Cistita – Infecțiile vezicii urinare

Share

Infecțiile vezicii urinare (numite în general cistite) sunt mult mai frecvent întâlnite la femei, dar pot apărea şi la bărbați. De fapt, aproximativ o jumătate dintre femei au cel putin o dată o infecție a vezicii urinare, la un moment dat în timpul vieții.

Cuprins:

Cistita

Simptome

• Senzație de arsură în timpul urinării – este cel mai frecvent simptom de infecție a vezicii urinare, dar orice alt fel de durere poate indica această afecțiune.

• Nevoie frecventă de a urina.

• Urină cu miros puternic şi urât.

• Senzaţie de greutate sau crampe în partea inferioară a abdomenului.

La oamenii în vârstă: letargie, incontinenţă, confuzie mintală.

În cazurile grave, aceste simptome pot fi însotite de febră și frisoane, dureri abdominale şi sânge în urină. Acestea ar putea indica o infecție a rinichilor.

Când trebuie consultat doctorul?

Dacă senzațiile de arsură persistă mai mult de 24 de ore după ce ați început un tratament pe cont propriu. Infecția vezicii urinare poate genera afecțiuni mult mai grave.

Dacă durerile la urinare sunt însoțite de vomă, febră, frisoane, sânge în urină sau dureri abdominale şi de spate – aceasta ar indica o afecțiune renală, o infecție a rinichilor sau a vezicii urinare, o tumoră renală sau o infecție la prostată, care pot pune viaţa în pericol.

Dacă senzațiile de arsură sunt însoțite de scurgeri din penis sau vagin – acestea reprezinta un simptom al unei infecții transmise pe cale sexuală, al unei afecțiuni inflamatorii a pelvisului sau altor infecții grave.

Dacă aveți dureri sau dificultăți persistente în timpul urinării – și acestea ar putea fi un simptom al unei infecții transmise pe cale sexuală, al unei infecții vaginale, al litiazei renale, al inflamării prostatei ori al unei tumori la nivelul vezicii urinare sau prostatei.

Tratamente

Dacă sunt începute cu promptitudine, încă de la primele senzaţii de arsură în timpul urinării, terapiile complementare pot da foarte bune rezultate în combaterea cistitei.

Acupunctură. Este utilă îndeosebi pentru împiedicarea reapariției cistitei. Consultați un specialist în acupunctură.

Aromaterapie. Băile fierbinți de șezut contribuie la diminuarea simptomelor cistitei. Prin adăugarea în apa de baie a anumitor uleiuri esențiale se obține un abur despre care aromaterapeuţii consideră că face tratamentul deosebit de eficient. Încercați cu câteva picături de ulei din fructe de ienupăr, eucalipt, pin, santal, cedru, pătrunjel sau mușețel.

Puteți folosi, la masaj, o soluție preparată din 30 ml ulei vegetal şi cinci picături din oricare dintre uleiurile de mai sus.
Faceți masajul zilnic, întinzând uleiul pe partea inferioară a spatelui, pe abdomen, pe stomac și șolduri.

Chiropractică. Manipularea oaselor şi articulațiilor din jurul pelvisului poate produce întărirea mușchilor vezicii urinare, ceea ce contribuie la scăderea riscului de revenire a infecției. Acest tratament poate fi făcut şi de un osteopat.

Dietoterapie. Una dintre cele mai eficiente metode de a combate infecțiile vezicii urinare, indiferent de cauza acestora, este aceea de a consuma cât mai multe lichide şi a urina cât mai frecvent, pentru a curăța tractul urinar.

Trebuie însă să evitați băuturile răcoritoare, care pot irita vezica urinară şi pot agrava senzația de arsură. Printre acestea sunt alcoolul, cafeaua, ceaiul negru, băuturile acidulate și sucul de citrice. Până la dispariția infecției evitați şi alimentele cu potențial iritant, cum ar fi citricele, roşiile, oţetul, zahărul, ciocolata, îndulcitorii artificiali şi alimentele foarte condimentate. Așteptați să treacă zece zile după dispariția senzației de arsură înainte de a reintroduce în alimentație aceste produse – rând pe rând.

Fitoterapie. Beți zilnic două-trei căni de infuzie din o linguriță de frunze uscate şi mărunțite de afin, peste care turnați o cană cu apă clocotită. Lăsați vasul acoperit 20-30 de minute, apoi strecurați. De asemenea, decoctul din cozi de cireşe (100 g la 600 ml apă rece) este foarte eficient în tratarea bolii. Fierbeți amestecul 15 minute. Beţi întreaga cantitate într-o zi, în trei-patru reprize.

Prevenire

Indiferent de sex:

Menţineti o igienă corespunzătoare a zonei genito-anale.

Nu mâncaţi atunci când simțiți nevoia de a urina şi goliți-vă complet vezica urinară.

Beți multe lichide, în special apă şi suc de afine; acesta din urmă conţine o serie de substanțe ce inhibă dezvoltarea anumitor bacterii.

În cazul femeilor:

Urinați după un contact sexual – veți îndepărta astfel eventualele bacterii care ar fi putut intra în uretră…

Evitaţi săpunurile parfumate, spuma de baie, gelurile de duş aromate şi deodorantele vaginale. Aceste produse conțin substanţe care pot irita uretra şi vă pot mări vulnerabilitatea față de infecții.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news