Conjunctivita: tratamente naturiste

Share

Conjunctiva este cauzata de infecţii bacteriene sau virale ori de reacţii alergice la polen, fum sau alte substanţe iritante. În cele mai multe cazuri, inflamaţia dispare de la sine în câteva zile. Deşi poate fi extrem de contagioasă, conjunctivita este rareori periculoasă şi, dacă este depistată şi tratată cu promptitudine, nu afectează vederea.

Conjunctivita

Simptome in caz de conjunctivita

•    Senzatii de arsură, de mâncărime la ochi, secreţie de mucus consistentă şi lipicioasă din ochi — acestea pot indica o conjunctivită bacteriană, numită mai frecvent conjunctivită acută.

•    Lăcrimare intensă, inflamare a ganglionilor limfatici şi secreţii uşoare de mucus de la un singur ochi — acestea sunt simptome ale conjunctivitei virale.

•    Ochii roşii, lăcrimare, senzaţii intense de mâncărime a ochilor şi uneori a nasului, secreţii de fluide nazale – aceste simptome indică o conjunctivită alergică.

Când trebuie consultat medicul:

• Dacă v-ati rănit efectiv la ochi — rănile se pot infecta şi pot duce la ulceraţii ale corneei, ce ar putea afecta definitiv vederea.

• Dacă vi se roşesc ochii când purtaţi lentile de contact. Îndepărtaţi imediat lentilele şi mergeţi la medic — aţi putea avea o infectie a corneei.

• Dacă înroşirea ochilor vă afectează vederea şi este însoţită de dureri puternice sau de secreţie excesivă de culoare galbenă sau verde — este posibil să aveţi o infecţie cu stafilococ sau streptococ.

• Dacă suferiti reveniri dese ale conjunctivitei ori dacă afecţiunea se agravează după o săptămână de tratament pe cont propriu — poate fi vorba de o infectie bacteriană sau virală.

• Dacă ochii unui bebeluş sunt inflamaţi şi nu produc lacrimi — aceasta poate fi o indicaţie a unei forme de conjunctivită care trebuie tratată imediat de un medic, pentru a preveni afectarea definitivă a vederii sau chiar orbirea.

Tratamentul pentru conjunctivita

Terapiile alternative se bazează pe remedii naturale în vederea combaterii iritatiilor ochilor, pentru a diminua senzaţiile de mâncărime şi inflamatiile.

Aromaterapie. Aşa-numita apă de mirt diminuează inflamaţiile ochilor. Puneţi într-un vaporizator steril şi, cu grijă, pulverizaţi uşor, direct în ochi.

Hidroterapie. Aşezati o compresă cu gheaţă pe ochi timp de 20 de minute, mutând-o de pe un ochi pe altul la fiecare două-trei minute. Faceti o pauză de 30 de minute sau o oră, după care reaplicaţi-o pentru încă 20 de minute. Dacă este infectat numai un ochi, aşezaţi compresa pe el timp de două minute, apoi îndepărtaţi-o timp de alte două minute; nu folosiţi aceeaşi compresă şi la ochiul sănătos, deoarece favorizati astfel întinderea infecţiei. O altă metodă ar fi aşezarea pe fiecare ochi, alternativ, a unei comprese fierbinţi, unul-cinci minute, după care să aşezaţi o cataplasmă cu cartofi — pregătită din cartofi cruzi, trecuti prin răzătoare şi înfăşuraţi cârpă de bumbac, acoperită apoi cu o bluză neîncălzită.

Pentru conjunctivitele cronice, alternaţi comprese calde şi reci — trei minute fierbinți, un minut reci — de patru ori. Încheiaţi cu compresele reci.

Remedii la îndemână

Preparaţi o soluţie de acid boric pentru spălatul ochilor şi pentru a diminua iritaţiile, sau utilizaţi, în acelaşi scop, o soluţie din plante. Pentru combaterea disconfortului produs de conjunctivitele virale sau bacteriene, aplicaţi pe ochi o compresă căldută, timp de cinci-zece minute, de patru ori pe zi.

În cazul conjunctivitelor alergice, aşezaţi pe ochi o compresă rece sau un plic de ceai umedă şi rece. Dacă situaţia nu se ameliorează în cinci zile, mergeţi la medic.

Prevenire

Spălaţi-vă mâinile cât de des posibil. Nu puneţi mâinile la ochii infectaţi.

•    Nu folosiţi haine, prosoape, fete de pernă sau batiste în comun cu ceilalți membri ai familiei.

•    Schimbaţi-vă hainele, prosoapele şi feţele de pernă după fiecare folosire şi spălaţi-le bine.

•    Nu folosiţi produsele cosmetice de ochi ale altor persoane, în special creioanele de ochi şi rimelurile…

•    Dacă un copil are conjunctivită, ar trebui oprit să meargă la şcoală pentru câteva zile. Se întâmplă frecvent ca infecţia să se răspândească de la un elev la toată clasa.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente