Colonoscopia

Share

Pentru o evaluare interioara a colonolui se efectueaza colonoscopia, procedura prin intermediul careia se detecteaza diferite afectiuni. De asemenea, este utilizata pentru a descoperi un simptom timpuriu al cancerului colorectal, ulcerului sau cresteri neobisnuite ale tesutului.

Colonoscopia

Colonoscopia se efectueaza din diferite motive insa de cele mai multe ori pentru detectarea cauzei existentei sangelui in scaun, diareei, durerilor de burta sau unor anomalii in zona respectiva.

Cei care au in istoric polipi ori cancer de colon, istoricul familiei care sa cuprinda o afectiune ce are legatura cu cancerul de colon, este important sa faca frecvent colonoscopii, deoarece acestia au mai multe sanse de a dezvolta astfel de afectiuni.

Frecventa acestor teste difera in functie de cat de mare este riscul, dar si de rezultatele testelor anterioare, dar se recomanda celor sanatosi, care au trecut de 50 de ani, o data la fiecare zece ani, pentru a se elimina polipii de coloni, inainte sa poata fi periculosi.

Riscuri

-posibile reactii adverse la sedativul care se foloseste in timp ce are loc examinarea;
-posibilitatea aparitiei sangelui in zona de unde s-a recoltat tesutul pentru test sau din zona unde s-a eliminat un tesut anormal sau un polip;
-aparitia unei fisuri in peretele colonului dupa ce a avut loc testul.

Pentru o eficienta sporita a testului, va fi nevoie de curatarea colonului prin intermediul diferitelor alimente insa bolnavii vor primi toate sfaturile de care au nevoie cu privire la aceste lucruri pentru a-si putea goli colonul. De obicei, este nevoie de consumul unei solutii speciale, dar si alcatuirea unui plan alimentar exact care sa cuprinda multe lichide, pentru o perioada de cateva zile, iar cu putin timp inaintea testului se recurge la laxative si clisme…

Toate aceste instructiuni trebuie respectate cu strictete, deoarece, in caz contrar, rezultatele acestui test pot fi nepotrivite si va fi nevoie de un nou test.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente