Remedii pentru orice dureri de cap

Share

Potrivit statisticilor, o persoană din cinci se confruntă, cel puţin o dată pe lună, cu sâcâietoarele dureri de cap. E bine de ştiut că, de cele mai multe ori, putem scăpa de suferință mai repede dacă reuşim să identificăm factorul cauzator, să catalogăm manifestarea în mod corect şi astfel să o tratăm adecvat.

Remedii pentru orice dureri de cap

De ce este necesar să căutăm să-i dăm un nume suferinţei noastre atunci când simţim că ne crapă craniul, şi să nu luăm direct o pilulă eliberatoare? În primul rând, pentru că nu orice durere de cap se tratează la fel. Trebuie să ne dăm seama de pildă dacă avem o migrenă sau dacă simptomul este produs de o altă afecţiune (de exemplu de o sinuzită), care trebuie ameliorată mai întâi pentru a ne linişti. De asemenea, dacă stabilim care este factorul responsabil (atunci când este posibil), putem preveni alte astfel de episoade neplăcute. De exemplu, dacă stresul sau alimentaţia contribuie la apariţia durerilor de cap, putem încerca să eliminăm cât mai multe dintre problemele care ne pot provoca tensiunea psihică ori să evitam consumul produselor care declanşează crizele.

Cefaleea de tensiune. Resimţiţi o durere surdă, constantă, continuă, care cuprinde tot capul? Acestea sunt caracteristicile cefaleei de tensiune. De altfel, majoritatea durerilor noastre de cap se încadrează în această categorie. Surmenajul intelectual şi depresia pot favoriza problema, care este ameliorata în schimb de odihnă, relaxare, masaj şi meditaţie. Tratamentul depresiei şi al stresului scade frecvenţa durerilor de acest tip.

Migrena. Afectează de regulă o singură jumătate a capului, iar durerea nu este continuă, ci are un caracter pulsatil, putându-se muta în timpul aceleiaşi crize dintr-o parte în alta a craniului. Frecvent pot aparea în plus senzaţii de greaţă, sensibilitate la lumină sau la zgomot. Migrenele pot fi provocate de anumite alimente, de modificări hormonale, de schimbări bruşte ale vremii, de luminozitate puternica, foame, stres.

Cefaleea secundară. Uneori, durerea de cap este un simptom care însoţeşte alte afecţiuni, cum ar fi tumorile, febra, hipertensiunea arterială, sinuzita. În asemenea cazuri, încetează după tratamentul cauzei, adică a bolii care a produs-o.

Soluții naturale contra tuturor tipurilor de probleme

În vreme ce pentru durerile de cap foarte mari există tratamente cu medicamente puternice (nu trebuie să fim atât de absurzi încât să suportăm chinuri cumplite doar pentru că nu vrem să luăm o pastilă), de foarte multe ori, controlul suferinței este „în mâinile noastre”. Fie că este vorba de o migrenă, fie de alt gen de durere de cap, terapiile naturale ne pot ajuta. Totuși, uneori, rezolvarea problemei presupune mai multe încercări. Prin urmare, trebuie să aveți puțină răbdare. Aplicați tratamentul care credeți că se potrivește cel mai bine în cazul dvs.

Aromaterapie – remedii cu acţiune rapidă

Uleiurile esenţiale pot constitui o puternică armă împotriva cefaleei. Cele mai eficiente sunt esenţele volatile de mentă, santal, levănţică şi eucalipt. Puteţi încerca oricare dintre aceste remedii separat sau în combinaţie. Studiile au arătat că un amestec de ulei de izmă (mentă) şi eucalipt poate calma imediat o durere de cap. Amestecaţi cinci-sapte picături de ulei de mentă cu o picătură de ulei de eucalipt într-o lingură de ulei de bază neutru (floarea-soarelui). Utilizaţi preparatul pentru un masaj blând al zonei unde este localizată durerea (ceafă, frunte).

Precauţii: Uleiurile esenţiale nu se aplică nediluate direct pe piele, deoarece o pot arde. Utilizaţi numai produse 100 % naturale, de calitate, de la o firmă recunoscută.

Apelaţi la homeopatie

De cele mai multe ori, tratamentul homeopatic al unei migrene sau dureri de cap este de competenţa unui practician calificat. Cu toate acestea, la nevoie puteţi încerca aceste remedii clasice:

– Gelsemium 6 CH – dureri deasupra ochilor, agravate de mişcare şi de căldură.

– Phosphorous 6 CH – pentru dureri de cap produse de schimbarile atmosferice sau de un şoc; simptomele se ameliorează cu odihnă şi după consumul de alimente.

– Nux vomica 6 CH – pentru cefalee care apare dimineaţa la trezire şi scade în intensitate în timpul zilei. Este agravată de mişcare.

– Bryonia 6 CH – cefalee care debutează dimineaţa şi creşte în intensitate până seara.

Luaţi vitamine şi minerale

O combinaţie de vitamina B2 şi magneziu poate avea ca efect reducerea severităţii şi frecvenţei durerilor de cap, mai ales dacă au tendinţa de a se repeta. Mineralul relaxează vasele sangvine, în timp ce vitamina stimulează funcţia celulelor nervoase. Doza recomandată este de 400 mg vitamina B2 şi 600 mg magneziu.

Fitoterapia calmează şi previne durerile

Deşi unele remedii fitoterapeutice sunt utilizate de mii de ani pentru combaterea migrenelor sau a cefaleei, nu în toate cazurile s-a desluşit mecanismul complex prin care plantele ne eliberează de durerile de cap. Următoarele sunt recunoscute pentru rezultatele excelente:

– Salcia (Salix alba). Scoarţa de salcie este indicată în durerile de cap ca şi în alte afecţiuni în care este întrebuinţat şi derivatul său farmaceutic – Aspirina. Preparaţi un decoct din una sau două linguriţe de scoarţă mărunţită la o cană cu apa. Fierbeţi 20 de minute, apoi strecuraţi. Beţi una sau două căni pe zi.

Precauţii: Nu luaţi remediul dacă sunteţi alergici la Aspirină sau dacă luaţi anticoagulante. Decoctul de salcie, ca şi Aspirina, nu se recomandă copiilor.

Izma bună (Mentha piperita) este utilizată în popor de sute de ani ca leac împotriva durerilor de cap. Pentru tratament, preparaţi o infuzie din una sau două linguriţe de plantă uscată la o cană cu apă clocotită. Lăsaţi zece minute, apoi strecuraţi. Beţi două sau trei căni pe zi.

Precauţii: Nu este indicat dacă aveţi reflux gastric sau hiperaciditate la stomac.

– Floarea-patimilor (Passiflora incamata) are acţiune calmantă, combătând stările de nelinişte. Administrată seara, înainte de culcare, vă ajută să adormiţi. Este indicată atât pentru combaterea cefaleei de tensiune şi a migrenelor. Preparaţi o infuzie din una sau două linguriţe de plantă uscată la o cană cu apă docotită. Lăsaţi un sfert de oră, apoi strecuraţi. Beţi două sau trei căni pe zi…

– Valeriana (Valeriana officinalis) este indicată mai ales în cefaleea de tensiune legată de stres şi însoţită de insomnii. Preparaţi o infuzie dintr-o linguriţă de pulbere de rizom la o cană cu apa clocotită. Lăsaţi vasul acoperit 20 minute, apoi strecuraţi. Beţi una sau două căni pe zi.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente