Cateterismul venos central – ce complicatii pot aparea

Share

Dispozitivul care ajuta la patrunderea intr-o vena a gatului sau toracelui, spre a alimenta cu medicamente sau substante nutritive pacientul, se numeste cateter venos.Cateterismul venos central

Cateterul venos este un dispozitiv flexibil, lung si subtire; are aceasta forma pentru a putea fi folosit cu succes in interventiile medicale.

Cand se foloseste cateterismul venos central?

Acest dispozitiv se utilizeaza atat pentru administrarea medicamentelor recomandate pe o perioada indelungata pentru infectii, cancer sau suplimente alimentare, cat si pentru o actiune eficienta a medicamentelor pentru bolnavii cardiaci.

Ce tipuri de catetere venoase centrale?

In ceea ce priveste tipurile de catetere venoase centrale, acestea sunt de mai multe tipuri.

Cateterul central cu insertie periferica, numit PICC, este un dispozitiv care va fi introdus intr-o vena a bratului, nicidecum precum in cazul cateterului venos central simplu cand specialistul insereaza dispozitivul flexibil intr-o vena de la nivelul gatului sau toracelui.

In cazul cateterului tunelizant, dispozitivul va fi introdus si fixat sub pielea de la nivelul gatului sau toracelui, dar avand grija ca numai capatul dispozitivului sa fie la suprafata cutanata spre a se putea administra tratamentul medicamentos necesar si recomandat de medicul specialist.

In ceea ce priveste implantul cu orificiu, acest dispozitiv seamana foarte bine cu cel descris anterior, si anume cateterul tunelizant, numai ca, spre deosebire de el, implantul cu orificiu va fi inserat in totalitate pe sub piele. Exista implanturi care au inclus un rezervor de dimensiune redusa, spre a putea fi umplut cu substanta medicamentoasa, in cazul in care nu se opteaza pentru administrarea substantei prin cateter prin piele. Dupa ce rezervorul va fi incarcat in totalitate, acesta va permite substantelor medicamentoase sa circule lent, dar eficient, prin sange.

Diferenta dintre dispozitivele descrise anterior este ca un implant cu orificiu este unul mai discret, nu tocmai vizibil. Mai mult decat atat, un astfel de implant nu necesita o ingrijire acerba spre deosebire de cateterul tunelizant. Un alt aspect este reprezentat de faptul ca implantul cu orificiu nu schimba nivelul de activitate a pacientului, spre deosebire de cateterul PICC sau cel tunelizant.

Ce complicatii pot aparea?

In urma folosirii unui cateter venos pot aparea diverse complicatii, unele mai grave, altele mai usoare:

  • sangerari cauzate de introducerea cateterului in vena;
  • in functie de capacitatea specialistului care introduce cateterul, dar si de regiunea in care va fi inserat dispozitivul, pacientul ar putea suferi un colaps pulmonar;
  • eventuale infectii care vor trebui tratate cu antibiotice si vor necesita eliminarea cateterului;
  • specialistul trebuie sa se ocupe de irigarea constanta a cateterului inserat, tocmai spre a preveni rasucirea sau infundarea acestuia;
  • pacientul poate acuza dureri in zona in care a fost introdus cateterul;
  • cateterul, daca nu a fost pozitionat corect, ar putea sa se deplaseze…

Share
Abonează-te pe:Yve.ro news