Insuficienta aortica – investigatii si tratamente

Share

Cand valva aortica nu functioneaza in mod normal, apare inevitabil regurgitarea de valva aortica.

Insuficienta aortica

Valva aortica este precum o usa deschisa care functioneaza intr-un singur sens, pentru a permite sangelui din ventriculul stang sa treaca in aorta, de unde sangele oxigenat va ajunge in arterele mici si ulterior va oferi organismului hrana necesara tuturor tesuturilor. In momentul in care inima se odihneste intre batai, aorta se inchide spre a nu permite sangelui sa vina inapoi in inima.

Cand vorbim despre regurgitari, vorbim despre faptul ca aorta nu se inchide in totalitate, cu fiecare bataie a inimii sangele revine in ventriculul drept prin valva afectata. Drept urmare, organismul nu va obtine sangele de care are nevoie.

Cauzele aparitiei regurgitarilor de valva aortica

Cauzele aparitiei regurgitarilor de valva aortica pot fi:

  • anomalia congenitala;
  • inaintarea in varsta;
  • prezenta reumatismului articular acut;
  • infectiile precum endocardita infectioasa;
  • dilatarea bazei aortice;
  • eliminarea kilogramelor in plus prin medicamentatie;
  • tratamentul prin radioterapie impotriva cancerului;
  • traumatismele toracice.

Factori de risc in cazul regurgitarilor de valva aortica

Insuficienta aortica poate prezenta o serie de factori declansatori:

  • anormalitatile de natura congenitala, precum valva unicuspida si cea biscuspida;
  • inaintarea in varsta;
  • sexul masculin.

Simptomele regurgitarilor de valva aortica

In cele mai multe cazuri, regurgitarile de valva aortica sunt asimptomatice. Momentul in care pacientul acuza varii semne si simptome deja este un semn de alarma, aceasta insemnand ca inima este in pericol.

De cele mai multe ori, simptomele acestea pot fi usor confundate cu cele ale colapsului cardiac.

Simptomele pe care le pot acuza persoanele in cazurile grave sunt urmatoarele:

  • respiratie greoaie;
  • oboseala grava;
  • lesinul;
  • probleme de respiratie in timpul noptii;
  • umflaturi ale membrelor inferioare;
  • palpitatii mai ales cand pozitia corpului este pe stanga;
  • vertij;
  • batai anormale ale inimii;
  • dureri la nivelul pieptului.

Consult de specialitate in cazul regurgitarilor de valva aortica

In situatiile in care apare orice tip de afectiune cardiaca, pacientul trebuie sa consulte de urgenta medicul specialist pentru a vedea daca este vorba de probleme de valva aortica sau alte genuri de afectiuni cardiace.

Medici specialisti recomandati in cazul regurgitarilor de valva aortica

In cazul in care pacientul prezinta simptomele mentionate anterior, se poate adresa cu incredere medicului de familie, generalist, internist sau de urgenta.

Ulterior, dupa stabilirea diagnosticului, pacientul trebuie sa consulte medicul cardiolog.

Investigatii in cazul regurgitarilor de valva aortica

In cele mai multe cazuri, medicul va constata ca persoana in cauza sufera de regurgitare de valva aortica in urma unui consult generalist cu ajutorul stetoscopului.

In urma examinarilor specifice, medicul specialist va concluziona daca se vorbeste despre o afectiune severa sau este ceva ce poate fi tratat cu usurinta.

Drept urmare, medicul va avea in vedere efectuarea unei cardiografii pentru evidentierea regurgitarilor, efectuarea unei electrocardiograme care va evidentia activitatea electrica anormala spre a observa daca cumva inima s-a marit, pacientul va face o radiografie toracica pentru a analiza indeaproape ventriculul stang, va efectua un test de efort pentru a observa cum raspunde inima la efort, o angiograma spre a analiza coronarele.

Tratamentul in cazul regurgitarilor de valva aortica

Tratamentul insuficientei aortice va fi prescris si recomandat in functie de semnele prezente ale regurgitarilor, in functie de varsta pacientului, de riscurile la care se expune persoana in cauza.

In cazul in care simptomele sunt prezente si se tot agraveaza, tratamentul chirurgical poate fi esential.

Tratament initial in cazul insuficientei aortice

Intai de toate, medicul va evalua nivelul de functionalitate a inimii in urma efectuarii testelor necesare, anterior mentionate, pentru ca ulterior sa se stabileasca daca este sau nu cazul unei interventii chirurgicale.

In situatia in care insuficienta aortica este una lejera, fara ca pacientul sa acuze simptome, atunci medicul specialist va recomanda un tratament medicamentos bazat pe antibiotice pentru a trata orice tip de infectie care ar putea fi prezenta la pacient.

In cazul in ca pacientul este diagnosticat cu o insuficienta aortica moderata spre severa, se vor administra medicamente pentru blocarea canalelor de calciu, medicamente pentru vasodilatatie.

Cercetatorii au dovedit ca administrarea de medicamente pentru hipertensiune arteriala au un efect benefic asupra insuficientei arteriale, incetinind procesul acesteia.

De asemenea, medicii recomanda si schimbarea regimului alimentar, avand in vedere renuntarea la fumat si practicarea terapiei de suport.

Tratament de intretinere in cazul regurgitarilor de valva aortica

Primele simptome ale insuficientei aortice de tip cronic apar dupa varsta de 40 de ani, de obicei dezvoltandu-se pe parcursul si a trei ani de zile sau este posibil chiar sa nu manifeste nici macar un simptom.

Pentru a urmari modul in care regurgitarile de valva aortica evolueaza, este necesara efectuarea unor ecocardiografii regulate.

Tratament in cazul agravarii bolii de regurgitare de valva aortica

In situatia in care situatia pacientului se inrautateste, medicul specialist va avea in vedere inlocuirea prin mod chirurgical a valvei aortice, chiar daca pacientul nu acuza niciun simptom.

Specialistul va avea in vedere si alti factori de risc, precum varsta pacientului, gravitatea starii de deteriorare a valvei, dar si istoricul medical al pacientului.

Optiuni de medicamente in cazul tratarii regurgitatiilor de valva aortica

In cazul in care s-a urmat o inlocuire chirurgicala a valvei, medicul specialist va recomanda si va prescrie antibiotice si medicamente impotriva coagularii sangelui.

Daca pacientul a fost diagnosticat cu o insuficienta aortica moderata spre severa, atunci medicul specialist ii va prescrie:

  • medicamente cu rolul de a bloca cursurile de calciu;
  • medicamente vasodilatatoare.

Tratamentul chirurgical in cazul regurgitatiilor de valva aortica

Inlocuirea prin metoda chirurgicala a valvei aortice reprezinta singura metoda de a scapa de insuficienta aortica…

In urma operatiei de inlocuire, pacientul se va putea bucura de o viata absolut normala.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news