Totul despre îngrijirea ochilor

Share

Cu trecerea timpului, toate persoanele incep sa aiba probleme cu vederea, mai devreme sau mai tarziu. Iata cateva sfaturi:

Totul despre îngrijirea ochilor

Efectul varstei asupra vederii

Din nefericire, 50% dintre persoanele care au peste 75 de ani au intampinat probleme de vedere, iar cele mai intalnite sunt cataracta (tulburare de transparenta a cristalinului), degenerescenta maculara (centrul retinei este afectat) sau glaucomul (pierderea partiala a vederii si afectarea nervului optic).

Aceste afectiuni pot fi tratate doar de catre specialisti, dar trebuie stiut ca o ingrijire adecvata a ochilor va putea intarzia sau chiar preveni aceste afectiuni.

Ca si pielea, ochii pot fi „arsi” de soare. Sfaturi pentru protejarea adecvata a ochilor:
– Se recomanda purtarea ochelarilor de soare in orice zi in care suntem expusi radiatiilor UV, chiar si intr-o zi innorata sau iarna.
– Se recomanda achizitionarea ochelarilor de soare ce iti pot oferi o protectie corespunzatoare impotriva radiatiilor UV. Ochelarii ar trebui sa stopeze pana la 99.5% dintre radiatii si sa previna lumina cu 75%.
– Se recomanda verificarea ochelarilor, sa nu aiba distorsiuni sau imperfectiuni.
– Se recomanda ochelarii cu lentile cenusii, pentru ca acestia reduc luminozitatea, dar nu deformeaza culoarea obiectului respectiv.

Computerul iti afecteaza vederea

Perioada indelungata petrecuta in fata computerului (sau a tabletei ori a smartphone-ului) iti poate afecta muschii ochilor si poate duce pana la: dificultati de concentrare (vedere incetosata), vedere dubla (diplopie), migrene, sensibilitate crescuta sau sindromul ochilor uscati. Daca obisnuiesti sa lucrezi in fiecare zi in fata calculatorului, se recomanda sa faci pauze cat mai dese, la cel putin 30-40 de minute, sa porti ochelari cu antireflex si/sau sa reduci luminozitatea ecranului.

Ai grija la fum

Fumul poate irita membrana delicata a ochiului. Daca nu ai posibilitatea sa eviti camerele in care este fum, ar trebui sa ai grija ca ochii tai sa nu isi piarda din hidratare, utilizand picaturi de ochi.

Ingrijirea lentilelor de contact

Conform statisticilor, se arata faptul ca peste 98% dintre persoanele care poarta de lentile de contact isi pun sanatatea ochilor in pericol din cauza nerespectarii instructiunilor de utilizare si intretinere a lentilelor. Persoanele ce utilizeaza lentile de contact risca mult mai mult, deoarece poate aparea oricand conjunctivita. Daca nu sunt curatate corespunzator, acestea pot introduce bacterii in ochi. Se poate opta pentru lentilele cu purtare prelungita, facute din silicon hidrogel, care nu au nevoie de o dezinfectare zilnica.

Renunta la fumat

Riscul aparitiei infectiilor la ochi este mai mare la fumatori, deoarece acest viciu, la fel ca alcoolul, incetineste circulatia sangvina. Conform cercetarilor, cei care fumeaza sau consuma alcool in exces risca de doua ori mai mult sa isi pierda vederea la batranete.

Importanta dietei

Pentru sanatatea ochilor, se recomanda consumul urmatoarelor alimente:
– alimente bogate in luteina: oua, spanac, varza;
– fructe si legume care contin betacaroten: morcovi, mango, piersici;
– fructe si legume bogate in vitamina C: portocale, capsuni, rosii, ardei;
– alimente bogate in vitamina E: migdale, seminte;
– alimente ce contin zinc: carne, ficat, lapte…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente