Planul de 28 zile de prevenire a bolilor cardiace

Share

In general, bolile cardiace sunt asociate cu barbatii, dar in fiecare an tot mai multe femei mor din aceasta cauza.

Planul de 28 zile de prevenire a bolilor cardiace

Cea mai buna protectie impotriva bolilor cardiace este prevenirea. O dieta saraca, lipsa exercitiilor si ani intregi de viata nesanatoasa pot duce la aparitia bolilor cardiace.  Trebuie sa identifici simptomele pe care le simti ca femeie. Asta poate face diferenta intre viata si moarte.

Bolile de inima pot fi prevenite daca esti dispusa sa adopti chiar azi un stil de viata mai sanatos. Acest plan simplu de 28 zile contine niste schimbari puternice pe care trebuie sa le faci pentru ca inima ta sa fie sanatoasa.

Saptamana 1: mananca pentru inima ta
Pe langa limitarea consumului de alimente bogate in grasimi si a carnii rosii, mai trebuie sa adaugi cate ceva in dieta. Incearca sa adopti o dieta bazata pe plante, plina de fructe, legume, cereale integrale si urmatoarele:

• Sos de chili iute Sriracha: acest sos iute asiatic contine, pe langa multe alte ingrediente, usturoi si ardei iuti chili. Alicina, compusul activ din usturoi, ajuta la relaxarea vaselor de sange si astfel la reducerea presiunii arteriale. Capsaicina din ardeii iuti are, de asemenea, proprietati vasolrelaxante ajutand la reducerea presiunii.

• Fasole alba: acest fel de fasole este o sursa buna de acizi grasi Omega-3, care ajuta la reducerea inflamatiilor. Acizii Omega-3 reduc trigliceridele, stabilizeaza ritmul cardiac, fac trombocitele mai putin lipicioase si ajuta la reducerea presiunii. De asemenea, Omega-3 ajuta colesterolul bun si iti curata arterele. Foloseste fasolea alba la supe si salate.

Cartofii dulci: aceste vegetale radacinoase contin luteina, carotenoizi si alfa-caroteni. Acesti antioxidanti protejeaza inima. Bucura-te de amidonul alb plin de nutrienti din cartofii dulci de cate ori ai ocazia.

Saptamana 2: bea pentru inima ta
Gandeste mai mult cand vine vorba de sucurile care fac bine inimii. Urmatoarele sucuri nu se gasesc in toate bucatariile, dar merita incercate. Ambele se gasesc in magazine. Pentru mai multe beneficii pentru sanatate incearca sa faci suc proaspat acasa.

• Suc de coacaze negre: un studiu recent a aratat ca acest suc poate scadea nivelul markerilor inflamatorii ca proteina reactiva C (se pare ca aceasta are legatura cu riscul aparitiei bolilor cardiace). Corpul produce aceasta proteina in timpul procesului inflamatoriu. De aceea este considerata un marker al inflamatiilor. Asta inseamna ca prezenta acestei proteine indica o stare ridicata de inflamatie in corp. Bea o cana de suc de coacaze negre pe zi pentru a reduce nivelul acestor markeri.

• Suc de sfecla: cantitatea de nitrat al acestui suc este elementul-cheie care ajuta presiunea sangelui. Studiile au aratat ca un pahar de suc pe zi poate reduce presiunea.

Saptamana 3: e timpul acordat relaxarii
Contactul uman este esential pentru o sanatate buna. Ai o zi proasta? Scapa de ea. Ai o zi buna? Mai bine. Comunicarea cu cei din jurul tau e esentiala pentru sanatatea ta emotionala. Asta va reduce stresul la care e supusa inima ta. Intalneste-te cu cel putin doua persoane pe saptamana. Sfat: seteaza-ti alarma la telefon si suna-ti un prieten sau un membru al familiei cu care ai chef sa stai de vorba.

Saptamana 4: fa cumparaturi de la farmacie pentru inima ta
Cand te gandesti la farmacie, te gandesti automat la retete. Dar daca te gandesti din alt punct de vedere, farmacia poate fi un cufar plin de suplimente si „unelte” care iti ajuta inima. Acolo gasim de la monitoare pentru presiunea arteriala, pana la produse holistice ca suplimentele Omega-3 sau aspirina.

Cunoaste-ti presiunea sangelui
Presiunea ridicata, altfel numita hipertensiune, este numita si „ucigasul silentios”, pentru ca de multe ori oamenii nu sunt constienti ca o au marita. Unul din trei adulti sufera de hipertensiune.

Studiile au aratat ca monitorizarea presiunii poate fi vitala in reducerea riscului de aparitie a infarctului, a altor afectiuni ale inimii si a problemelor legate de rinichi. Se recomanda ca cei care stiu ca pot avea probleme cu presiunea sa-si cumpere un monitor pentru verificare regulata.

Suplimente Omega-3: acizii grasi Omega-3 sunt grasimile care curata colesterolul. In decursul anilor, studiile au demonstrat ca acizii grasi Omega-3 ajuta la scaderea riscului de aparitie a atacului de inima si a inflamatiilor.

CoQ10: coenzima Q10 este un compus asemanator vitaminelor care ajuta corpul sa produca energie. Asta pentru ca se gaseste mai ales in mitocondrii – celule mici structurate care dau putere celulelor. Cele mai mari concentratii de CoQ10 se gasesc unde e nevoie – in inima, ficat si rinichi. Proprietatile antioxidante dau protectie in plus si mentin, de asemenea, inima sanatoasa…

Aspirina pentru copii: s-a aratat ca aspirina pentru copii poate fi foarte benefica pentru inima si reduce riscul de aparitie a infarctului. Studii recente au aratat un alt beneficiu: aspirina a fost legata de prevenirea oricarui tip de cancer. Ia doua aspirine pentru copii pe zi, dar consulta medicul inainte de a incepe un astfel de tratament.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente