Home / SANATATE / BOLI ȘI TRATAMENTE / Durerile de dinți

Durerile de dinți

Durerile de dinți pot fi provocate şi de mici bucăţi de mâncare care pătrund între dinte şi gingie, caz în care nu este nevoie decât să vă spălați pe dinţi sau să îi curătaţi cu ață dentară. Dacă durerea nu dispare în acest fel, suferiți probabil de o afecţiune dentară care vă poate provoca probleme serioase.

Durerile de dinți

Principala cauză a aparitiei cariilor este placa dentară – o substantă compusă din bacterii, acizi şi zaharuri din cavitatea bucală – care corodează emailul protector al dinţilor. La început, nu apar niciun fel de simptome, dar pe măsură ce caria evoluează, veti simţi dureri difuze atunci când mâncati alimente fierbinti, reci, dulci sau acre.

În cazul în care caria rămâne netratată, bacteriile vor infecta dentina şi, în cele din urmă, nervul. Ca rezultat al luptei pe care o dă organismul împotriva infecţiei, puroiul invadează pulpa dintelui, provocând un abces foarte dureros. Dacă rămâne netratat, abcesul va afecta maxilarul sau sinusurile, putând contamina chiar si sângele.

O altă cauză a durerilor de dinţi poate fi spargerea unui dinte sau afectiunile gingiei. Durerile de dinţi pot fi declanşate şi de sinuzite, de loviturile în fată sau de tocirea dintilor.

Simptome

• Durere puternică sau difuză a dinţilor, în special la muşcat sau mestecat.

• Dureri ale dinţilor, gingiilor şi maxilarelor.

Când trebuie consultat medicul:

•    Dacă vă dor gingiile ori sunt roşii şi inflamate – aţi putea avea un dinte spart sau o afecțiune a gingiilor.

•    Dacă simţiti dureri continue la vreun dinte sau dacă dintele este foarte sensibil la senzatii de cald şi rece – ar putea fi vorba de o carie care are nevoie de o plombă. În cazul în care caria este avansată, ar putea fi necesară curătarea canalului nervului; aţi putea avea un abces sau o infecţie gravă.

•    Dacă simţiţi dureri acute la un dinte, dacă dintele pare mai lung sau se mişcă în gingie şi aveți febră – mergeţi imediat la stomatolog, deoarece aţi putea avea un abces.

Tratament

Remediile naturale ajută la atenuarea durerilor, dar pentru tratarea cariei şi combaterea infecției este necesară terapia convenţională. Consultati medicul stomatolog dacă aveţi dureri despre care credeţi că sunt cauzate de carii; în majoritatea cazurilor, stomatologul va îndepărta porţiunea cariată a dintelui şi va închide cavitatea cu un material durabil.

În cazul în care cavitatea este prea adâncă, va fi necesară astuparea canalului nervului, ceea ce presupune îndepărtarea nervului, obturarea canalului şi acoperirea dintelui cu o coroană. Dacă dintele este atât de afectat de carii, încât obturarea canalului nu mai este posibilă sau dacă dintele este spart, acesta trebuie extras.

Aromaterapie. Prin aplicarea uleiului de cuişoare pe zona din jurul dintelui cu probleme, durerea se va diminua simțitor. Evitati contactul uleiului cu pielea, deoarece poate produce iritaţii şi reacţii alergice.

Hidroterapie. În functie de împrejurări şi de tipul de infecţie, durerea poate fi atenuată prin aşezarea unei pungi cu gheaţă sau a unei sticle cu apă fierbinte pe maxilar, în zona dureroasă.

Masaj. Masajul uşor al capului şi al feţei poate reduce durerea.

Remedii la îndemână

•    Spălati-vă pe dinti cu apă sărată; dacă, nu obţineţi rezultate, curăţaţi uşor dinţii cu ată dentară, pentru a îndepărta resturile alimentare.
•    Amorţiţi gingiile prin aşezarea unui cub de gheată pe gingia din zona dintelui care vă doare.
•    Păstrați gingia rece: chiar dacă o compresă caldă reduce de multe ori durerea, dacă este vorba de o infecţie, căldura va face ca aceasta să se întindă în zona învecinată.

Prevenire

• Spălaţi-vă pe dinţi şi curătaţi-i cu aţă dentară după fiecare masă.

• Folositi o pastă de dinti cu fluor; evitaţi substantele pentru albirea dintilor – acestea conţin adeseori abrazivi care distrug smalţul dinţilor.

• Consumaţi mai putine dulciuri şi zaharuri rafinate…