întărirea muşchilor vezicii urinare, ceea ce contribuie la scăderea riscului de revenire a infectiei. Acest tratament poate fi făcut şi de un osteopat.

Dietoterapie. Una dintre cele mai eficiente metode de a combate infecţiile vezicii urinare, indiferent de cauza acestora, este aceea de a consuma cât mai multe lichide şi de a urina cât mai frecvent, pentru a curăța tractul urinar.

Trebuie însă să evitați băuturile răcoritoare, care pot irita vezica urinară şi care pot agrava senzatia de arsură. Printre acestea sunt alcoolul, cafeaua, ceaiul negru, băuturile acidulate şi sucul de citrice. Până la disparitia infecţiei evitaţi şi alimentele cu potential iritant, cum ar fi citricele, roşiile, oţetul, zahărul, ciocolata, îndulcitorii artificiali şi alimentele foarte condimentate. Aşteptati să treacă 10 zile după dispariția senzatiei de arsură înainte de a reîntroduce în alimentatie aceste produse – rând pe rând.

Fitoterapie. Beți zilnic 2-3 căni de infuzie din 1 lingurită de frunze uscate şi mărunţite de afin, peste care turnati 1 cană cu apă clocotită. Lăsati vasul acoperit 20-30 de minute, apoi strecuraţi. De asemenea, decoctul din cozi de cireşe (100 g la 600 ml apă rece) este foarte eficient în tratarea bolii. Fierbeti amestecul 15 minute. Beţi întreaga cantitate într-o zi, în 3-4 reprize.

Prevenire

Indiferent de sex:

Menţineti o igienă corespunzătoare a zonei genito-anale.

Nu mâncaţi atunci când simțiți nevoia de a urina şi goliti-vă complet vezica urinară.

Beti multe lichide, în special apă şi suc de afine; acesta din urmă conţine o serie de substanţe ce inhibă dezvoltarea anumitor bacterii.

În cazul femeilor:

Urinati după un contact sexual – veti îndepărta astfel eventualele bacterii care ar fi putut intra în uretră.

Evitaţi săpunurile parfumate, spuma de baie, gelurile de duş aromate şi deodorantele vaginale. Aceste produse conțin substanţe care pot irita uretra şi vă pot mări vulnerabilitatea fată de infectii.