Hipertiroidia – tratamente naturiste

Share

Hipertiroidia reprezintă hiperfuncția tiroidiană (producerea hormonilor în exces).

Hipertiroidia - tratamente naturiste

O combinaţie de plante considerată imbatabilă pentru temperarea activităţii tiroidiene este compusă din cinci specii medicinale, majoritatea cu acţiune sedativă. Acestea sunt: talpa-gâştei (Leonurus cardiaca), valeriana (Valeriana officinalis), teiul (Tilia tomentosa), mesteacănul (Betula alba), păpădia (Taraxacum).

Plantele se macină cu râşniţa electrică de cafea, apoi câte o linguriţă din fiecare se pune într-un vas cu o jumătate de litru de apă călduţă şi se lasă să stea de seara până dimineaţa, când se filtrează; maceratul se lasă deoparte, iar planta rămasă după filtrare se opăreşte cu încă jumătate de litru de apă clocotită şi se lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei, se filtrează infuzia astfel obţinută şi se combină cu maceratul pus deoparte anterior, obţinându-se aproximativ un litru de preparat. De regulă, acest remediu se bea pe stomacul gol, câte un litru pe zi, în cure de minimum 40 de zile.

– Lemnul-dulce (Glicyrrhiza glabra) are o acţiune de reglare a metabolismului, ajutând la corectarea unor efecte conexe hipertiroidiei. Se recomanda mai ales persoanelor care se confruntă cu scăderea masei corporale, cu stări de slăbiciune corporală, cu uscarea pielii. Este, de asemenea, eficient în cazul femeilor cu hipertiroidie la care apar dezechilibre ale activităţii ovariene traduse prin estomparea caracterelor feminine (sâni, contrastul dintre talie şi bazin, absenţa pilozităţilor). Se administrează sub formă de tinctură, câte o linguriţă de patru ori pe zi, în cure de 15 zile, cu șapte zile de pauză.

– Captalanul (Petasites officinalls) – un principiu activ conţinut de frunzele acestei plante, petasina, are o acţiune reglatoare asupra sistemului nervos şi cardiac. Se administrează sub formă de pulbere, câte o linguriţă de patru ori pe zi, în cure de două luni, cu două săptămâni de pauză. Este indicat în mod special bolnavilor de hipertiroidie care se confruntă cu stări de instabilitate emoţională, insomnie, hiperexcitabilitate nervoasă, aritmie.

– Vâsc (Viscum album) se pune seara o linguriţă de praf de plantă la 250 ml apă la temperatura camerei. Dimineaţa se încălzeşte puţin, apoi se strecoară. Se pune într-un termos şi se consumă în cursul zilei cu înghiţituri mici. Contribuie la diminuarea guşei, a exoftalmiei, reglează activitatea nervoasă. Este indicat în mod special bolnavilor care se confruntă cu tulburări cardiovasculare.

– Alimentaţia: Se recomandă o dietă fără alimente care conţin iod, adică fără peşte şi fructe de mare, ciuperci, alge, ape iodate, sare iodată. Se recomandă, în schimb, aşa-numita dietă alcalină, adică folosind alimente care dau reacţii alcaline în organism: laptele dulce crud, merele semi-dulci bine coapte, bananele, pepenii, castanele comestibile, fasolea şi mazărea uscate, dovleacul, dovleceii, alunele, grâul, tărâţele.

– Climatoterapia: Adevărate minuni face în cazul acestei afecţiuni şi a tulburărilor conexe cura în staţiunile balneoclimaterice cu climat sedativ, cum ar fi Covasna sau Buziaş. De asemenea, la noi în ţară există mai multe staţiuni specializate în boli endocrine, cu un climat de altitudine, de asemene,a indicat pentru hipertiroidie: Borsec, Vatra Dornei, Tuşnad.

– Stilul de viață: se indică un regim de viaţă liniştit, fără eforturi intelectuale şi fizice de lungă durată sau foarte intense, cu evitarea emoţiilor şi a supărărilor. Sunt foarte utile plimbările relaxante în aer liber, exerciţiile de relaxare, exerciţiile de încetinire a respiraţiei (care în timp încetinesc metabolismul şi temperează activitatea tiroidei).

O reţetă populară de tratament naturist
Se pune la fiert o litru de apă cu două linguri seminţe de ovăz şi două linguri seminţe de secară măcinate cu ajutorul râşniţei de cafea. Se lasă să fiarbă 15 minute, cu grijă pentru a nu da în foc, apoi se lasă să se stea acoperită vreme de alte 15 minute şi se pun patru linguriţe de pulbere de sânziene galbene. Se acoperă şi se lasă să se răcească, apoi se strecoară. Se consumă în cursul zilei. În fiecare zi se face un nou preparat…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news