Stenoza aortica – factori de risc

Share

Valva aortica, ce se afla in partea de jos a muschiului cardiac, este precum o supapa care nu face altceva decat sa permita sangelui sa curga doar intr-un singur sens.

Stenoza aortica

In momentul in care inima pompeaza sange, valva aortica da voie sangelui cu oxigen sa ajunga din ventricului stang in artera aorta, pentru ca ulterior, sa ajunga intr-o grupare de artere care trec prin intregul organism.

Intre doua batai succesive, cand inima ia o pauza, valva aortica, ca sa nu permita sangelui din artera aorta sa ajunga in ventriculul stang, se inchide. Drept urmare, ingustarea anormala a acestei valve care sta in calea deschiderii se numeste stenoza aortica.

Cauzele stenozei valvei aortice

Principalele cauze care determina diminuarea activitatii valvei aortice sunt reprezentate de imbatranire si de depunerile de calciu. Aceasta afectiune ingrijoratoare se dezvolta incet pe o perioada indelungata, de cativa ani de zile.

Studiile recente au dovedit faptul ca stenoza valvei aortice poate fi urmarea grava a aterosclerozei, a unei valve aortice bicuspida congenitala sau chiar a reumatismului articular acut.

Factori de risc ai stenozei valvei aortice

Exista mai multe situatii si afectiuni grave care pot duce aparitia stenozei valvei aortice:

  • cauza eventuala a aparitiei acestei afectiuni ar putea fi reprezentata de depunerea de calciu in preajma valvei aortice, care este sporita de afectiunile precum diabetul zaharat, colesterolul marit si hipertensiune;
  • alta cauza ce ar duce la aceasta afectiune este reumatismul articular ce duce la aparitia cicatricilor de pe marginea valvei aortice care nu vor face decat sa impiedice foitele valvulare sa se deschida corect;
  • a treia cauza ar putea fi reprezentata de protezele valvulare.

Simptomele stenozei valvei aortice

Stenoza de valva aortica este de obicei asimptomatica, simptomele facandu-si aparitia numai in momentul in care presiunea este extrem de mare in ventriculul stang.

Cu toate acestea, printre simptomele stenozei aortice se pot numara urmatoarele:

  • durerile toracice care apar in urma eforturilor depuse;
  • starile de lesin manifestate in urma unei activitati obositoare;
  • oboseala si respiratia greoaie in timpul eforturilor minore;
  • batai haotice ale inimii, rapide si neregulate.

Consultul de specialitate in cazul stenozei valvei aortice

Trebuie ca pacientul sa stie ca, in momentul in care apar simptomele de mai sus, stenoza valvei aortice este deja intr-un stadiu avansat. Drept urmare, cu cat persoana in cauza intarzie mai mult la consultul de specialitate, cu atat stenoza de valva aortica se va complica si va duce la afectiuni cardiace irecuperabile.

Medicii specialisti recomandati in cazul stenozei valvei aortice

In ceea ce priveste diagnosticarea cu stenoza de valva aortica, pacientul poate consulta atat medicul internist, cat si medicul rezident, dar mai ales medicul cardiolog.

Investigatii in cazul stenozei valvei aortice

Investigatiile in cazul stenozei aortice vor incepe intotdeauna cu istoricul medical si examinarea fizica. In ceea ce priveste celelalte testari, medicul va avea in vedere urmatoarele:

  • masurarea tensiunii arteriale spre a observa daca a scazut fluxul sangvin;
  • verificarea pulsului cardiac spre a vedea daca intensitatea este redusa sau normala;
  • medicul specialist va asculta inima si plamanii spre a cauta zgomotele care ar putea reprezenta baza stenozei de valva aortica;
  • observarea picioarelor spre cautarea unui eventual edem.

Evaluarea gradului de stenoza de valva aortica

Gravitatea stenozei de valva aortica va fi evaluata in functie de marimea orificiului valvular si diferenta de presiune dintre ventriculul stang si aorta.

In stabilirea gradului de stenoza de valva aortica se va efectua si o ecocardiograma spre a evidentia puterea de miscare a foitelor valvei aortice. In cazul in care orificiul valvei aortice are mai putin de un centimetru vorbim despre o stenoza de valva aortica severa.

Un alt test care ar putea fi efectuat este radiografia toracica ce ar putea evidentia prezenta calcificarilor valvei aortice sau hipertrofia ventriculara stanga.

Tratamentul pentru stenoza de valva aortica

In situatia in care simptomele stenozei de valva aortica sunt prezente, atunci medicul specialist va recomanda protezarea valvei aortice, tinand cont de urmatoarele aspecte:

  • varsta bolnavului;
  • eventualele riscuri ce ar putea aparea in cazul tratamentului chirurgical;
  • verificarea unei eventuale obstructii a arterelor coronare.

In majoritatea cazurilor, cand simptomele sunt cunoscute si se manifesta, atunci potentialele complicatii sunt tot mai mari, astfel incat pacientii care refuza tratamentul chirurgical se sting din viata intr-o perioada de maximum cinci ani.

Procedura care salveaza nenumarate vieti se numeste valvuloplastie aortica percutanata cu balon si reprezinta o alternativa aplicabila in mod special tinerilor.

Tratament medicamentos in cazul stenozei de valva aortica

Pentru a preveni si trata complicatiile stenozei de valva aortica, pacientul trebuie sa urmeze tratamentul medicamentos recomandat de medicul specialist. Medicii recomanda administrarea antibioticelor, aspirinei si anticoagulantelor, in functie de situatia pacientului.

Tratamentul chirurgical in cazul stenozei de valva aortica

Specialistii vor recomanda inlocuirea valvei aortice pe cale chirurgicala in cazul in care pacientul acuza angina, stari de lesin si respiratie greoaie.

Inlocuirea valvei aortice

Inlocuirea valvei aortice se va realiza pe cord deschis. Procedura consta in inlocuirea valvei alterate cu una artificiala si prezinta un risc major la pacientii diagnosticati si cu insuficienta ventriculului stang…

Trebuie cunoscut faptul ca in 75% din cazurile cu simptome de stenoza aortica severa survine moartea in cazul in care nu se opteaza pentru interventia chirurgicala.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news