Remedii naturiste împotriva răcelii

Share

Răceala, tusea şi răguşeala pot fi vindecate acasă atunci când se manifestă în forme uşoare. Regula pe care trebuie să o respectaţi este următoarea: dacă febra depăşeşte 39°C, chemaţi medicul de familie. Copiii care au făcut deja un puseu de febră şi au din nou 38°C au nevoie de consultaţie urgentă.

Remedii naturiste împotriva răcelii

Prima măsură: baia progresivă la picioare

Umpleţi un lighean de apă călduţă, puneţi-l în cadă şi aşezaţi-vă în dreptul lui (pe un scăunel ori pe marginea căzii). Băgați picioarele în lighean şi lăsaţi să curgă în el (vreme de 15 minute) apă din ce în ce mai caldă (apa se revarsă), până când temperatura atinge 40-42°C. Tineţi picioarele circa cinci minute în apa fierbinte şi ştergeţi-le, apoi, cu un prosop. Băgaţi-vă în pat, cu o sticlă sau o buiotă cu apă clocotită la şale şi cu o căciulă de lână trasă pe frunte. Beți un ceai de tei, la care adăugaţi două linguriţe cu bitter suedez şi două cu miere.

Consumaţi multe fructe şi legume bogate în vitamina C: lămâi, kiwi, portocale, grepfrut.

Cimbru şi eucalipt împotriva tusei

Tusea în sine nu este o boală, ci simptomul unei boli, şi dacă nu trece în decurs de trei zile, este bine să consultaţi medicul. Acest lucru este valabil şi când tusea este însoţită de dureri sau când se aude un hârâit (şuierat) în piept.

Dintre ceaiurile de plante, cele mai eficiente sunt cel de cimbru şi cel de rădăcină de nalbă mare.
Pentru ceaiul de cimbru: turnaţi o ceaşcă cu apă fierbinte peste o linguriţă de plantă, lăsaţi să se infuzeze zece minute şi strecuraţi.
Pentru ceaiul de nalbă mare: lăsaţi să se macereze vreme de patru ore o lingură de rădăcină de plantă in 1/4 l de apă rece. Strecuraţi, încălziţi puţin ceaiul şi îndulciţi-l cu puţină miere.

Dintre siropurile cumpărate de la farmacie, cele mai eficiente s-au dovedit a fi cele cu cimbru şi cu pătlagină.

Sirop de tuse preparat în casă

Curăţaţi o ceapă roşie mai mare, tocaţi-o mărunt, turnaţi peste ea 150 g de miere şi lăsaţi-o câteva ore să se pătrundă. Din sucul lăsat de ceapă, luaţi câte-o linguriţă, din oră în oră.

Cataplasme cu făină de muştar

Frecaţi-vă pieptul cu untdelemn. După masaj, aplicaţi o cataplasmă compusă din făină de muştar amestecată cu făină de grâu şi puţină apă. Luaţi-o când pielea începe să se înroşească. Repetaţi procedeul când simţiţi că tusea se înteţeşte.

Sirop de cimbru şi miere

Cimbrul asociat cu mierea reprezintă ingredientele de bază ale unui sirop foarte eficient împotriva acceselor rebele de tuse. Preparați o infuzie din două linguri de cimbru uscat, opărit cu o jumătate de litru de apă, lăsaţi să se răcească, apoi strecuraţi şi amestecaţi lichidul cu trei linguri de miere. Puneţi preparatul pe foc, amestecând până se înfierbântă, fără să dea în clocot. Lăsaţi să se răcească. Se ia câte o lingură din acest sirop ori de câte ori se profilează o tuse la orizont.

Sirop alcoolizat, cu miere şi lămâie

Amestecaţi în părţi egale: glicerină lichidă (vândută la farmacie), miere, suc de lămâie şi ţuică sau rom. Puneţi toate componentele pe foc şi lăsaţi-le să se înfierbânte, dar fără să atingă punctul de fierbere. Beţi cât mai fierbinte, de mai multe ori pe zi.

Mere coapte şi salvie împotriva durerilor de gât

Durerile de gât, adeseori nebăgate în seamă, pot deveni foarte periculoase pentru organism. Inima şi sistemul vascular pot fi grav afectate. Există grupe de risc, oameni predispuşi la această boală. Printre aceştia se numără toţi cei cu mucoasa bucală uscată: femeile aflate la menopauză, persoanele care sforăie sau dorm cu gura deschisă şi toţi cei care respiră pe gură, în loc să respire pe nas.

Înainte de a apela la medicamente, încercaţi următoarele remedii aflate la îndemâna dvs.

– Faceţi gargară cu ceai de salvie din oră în oră. Pentru ceai, opăriţi o lingură de salvie uscată cu o ceaşcă cu apă clocotită, lăsaţi să se pătrundă opt minute şi strecuraţi.

– Aplicaţi pe gât o compresă cu brânză de vaci (stratul de 1 cm grosime). Legaţi peste ea un fular gros, uscat şi brânza să acţioneze peste noapte.

– Amestecaţi 1/2 l de oteţ de mere cu 1/2 l de apă caldă. Înmuiaţi compresa, stoarceţi-o bine şi puneţi-o pe gât. Puneţi peste ea un fular gros, de lână și lăsaţi-o să acţioneze peste noapte. În locul oţetului, se poate folosi ulei încălzit.

– Ceaiurile pentru dureri de gât trebuie băute călduţe, nu fierbinți. Foarte eficient este cel de rădăcină de nalbă mare (o ceaşcă de trei ori pe zi)…

– Merele coapte – un remediu popular cu gust delicios. Coaceţi trei mere unse cu miere şi mâncaţi-le călduţe.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente