Torticolis: cum acționăm în criză

Share

Vi se întâmplă câteodată să vă treziti cu gâtul înţepenit într-o parte şi să nu-l mai puteți îndrepta? Ei bine, aveţi un torticolis.

Torticolis: cum acționăm în criză

Suferinţa debutează fără avertisment, uneori în somn, iar cauza poate fi dormitul cu capul într-o poziţie incomodă, statul în curent sau chiar o mişcare bruscă. Deşi este dureros şi foarte incomod, episodul acut de torticolis trece în câteva zile, bineinţeles cu puţin ajutor din partea noastră.

Principalul simptom prin care se manifestă torticolisul este contracţia muşchiului sternocleidomastoidian (unul dintre muşchii pereche cu ajutorul cărora întoarcem capul), care este bruscă, foarte dureroasă şi limitează sever mişcarea gâtului. Acesta rămâne uşor înclinat pe o parte, către înainte sau înapoi, după caz, capul fiind răsucit către partea opusă muşchiului atins. Indiferent de cauză, în criza acută, baza terapiei o constituie repausul şi căldura locală. Dacă există o stare gripală care se asociază cu înţepenirea gâtului, aceasta trebuie tratată.

Calmați rapid simptomele

Aplicati comprese calde. Căldura aplicată direct pe zona afectată, timp de 20 sau 30 de minute, de trei ori pe zi, va elimina în mare măsură disconfortul. Dacă nu dispuneţi de o pernă electrică, încercaţi următoarea tehnică: puneţi un prosop sub jetul de apă caldă de la robinet. Stoarceţi-l şi înfăşuraţi-l în jurul gâtului.

Duşul — o alternativă. O altă metodă eficientă este să faceţi un lung duş fierbinte, la limita rezistenţei, lăsând apa să curgă cu jet puternic pe ceafă.

Faceţi kinetoterapie. Mişcările lente, progresive, vă pot ajuta să vă recăpătaţi flexibilitatea la nivelul gâtului. Dacă durerea este suportabilă, puteţi face mişcări uşoare de patru sau cinci ori pe zi, întorcând încet capul dintr-o parte într-alta şi înapoi. Incercaţi să priviţi peste umărul drept până număraţi la cinci, apoi priviţi peste umărul stâng numărând tot până la cinci. Repetaţi de trei ori.

Utilizaţi un unguent. Deşi nu tratează cauza, unguentele revulsive vă pot ameliora suferinţa. De pildă, alifia chinezească, pe care o puteţi găsi pretutindeni, şi Apirevenul (unguent pe baza de venin de albine) au un efect de încalzire locală (dacă apar erupţii sau mâncărimi pe piele, întrerupeţi tratamentul)…

Masajul vă scapă de tensiune. Pentru a mări eficacitatea unei creme, aplicaţi-o în cadrul unui masaj delicat, cu mişcări de sus în jos, mai întâi pe partea lezată, apoi şi pe cealaltă. Dacă nu puteţi efectua singuri masajul, rugaţi o persoană apropiata să vă facă acest serviciu.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente