Home / SANATATE / Cardiologie / Dieta si tensiunea arteriala

Dieta si tensiunea arteriala

Hipertensiunea sau tensiunea arteriala crescuta este un fenomen foarte des intalnit, care netratat, din pacate, poate duce la complicatii grave. Studiile cercetatorilor au demonstrat ca dieta si greutatea corporala joaca un rol cheie in declansarea si evolutia bolii. Drept urmare, o dieta sanatoasa, respectiv eliminarea surplusului de kilograme sunt masuri decisive pentru reducerea tensiunii arteriale.

Tensiunea arterială

Profilaxie

Pe langa eliminarea surplusului de kilograme si o dieta sanatoasa, specialistii recomanda si:

  • reducerea stresului
  • exercitiul fizic regulat
  • renuntarea la fumat

In cazul hipertensiunii, se recomanda consultul medicului de specialitate in privinta alegerii unui tratament corespunzator.

Dieta si tensiunea arteriala

Specialistii au demonstrat ca factorii alimentari afecteaza valorile arteriale. Drept urmare, schimbarile regimului alimentar incep, de obicei, dupa evaluarea alimentatiei actuale a persoanei in cauza gasindu-se astfel modalitati pentru schimbarea cantitatii si a calitatii dietei.

Reducerea consumului de sodiu

Exista mai multe studii care atesta faptul ca sodiul este in stransa legatura cu hipertensiunea. Astfel, reducand cantitatea de sodium din alimentatie, va avea loc o scadere a tensiunii arteriale atat la oamenii diagnosticati cu hipertensiune, cat si la cei a caror tensiune a atins limitele maxime ale valorilor considerate normale pentru un individ cu o anumita varsta. De asemenea, dieta cu un continut redus de sodiu a fost asociata cu o reducere neinsemnata a tensiunii arteriale, chiar si la persoanele cu tensiunea arteriala normala.

Beneficiile reducerii cantitatii de sodiu din alimentatie:

  • reducerea directa a tensiunii arteriale
  • consumul de sodiu mai mic poate intensifica actiunea medicamentelor antihipertensive si a altor masuri nonfarmacologice
  • reducerea riscului de moarte prin atac cerebral
  • revenirea la valorile normale ale dimensiunilor cardiace crescute din pricina hipertensiunii arteriale
  • reducerea riscului aparitiei litiazei renale
  • reducerea riscului de aparitie a osteoporozei

Exista persoane care au oscilatii mai mare ale tensiunii arteriale la modificarea sodiului din dieta. Aceasta situatie poarta denumirea de sensibilitate la sodiu care este mai evidenta cu cat inaintam in varsta.

Reducerea consumului de calorii si scaderea in greutate

S-a demonstrat de cercetatori ca reducerea greutatii corporale poate scadea tensiunea arteriala fara a mai fi nevoie de administrarea unor tratamente bazate pe medicamente.

La bolnavii cu hipertensiune arteriala specialistii recomanda urmatoarele masuri pentru scaderea greutatii corporale:

  • reducerea consumului de paine, fainoase, cartofi
  • reducerea consumului de dulciuri rafinate
  • reducerea consumului de grasimi animale
  • cresterea consumului de fructe si legume proaspete
  • cresterea efortului fizic: urcarea scarilor la serviciu si acasa, mersul la magazinele din vecinatate fara masina, gimnastica dimineata si seara, practicarea unui sport la sfarsit de saptamana
  • scaderea consumului de alimente dupa ora 17
  • evitarea consumului de apa minerala
Loading..