Depistarea și tratarea durerilor de cap

Share

Din cauza sarcinii nu pot lua medicamente, dar migrenele nu-mi dau pace. Ce tratament pot urma?Depistarea și tratarea durerilor de cap

Sarcina şi menstruaţia pot sta la originea unor modificări hormonale, susceptibile la rândul lor de a declanşa crizele de migrenă.

Migrenele de origine hormonală au mai multe simptome caracteristice:

•    crizele apar cel mai des la pubertate sau în jurul vârstei de 20 de ani;
•    apar cu regularitate într-un anumit moment al ciclului menstrual;
•    în timpul sarcinii, migrenele sunt puternice în primele trei luni, după care, în două cazuri din trei, se ameliorează.

Tratamentul acestor crize trebuie să fie unul nemedicamentos în cazul femeilor însărcinate, din pricina efectelor secundare deseori necunoscute pe care medicamentele le pot avea asupra fătului.

Câteva trucuri pentru a „îndulci” intensitatea durerilor

Lumina puternică, muzica, fumul de ţigară, mirosurile urâte pot porni crizele. Pentru a evita declanşarea lor sau când simţiţi că încep, primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să părăsiţi mediul nociv. Recurgeţi apoi la un automasaj relaxant asupra frunţii, tâmplelor şi cefei, şi puneţi comprese cu apă rece pe zonele dureroase. Respiraţia controlată, cu inspiraţii şi expiraţii profunde, poate completa acest mic set de măsuri de urgenţă.

Automasajul reduce considerabil intensitatea durerii. Sunt trei puncte a căror apăsare permite realizarea acestui lucru: primul este la mijlocul cefei, al doilea zona unde se ramifică cele două cupole ale muşchiului occipital (la baza craniului), iar cel de-al treilea e reprezentat de zona din spatele urechilor, la baza acestora. Presarea fermă în mai multe reprize, timp de cinci secunde, a unuia dintre aceste trei puncte, întreruptă de masaje circulare, este un mijloc tradiţional de calmare a migrenei în Japonia sau China. Efectuate la debutul crizei, aceste mişcări permit diminuarea duratei şi a intensităţii acesteia. De asemenea, pot ajuta la preîntimpinarea stărilor de greaţă şi a vomei ce însoţesc de obicei migrenele.

Fitoterapia recomandă următorul amestec de plante: 25 g traista-ciobanului, 20 g păpădie, 10 g frunze de portocal, 15 g rădăcină de angelică, 20 g cimbrişor, 10 g rădăcină de fenicul.

Puneţi o mână din acest amestec intr-un litru de apă clocotită şi beţi câte o jumătate de ceașcă de ceai, de trei ori pe zi.

În ce fel aş putea să-i explic medicului cum mă doare capul?

V-aţi decis să mergeţi la medic pentru a afla mai multe despre crizele de migrenă care vă tulbură existenţa. Foarte bine, dar ştiţi cum să-i explicaţi care sunt simptomele?

Ceea ce medicul vrea să afle de la dvs. în ce priveşte migrena este:
•    frecvenţa crizelor;
•    de când aveţi crizele;
•    unde se localizează durerea;
•    cum simţiţi durerea: sub formă de junghiuri, pulsaţii, durere surdă, apăsare;
•    dacă ştiţi factorii care duc la creşterea intensităţii durerii;
•    dacă ştiţi factorii ce provoacă încetarea crizei;
•    în ce măsură criza vă împiedică să lucraţi;
•    dacă durerile de cap sunt însoţite de alte simptome (greaţa, vomă, tulburări vizuale sau motorii);
•    durata crizelor;
•    dacă durerile se declanşează în urma unor evenimente precise;
•    dacă aveţi persoane în familie ce suferă sau au suferit de migrene;
•    dacă vă trataţi şi cu ce anume.

După ce îi veţi răspunde la toate aceste întrebări, medicul va putea decide în privinţa tipului de migrenă de care suferiţi şi vă va putea recomanda cel mai eficient tratament.

Medicina naturistă este şi ea bogată în remedii; iată doar câteva dintre ele:

Pentru migrenele puternice

Fitoterapeuţii recomandă cataplasmele cu foi de varză pe tâmple. De asemenea, infuzia de mentă (20 g frunze la un litru de apă clocotită, lăsate la infuzat zece minute).
Se pot utiliza și uleiurile esenţiale de lămâie, lavandă, mentă, rozmarin, în lămpi de aromaterapie…

Pentru migrene mai ușoare
Sporiciul, sub formă de ceai preparat dintr-o linguriţă de frunze la o cana de apă, de trei ori pe zi, dă rezultate în calmarea crizelor.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente