Care alunițe sunt periculoase?

Share

Probabil ca ai observat atat la tine, cat si la prietenii tai, mai multe alunite pe piele; din fericire, cele mai multe dintre ele nu sunt periculoase. Insa, pe parcurs lucrurile se pot schimba, asa ca trebui sa urmaresti evolutia alunitelor.

alunite

Cum apar?
Alunitele sunt niste modificari circumscrise, care apar din cauza inmultirii celulelor pigmentare, adica melancocite, cele care dau culoare pielii. Aparitia lor nu reprezinta un motiv de ingrijorare si se inmultesc in jurul varstei de 20, 30 de ani, din cauza modificarilor endocrine. Dupa varsta de 50 de ani, acestea apar mult mai rar si trebuie mentionat faptul ca evolutia lor este inceata si pe termen lung, in cele din urma, stabilindu-se.

Aspectul lor
Atat aspectul, cat si numarul lor difera. Pot avea de la cativa milimetri pana la un centimetru sau poate chiar mai mult. Culoarea difera de la roz la cafeniu sau negru inchis, iar unii nevi capata un contur mai pigmentat, in timp ce alte alunite prezinta fire de par vizibile.

Ce semne ne alarmeaza?
Daca acestea se formeaza in locuri predispuse la diferite actiune (degete, talpi, palme, scalp) se recomanda sa fie atent supravegheate sau excizate. In plus, fiecare lovire, frecare, intepare a unei alunite trebuie examinata de catre un medic specialist.

Alte semne:
-o crestere dintr-odata in suprafata sau grosime;
-schimbari ale conturului;
-aparitia haloului pigmentar;
-modificarea culorii…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news