Despre planificarea familiala: importanta pentru sanatatea reproducerii

Share

Planificarea familiala te va ajuta sa ai o viata amoroasa sanatoasa. trebuie sa urmam atat sfatul specialistilor in planificare familiala, sa ne protejam si sa efectuam toate testele de rutina pentru a ne asiguram ca nu am fost victimele unei boli cu transmitere sexuala, cat si sa urmam sfaturile specialistilor in asistenta materna.

Despre planificarea familiala

Despre planificarea familiala

Planificarea familiala ofera tuturor cuplurilor posibilitatea de a decide daca isi doresc copii, cand si-i doresc si cati. Prin consultarea unui specialist in planificarea familiala, cuplul va putea sa se focalizeze prin informare, educare si indrumare asupra contraceptiei si fertilitatii.

Despre metodele contraceptive

Cuplurile au in prezent posibilitatea de a alege din gama variata de metode contraceptive metoda potrivita fiecaruia: pilulele contraceptive, care au avantajul de a oferi cuplului siguranta si posibilitatea de a inceta administrarea lor in momentul in care doresc sa conceapa un copil, dar care au si functii de reglare a ciclului menstrual si de tratare a chisturilor ovariene; prezervativul, care insa are dezavantajul de a impiedica spontaneitatea actului sexual, dar are marele avantaj de a proteja de transmiterea bolilor sexuale; diafragma, care trebuie tinuta in vagin cel putin sase ore de la contact; inelul vaginal contraceptiv; steriletul, care poate fi o metoda contraceptiva de durata determinata de cativa ani, sau steriletul de urgenta, care se poate insera la maximum cinci zile de la actul sexual neprotejat.

Metoda calendarului reprezinta o metoda de contraceptie nu tocmai eficienta, care se bazeaza pe socotirea zilei ovulatiei. Trebuie insa sa aveti grija, fiindca ciclul menstrual poate fi mai mare de 28 de zile, ceea ce inseamna ca perioada fertila va varia.

O metoda asemanatoare celei descrise anterior se refera la intreruperea actului sexual, mai exact ejacularea afara. Aceasta metoda este una foarte riscanta, intrucat presupune capacitatea de a controla momentul ejacularii.

O alta metoda utilizata de cupluri este spermicidul, care are rolul de a distruge spermatozoizii spre a-i impiedica sa fecundeze ovulul.

In cazuri urgente in care a avut loc un act sexual neprotejat sau intamplator si se banuieste o eventuala sarcina, atunci se poate recurge la contraceptia de urgenta, numita si pilula de a doua zi, care trebuie administrata la maximum 72 de ore de la contact, dar cu cat mai repede, cu atat mai bine. Pilula de a doua zi vine cu o gama larga de efecte adverse care variaza de la persoana la persoana, de la vertij si greturi la complicatii hormonale…

Specialistii sfatuiesc cuplurile sa consulte un medic specialist sau un cabinet de planificare familiala spre a stabili metoda contraceptiva ideala in cazul lor,  pentru a se informa si a se autoeduca.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente