Home / SANATATE / Endocrinologie-Diabet / Cum se manifesta diabetul

Cum se manifesta diabetul

Bolile de tip cardiovascular sunt foarte intalnite in randul bolnavilor de diabet zaharat. Conform studiilor recente, circa 68% din persoanele cu varsta peste 65 de ani au decedat din cauza unor boli de inima si au avut diabet, iar aproximativ 16% dintre acestia au decedat ca urmare a unui accident vascular cerebral ori a altor boli cardiovasculare.

Cum se manifesta diabetul

Chiar daca fiecare persoana afectata de diabet este predispusa la dezvoltarea unor boli de inima, aceasta situatie este mai des intalnita in randul celor care au diabet de tip 2. Pe langa diabet, exista si alte probleme de sanatate care au legatura cu bolile de inima precum hipertensiunea arteriala, fumatul, cantitatea ridicata de colesterol din sange, dar si un istoric al familiei care are legatura cu toate acestea.

Cu cat exista mai multe motive pentru dezvoltarea afectiunii, cu atat sunt mai multe sanse ca persoana afectata sa aiba parte de boli de inima sau in cazuri mai grave, chiar sa decedeze. In cazul oricarei persoane exista sanse ca afectiunile cardiovasculare sa fie fatale, insa in situatia de fata sunt mai multe sanse pentru cei care sufera de diabet.

Conform studiilor, exista de cinci ori mai multe sanse ca persoanele care au diabet sa aiba un atac de cord, astfel specialistii spun ca persoanele din aceasta categorie sunt predispuse la dezvoltarea unor boli de natura cardiaca…

Cauze
Cel mai des intalnit motiv al dezvoltarii unor astfel de afectiuni este reprezentat de arterele coronare care se rigidizeaza sau se acumuleaza cantitati ridicate de colesterol in sange. In general, valorile mari ale colesterolului apar inainte de o ridicare a cantitatii de zahar din sange, adica in timpul dezvoltarii diabetului de tip 2. Astfel, bolile de inima trebuie sa fie depistate, acest lucru devenind cea mai mare prioritate a persoanelor care au fost diagnosticate cu diabet de tip 2.