Durerile de sâni – cauze și tratamente

Share

Probabil că primul lucru care trece prin mintea majorităţii femeilor atunci când depistează o umflătură sau simt o durere în sâni este acela că au cancer. De cele mai multe ori, prezentandu-se la medic, află că nu aveau niciun motiv de îngrijorare şi că este mai degrabă vorba despre tulburări ce însoţesc ciclul menstrual sau de alte probleme hormonale.

Durerile de sâni - cauze și tratamente

60% din femei prezintă modificări mamare în timpul menstruaţiei şi la nouă din zece, nodulii sau umflăturile depistate sunt benigne. Sânii sunt afectaţi de secreţiile hormonale şi de aceea este important să ştii ce modificări pot avea loc în timpul unei luni şi să înţelegi toate procesele care se petrec la nivelul lor odată cu trecerea timpului.

Dureri neobișnuite

Două treimi dintre femei suferă de dureri periodice la nivelul sânilor. Vestea bună este că sunt foarte rare cazurile în care aceste suferinţe sunt asociate cu cancerul.

Durerea periodică începe de obicei în timpul celei de-a doua jumătăţi a ciclului menstrual, iar la unele femei se poate manifesta atât de violent încât abia suportă atingerea. Acest lucru este cauzat de hipersensibilitatea ţesutului mamar cauzată de creşterea nivelului hormonal şi este adesea legat şi de o deficienţă de acizi graşi în sânge. Acest tip de durere poate fi atenuat printr-o schimbare de dietă — reducerea cantităţilor alimente bogate în grăsimi saturate şi creşterea consumului de fructe şi legume.

Durerea neperiodică este cel mai adesea cauzată de un sutien nepotrivit. De asemenea, durerile de piept pot fi confundate cu dureri de sâni. Tratamentul trebuie să ţină cont de cauzele care au produs durerea. Foarte rar, în special la femeile de peste 50 de ani, acesta poate fi un semn de cancer mamar. Prin urmare, este bine să consultaţi un medic ginecolog pentru un control amănunţit.

Cum pot să mă controlez singură?

1. Staţi în faţa oglinzii cu mâinile pe lângă corp şi priviţi-vă din profil sânii pentru a putea vedea dacă au apărut modificări în forma lor sau în poziţionarea mamelonului.

2. Ridicaţi-vă braţele deasupra capului şi repetaţi pasul 1, căutând alte modificări.

3. Puneţi-vă mâinile în şolduri şi trageţi coatele spre spate până când muşchii pieptului sunt întinşi. Căutaţi orice gropiţă sau cută de pe suprafaţa pielii.

4. Staţi pe spate, cu capul pe o pernă, şi puneţi-va un prosop rulat sub umărul drept. Puneţi-vă mâna dreaptă sub cap. Cu mâna stingă examinaţi-vă sânul drept, folosind buricele degetelor pentru a apăsa uşor sânul şi mamelonul. Începeţi cu areola mamară şi faceţi mişcări circulare până la extremitatea sânului. Repetaţi practicând mişcări în spirală. Repetaţi exerciţiul şi pentru sânul stâng, ţinând mâna stângă sub cap.

Am un nodul la sân. Despre ce poate fi vorba?

Umflăturile de la nivelul sânilor pot apărea la orice vârstă, în special în timpul sarcinii. Iată câteva dintre cele mai frecvente tipuri de noduli care se dezvoltă în ţesutul mamar.

Fibroadenoamele sunt umflături ferme, nedureroase, mobile, cauzate de proliferarea ţesutului fibros şi glandular mamar. Sunt inofensive şi sunt foarte des întâlnite la femeile tinere.

Chisturile se dezvoltă în special la femeile care mai au câţiva ani pâna la menopauză. Aceşti săculeţi cu lichid evoluează rapid în ţesutul mamar şi pot fi dureroşi.

Nodulii canceroşi au forme neregulate şi sunt total nedureroşi. Cu cât sunt depistaţi mai din timp, deci când nu au apucat să se dezvolte prea mult, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari…

De aceea, ca o recomandare generală, de îndată ce aţi simţit apariţia unei umflături, este bine să vă adresaţi medicului ginecolog.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news