Ce analize trebuie să fac pentru stomac

Share

Stomacul este un organ component al aparatului digestiv situat în partea stângă a cavităţii abdominale. Este responsabil cu începerea digestiei de proteine care va fi continuată în intestin, producerea de suc gastric cu ajutorul căruia distruge unele bacterii dăunătoare, dar şi de depozitare a alimentelor până când intestinul este golit de hrana digerată.

Ce analize trebuie să fac pentru stomac

Afecţiunile stomacului sunt prevestite de o serie de simptome mai mult sau mai puţin caracteristice lui: arsuri stomacale, reflux gastric, balonare, vărsături, indigestie, intoleranţă la anumite alimente etc.

Cele mai întâlnite afecţiuni ale stomacului

  1. Gastrita. Este inflamaţia mucoasei stomacale ce apare din cauza unui consum excesiv de alcool, infecţii bacteriene sau consum de antiinflamatorii.
  2. Ulcerul gastric. Se manifestă sub forma unor leziuni ale mucoasei stomacale. Cea mai comună cauză a ulcerului gastric este infecţia cu o bacterie, Helicobacter pylori, dar şi excesul de tutun şi alcool, stresul.
  3. Gastroenterita. Este produsă în urma iritării şi inflamării tractului gastrointestinal şi se manifestă prin febră, crampe abdominale, diaree, vomă cu sânge etc.
  4. Carcinom gastric. Numită şi cancer al stomacului, această afecţiune presupune formarea de celule canceroase care le înlocuiesc pe cele sănătoase din peretele stomacal. Poate fi produsă de infecţii cu Helicobacter pylori, ereditate, fumatul excesiv, dietă anormală, obezitate, sedentarism.
  5. Hernia hiatală. Apare în momentul în care o porţiune din stomac pătrunde prin orificul diafragmei. Semne ale acesteia sunt: prezenţa greţurilor, a arsurilor stomacale, iar dintre factorii ce duc la ivirea ei sunt: vârsta, fumatul, sarcina, anomalii congenitale.

Dacă persoanele manifestă multe dintre simptomele enumerate mai sus, pot suferi de una dintre afecţiunile descrise, însă nu pot decide singure dacă este posibil sau nu. Aşadar, pentru tratarea simptomelor prezente sunt necesare investigaţii de specialitate, care vor fi recomandate de către un medic specialist în domeniu.

  • Ecografia abdominală. Este o metodă de investigare a organelor din cavitatea abdominală pentru a se observa mărimea şi forma lor, existenţa unor inflamaţii ori infecţii sau lichid. Ca sfat pentru pacienţi este neconsumarea de alimente cu cel puţin șase ore înainte de efectuarea analizei şi ingestia unor cantităţi de lichide necarbogazoase. Nu are contraindicaţii.
  • Endoscopie digestivă superioară. Pentru realizarea acestei analize este necesară introducerea unui tub subţire, ce are în capăt o cameră şi o sursă de lumină, prin esofag până în stomac. Medicul va putea depista cu ajutorul camerei ulceraţiile, tumorile, infecţiile, sângerările ori inflamările. Este o analiză destul de precisă chiar dacă nu este atât de îndrăgită printre pacienţi. Este valabilă regula cu neconsumarea de alimente cu câteva ore înainte de procedură, dar şi evitarea medicamentelor antiacide, citoprotectoare sau anticoagulante.
  • Examenul baritat. Se poate efectua pentru studierea mai multor organe şi constă în administrarea unui pahar cu bariu pacientului, iar medicul specialist realizează o serie de radiografii repetate pentru a vedea traseul pe care îl are bariul prin tubul digestiv. Prin această metodă nu se poate depista infecţia cu Helicobacter pylori…
  • Teste pentru depistarea prezenţei Helicobacter pylori. Există patru teste care se fac pacienţilor pentru identificarea unei infecţii cu această bacterie, şi anume: depistarea antigenului în materiile fecale, anticorpii serici din sânge, testul respirator cu uree şi biopsia din mucoasa gastrică.

Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente