Parodontoza poate fi prevenita si tratata

Share

Parodontoza, o infecţie a gingiilor şi a ţesuturilor pe care se sprijină dintele, este una dintre cele mai răspândite boli cronice din ziua de azi. Dieta prea bogată în zaharuri rafinate este cea vinovată în primul rând, chiar dacă evoluția pastelor şi periuţelor de dinţi a reuşit să reducă oarecare măsură efectele nocive ale proastelor obiceiuri alimentare.Parodontoza

Procentul adulților care suferă de parodontoză este de aproximativ 10%. Această situație ar putea fi cu mult îmbunătățită dacă oamenii şi-ar da seama de beneficiile reducerii consumului de alimente super-prelucrate şi, de asemenea, ar lua mai în serios igiena dinţilor.

Simptome

• Gingii roşii, umflate, care sângerează cu uşurinţă.

• Durere localizată, căderea dinților şi respirație urât mirositoare, inflamarea ligamentului periodontal.

• Pierdere bruscă şi inexplicabilă a masei osoase în jurul molarilor şi incisivilor – acesta este un indiciu de parodontită juvenilă.

Când trebuie consultat medicul:

Dacă aveți oricare dintre simptomele de mai sus – tratamentul început din timp previne răspândirea infecţiei şi poate salva dantura.

Opțiuni de tratament în caz de parodontoză

Cel mai bun tratament al parodontozei este prevenirea. Dacă apar probleme, nu amânaţi vizita la stomatolog. Există însă şi căi naturale prin care puteţi ameliora boala, dar controlul de specialitate rămâne totuşi o necesitate.

Acupunctură. Specialiştii acupuncturii vă pot ajuta stimulând sistemul imunitar, ajutându-l astfel să lupte împotriva infecției. Acupunctura poate, de asemenea, să reducă inflamația şi durerea.

Fitoterapie. Plantele recomandate sunt cele cu acţiune antiseptică, antiinflamatorie, emolientă şi cicatrizantă.

Administrarea se face prin spălături bucale sau comprese cu tampoane sterile. Infuzia concentrată de muşeţel (trei linguri de flori la o cană cu apă clocotită) se lasă să se răcorească până ce devine doar călduţă şi se ţine gură câteva minute – se fac trei-patru astfel de tratamente zilnic.

Cu infuzia de salvie (două lingurițe de frunze la 100 ml apă clocotită) se va clăti gura de mai multe ori pe zi. Sunătoarea are deosebita calitate de a calma durerile dentare. Pentru aceasta, se prepară o infuzie concentrată din două linguri de plantă la 200 ml apă clocotită, cu care se clăteşte gura de patru-cinci ori pe zi.

Masaj. Masarea uşoară a gingiilor îmbunătăţeşte circulația sangvină şi grăbeşte vindecarea, fie că o faceţi punând degetele direct pe gingii, fie că masaţi din exterior, prin obraji.

Dietoterapie. Esenţială pentru sănătatea gingiilor şi a dinților este o dietă săracă în zahăr rafinat şi bogată în fibre. Alte elemente nutritive importante: vitaminele A, C şi E, zincul şi flavonoidele (prezente mai ales în ceapă).

Foarte eficace este amestecul de apă oxigenată cu bicarbonat de sodiu – folosiţi-l pentru periajul dinților sau pentru clătirea gurii.

Prevenire

O îngrijire corespunzătoare a dinţilor şi gingiilor presupune periajul îndelungat al dinţilor după fiecare masă, folosirea aței dentare pentru înlăturarea resturilor alimentare, clătirea cu apă de gură şi masarea gingiilor. Periajul pe orizontală cu folosirea unei periuţe aspre poate cauza retragerea gingiilor. Mişcările trebuie să fie uşoare, circulare sau verticale, iar periuța trebuie să fie moale. Apa de gură combate bacteriile, dar ea nu trebuie să înlocuiască periajul, care este indispensabil…

Stomatologii recomandă controlul anual al cavităţii bucale şi îndepărtarea tartrului cu aceeaşi periodicitate. Ideal pentru sănătatea dinţilor ar fi însă să le acordăm zilnic 15 minute, şi încă 15 minute gingiilor, masându-le.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente