Masurarea tensiunii arteriale

Share

Masurarea tensiunii arteriale prin metoda ascultatorie

In metoda ascultatorie se percep cu ajutorul stetoscopului zgomotole determinate de vibratia peretilor arteriali sub nivelul de compresiune, cunoscute sub denumirea de zgomotele Korotkov.

tensiune arteriala

Tehnica determinarii: se fixeaza mansonul pneumatic al tensiometrului in jurul bratului, astfel incat plica cotului sa ramana libera pentru plasarea stetoscopului. Se introduce aer in manson la o presiune pe care o consideram mai mare decat presiunea maxima. Apoi se evacueaza progresiv aerul din manson si presiunea corespunzatoare primului zgomot aparut reprezinta valoarea presiunii sistolice.

Acest zgomot a fost denumit de Korotkov ton arterial si este urmat de cresterea amplitudinii zgomotelor urmatoare, iar in continuare, de scaderea lenta si apoi brusca a amplitudinii zgomotelor si, in cele din urma, de disparitia lor. Valoarea presiunii la care zgomotele scad brusc in intensitate reprezinta presiunea diastolica.

Valori normale: Presiunea maxima (sistolica) la nivelul arterelor mari si mijlocii la adult este de 120-140 mm Hg. Valoarea normala se calculeaza dupa formula: TA max=100+varsta in ani, fara sa depaseasca 160 mm Hg la persoanele peste 60 ani.

Presiunea minima sau diastolica este de 60-90 mm Hg. Valoarea normala se poate calcula dupa urmatoarea formula: TA min=10+TA max/2.

La adult ca limita superioara normala a presiunii diastolice se admite 90 mm Hg la femei si 95 mm Hg la barbati, sau de 100 mm Hg dupa 60 ani, indiferent de sex…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news