Hipercolesteromia

Share

Problematicul colesterol este, de fapt, o substanta chimica ce seamana cu grasimea, substanta care se afla in foarte multe alimente, mai cu seama in cele de origine animala.

Hipercolesteromia

Organismul nostru are nevoie de colesterol insa cantitatea necesara satisfacerii nevoilor organismului este una foarte mica, iar cand colesterolul cumulat in organism depaseste cantitatea necesara, apar diverse afectiuni, precum boala coronariana.

Totul despre boala coronariana

Cantitatea mare de colesterol adunata in organismul nostru nu face nimic altceva decat sa formeze un depozit gros si foarte dur care ingusteaza orificiul de curgere a sangelui spre tesutul miocardic, fapt ce va duce fara indoiala la ateroscleroza, afectiune care va declansa aparitia diverselor boli cardiace.

Tipuri de colesterol

Colesterolul are functia de a circula prin fluxul sangvin combinat cu proteinele. Acest tip de colesterol poarta denumirea de lipoproteine, care pot fi cu o densitate mare, mica sau foarte mica. Densitatea acestora depinde de raportul dintre proteine si colesterol.

Colesterolul “rau”, prescurtat LDL, adica cu densitate mica, poate duce la riscul de afectiune coronariana, colesterolul “bun”, HDL, cu o densitate mare, protejeaza inima de afectiunile cardiace posibile, iar VLDL, trigliceridele, daca sunt in numar mare, pot duce, din nefericire, la boli cardiace grave.

Factori ce pot influenta nivelul colesterolului

Printre factorii care influenteaza cresterea sau diminuarea nivelului colesterolului se afla:

  • alimentatia bogata in grasimi saturate si colesterol;
  • greutatea problematica, ce poate duce la cresterea colesterolului;
  • neefectuarea exercitiilor fizice;
  • inaintarea in varsta;
  • menopauza;
  • mostenirea problemelor legate de nivelul crescut al colesterolului.

Factorii de risc in cazul hipercolesteromiei

Factorii de risc care stau la baza aparitiei hipercolesteromiei pot fi controlati sau pot provoca probleme variate, cand nu pot fi controlati.

Factorii de risc ce nu pot fi controlati:

  • menopauza;
  • varsta de peste 45 de ani la barbati si de peste 55 de ani la femei.

Factorii de risc ce pot fi controlati:

  • alimentatia necorespunzatoare, bogata in grasimi saturate si colesterol;
  • greutatea corporala marita;
  • nevoia de miscare.

Investigatii in cazul hipercolesteromiei

Specialistii recomanda persoanelor cu varsta de peste 20 de ani sa isi masoare nivelul colesterolului la o perioada de cinci ani, intrucat trebuie masurat atat colesterolul total, cel “bun”, cat si cel “rau”.

Colesterolul “rau” trebuie sa fie intr-o valoare cat mai mica, adica mai mica de 100, colesterolul bun sa fie peste 60, trigliceridele sa aiba un nivel mai mic de 150, iar colesterolul total mai mic de 200.

Diagnosticul de hipercolesteromie

Pe langa testele sangvine, specialistul va avea in vedere efectuarea examenului fizic complet, masurarea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale.

Profilaxia in cazul hipercolesteromiei

Medicii specialisti recomanda urmatoarele:

  • alimentatie scazuta in colesterol;
  • renuntarea la fumat;
  • efectuarea exercitiilor fizice;
  • urmarea tratamentului prescris de medic.

Tratamentul in cazul hipercolesteromiei

In tratamentul hipercolesteromiei, se va urmari intotdeauna scaderea LDL si cresterea HDL prin urmarea unei diete sanatoase si administrarea unui tratament medicamentos pentru scaderea nivelului colesterolului.

Tratament medicamentos in cazul hipercolesteromiei

Medicul specialist va recomanda pacientului statine, niacine, fibrati si rasini biliare, asociate cu o alimentatie scazuta in colesterol si grasimi saturate.

O alimentatie sanatoasa

Prin urmarea unei alimentatii sanatoase, pacientul poate reduce riscul aparitiei aterosclerozei.

Alimentatia sanatoasa pentru inima va elimina o serie de alti factori de risc ce pot duce la aparitia unor afectiuni cardiace grave…

Se recomanda consumul de fructe, legume si cereale integrale, evitarea alimentelor grase, optarea pentru uleiurile mononesaturate precum uleiul de masline, limitarea consumului de glucide rafinate, reducerea aportului de sare si consumul de lichide. Pe langa acest aspect, se recomanda si efectuarea exercitiilor fizice.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente