Hipertiroidism: simptome si tratamente care dau rezultate

Share

Hipertiroidismul face referire la o situație în care se produc mulți hormoni tiroidieni în organism, mai exact, este vorba despre tiroida hiperactivă.

Hipertiroidismul are mai multe efecte, iar unul dintre ele este accelerarea metabolismului sau câteva probleme mai grave, precum boli de inimă ori pierderea masei osoase.

Hipertiroidism

Glanda tiroidă sau tiroida face parte din sistemul endocrin; glanda tiroidă se regăsește la nivelul gâtului în partea din față a acestuia, chiar sub mărului lui Adam. Glanda tiroidă se regăsește sub forma unui fluture.

Funcția principală a glandei tiroide este aceea de a secreta hormonii tiroidieni, hormoni care au rol în procesele metabolice însă acești hormoni au un rol important și în sinteza proteinelor.

Cele două afecțiuni ale glandei tiroide sunt hipertiroidism și hipotiroidism

Prima afecțiune a glandei tiroide, hipertiroidism, este din cauza numărului ridicat de hormoni tiroidieni pe care îi secretă glanda tiroidă. Simptomele cele mai frecvente în cadrul unui pacient care suferă de hipertiroidism sunt cele precum pierderea rapidă și bruscă în greutate, tahicardie (bătăile inimii sunt mai puternice, pulsul este mărit), sensibilitatea la mediul cald sau la căldură; de asemenea, unui pacient care suferă de hipertiroidism i se vor subția firele de păr, acest lucru ducând la căderea lor.

Ce însemnă hipertiroidism?

În primul rând, afecțiunea numită hipertiroidism reprezintă faptul că hormonii tiroidieni sunt produși în exces de glanda tiroidă. Când vorbim despre hipertiroidism, trebuie să știm cu exactitate care sunt cauzele care produc această afecțiune numită hipertiroidism.

Rol
Aceștia sunt produsi de către glanda tiroidă, stimulează și metabolismul și se situează în zona de jos a gatului, în partea din față a traheei, forma fiind asemănătoare cu cea a unui fluture. Glanda se foloseste de iodul prezent în sânge pentru a stimula prodprodu hormonilor.

Cauze care produc hipertiroidism sau care duc la apariţia acestuia:

  1. Boala Graves este una dintre cele mai frecvente cauze ale apariției de hipertiroidism. Aceasta este o afecțiune cu caracter autoimun. Boala Graves afectează secrețiile glandei tiroide.

Totodată, această afecțiune are ca efect mărirea glandei tiroide, fapt care duce la formarea și la apariția de gușă tiroidiană. Primele semnale de alarmă pe care organismul uman le dă în momentul în care numărul de hormoni tiroidieni este mai mare sunt următoarele:

  • Tulburări ale somnului sau chiar insomnii.
  • Slăbiciune a masei musculare.
  • Iritabilitate în continuă creștere.

2. Tiroidita – această afecțiune se caracterizează prin umflarea glandei tiroide. Tiroidita este asociată la început cu secreția excesivă a hormonilor tiroidieni de către glanda tiroidă; de asemenea, această afecțiune (tiroidita) poate să cunoască anumite complicații, așadar poate duce la deficienţă hormonală.

3. Nodul toxic tiroidian – este reprezentat de către o tumoră tiroidiană benignă. Această tumoră poate fi inactivă sau, de asemenea, poate produce hormoni tiroidieni în exces, fapt care duce la hipertiroidism.

4. Boala Pulmmer – este cunoscută și sub denumirea de gușa toxică nodulară, iar această afecțiune apare în urma secreției nodulilor autonomi care produc în exces hormonii tiroidieni. Boala Pulmmer este a doua cauză principală a apariţiei de hipertiroidism, aflându-se după boala Craves.

5. Adenom tiroidian sau adenomi tiroidieni – sunt noduli care se regăsesc în zona parenchimului glandular tiroidian. Acești nodului pot produce hormoni tiroidieni și totodată pot provoca și dezechilibru hormonal în organism.

Printre cele mai frecvente cauze ale hipertiroidismului se nunumă:
-boala Graves
-consumul mult prea mare al hormonilor tiroidieni
-tiroidita
-un aport mult prea mare de iod
-gusta multinodulară toxică

Unele medicamente care se folosesc pentru tratarea bolilor de tip cardiovascular au în compoziție o cantitate destul de mare de iod care se poate asemăna cu afecțiunile tiroidei.

Simptome

Din nefericire, hipertiroidismul poate atrage mai multe probleme de sănătate, așa că o diagnosticare timpurie ar schimba mult cursul vieții. Iată cel mai des intalnite simptome:
-pierderea în greutate dintr-odată, deși nici apetitul și nici planul alimentar nu s-au schimbat;
-bătăile rapide ale inimii (mai mult de 100 de bătăi pe minut);
-palpitațiile sau bătăile neregulate ale inimii;
-o creștere a poftei de mâncare;
-o stare de nervozitate;
-tremuratul mâinilor și al degetelor;
-transpirația;
-schimbări ale ciclului menstrual;
-o sensibilitate mai mare decât de obicei la căldură;
-mișcări intestinale dese;
-creșterea glandei tiroide;
-oboseala și senzația de slăbiciune a muschilor;
-tulburări dese ale somnului.

Cum poți afla dacă suferi de hipertiroidism?

  • În primul rând, boala se poate descoperi și prin intermediul istoricului medical al pacientului, dar și prin examinarea fizică a acestuia; așadar, în timpul examinării fizice a pacientului medicul specialist poate observa dacă pacientul în cauză acuză anumite simptome de hipertiroidism precum: tremurul mâinilor, tahicardia sau pulsul mărit, modificări la nivelul pupilei sau la nivelul ochilor, în general. Totodată, medicul specialist va examina și glanda tiroidă, pentru a observa anumite modificări ale acesteia, precum nodulii prezenți la nivelul glandei tiroide sau schimbarea de mărime a acesteia (de umflare).
  • În al doilea rând, pentru a afla dacă un pacient suferă de hipertiroidism se recomandă și efectuarea unor teste de sânge; în urma unui test de sânge se poate observa nivelul ridicat de tiroxină sau de tirotropină (hormon TSH).
  • În cazul în care în urma celor două teste pentru aflarea nivelului de hormoni tiroidieni rezultatul este pozitiv, iar hormonii tiroidieni sunt numeroși, medicul specialist poate recomanda și alte investigații precum:

– Test cu iod radioactiv, această procedură constă în înghițirea unei mici doze de iod radioactiv de către pacient, iar această doză de iod radioactiv va fi colectată de către glanda tiroidă. După ce se va înghiți doza, în cazul cu iod radioactiv se va verifica rezultatul după un timp de 24 de ore sau chiar și mai mult, timp în care glanda tiroidă va absorbi sau nu doza de iod. Dacă glanda tiroidă va absorbi o cantitate mare de iod, atunci se va constata că glanda tiroidă va secreta foarte mulți hormoni tiroidieni (tiroxină), iar în cazul în care cantitatea de iod absorbit este scăzută, atunci înseamnă că tiroxina aflată în glanda tiroidă se scurge în sânge – așadar, în cazul acestui pacient se indică prezenta tiroiditei.

– Scanarea tiroidei – această procedură constă în injectarea unui izotop radioactiv intravenos; în tot acest timp, pacientul va sta întins pe spate pe o masă cu un dispozitiv special aflat în jurul gâtului. Dispozitivul aflat în jurul gâtului pacientului va transmite imagini de la nivelul glandei tiroide la un computer. Scanarea glandei tiroide se poate realiza și după ce s-a administrat izotopul radioactiv intravenos.

Ce tratament se poate urma în caz de hipertiroidism?

În cazul în care un pacient suferă de hipertiroidism, i se va aplica tratament medicamentos în funcție de cauza declanșării acestei afecțiuni. Printre tratamentele pentru hipertiroidism se numără:

  1. Iodul radioactiv – chiar dacă se folosește și la diagnosticarea hipertiroidismului, iodul radioactiv se administrează și ca tratament pentru a micșora glanda tiroidă. Administrarea de iod radioactiv se realizează pe cale orală și într-un interval de timp de la trei luni până la șase luni, deoarece acest tratament cu iod radioactiv poate încetini producția de hormoni tiroidieni, dar și funcțiile glandei tiroide.
  2. Intervenția chirurgicală – această metodă se realizează doar la recomandarea sau la solicitarea medicului specialist. De cele mai multe ori, intervenția chirurgicală este utilizată în cazul femeilor însărcinate sau al persoanelor care sunt alergice la celelalte medicamente antitiroidiene. În cazul intervenției chirurgicale, pacientul va trebui să urmeze pe tot parcursul vieții sale un tratament cu levotiroxină, pentru a suplimenta numărul scăzut de hormoni produși de glanda tiroidă și a evita hipotiroidismul.
  3. Medicamentele antitiroidiene – acestea au rolul de a re duce simptomele resimțite din cauza numărului ridicat de hormoni tiroidieni, dar au și rolul de a stopa producerea hormonilor în exces de către glanda tiroidă. Primele îmbunătățiri ale stării de sănătate se resimt abia după șase sau 12 luni de administrare a medicamentelor…

În unele cazuri, la adulți ar trebui să existe câteva simptome și semne mult mai subtile, adică un ritm cardiac mai mare, sensibilitatea mărită la caldură sau senzația de oboseală chiar și în timpul unor activități de zi cu zi.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente