Constipatia – cauze

187

Nu este nimic in neregula in a avea scaun o data la trei zile insa, de obicei, o persoana are in fiecare zi. Constipatia isi face aparitia atunci cand cineva nu are mai mult de doua-trei scaune in fiecare saptamana. Insa exista si constipatia severa care presupune un scaun o data pe saptamana sau poate chiar si mai rar de atat, moment in care se recomanda apelararea la serviciile unui medic specialist. Iata cateva mituri:

Constipatia

Constipatia creeaza toxine – Unii oameni au impresia ca o consecinta a constipatiei este absorbtia toxinelor din scaun in organism, fapt care duce la aparitia diferitelor boli. Din fericire, nu exista nicio dovada care sa demonstreze sau sa sustina aceste afirmatii.

Lactatele duc la aparitia acestei afectiuni – Aceasta afirmatie este adevarata doar pentru persoanele care au intoleranta la lactoza, insa si aceste persoane pot consuma cantitati reduse de lactate chiar si zilnic.

Inghitirea gumei de mestecat incetineste intenstinul – Aceasta afirmatie este adevarata doar in situatii foarte rare si doar daca este inghitita o cantitate foarte mare de guma de mestecat; astfel, se poate crea o substanta capabila sa blocheze digestia, care ar putea duce la constipatie.

Medicamentele pot provoca constipatie – Unele medicamente pot avea legatura cu constipatia, in general cele contra depresiei, durerilor sau hipertensiunii arteriale, insa si prea mult calciu sau fier pot avea aceleasi efecte…

Apa potabila poate ajuta la prevenirea constipatiei – Consumarea unei cantitati cat mai mare de apa este benefica, deoarece lichidele ajuta la crearea unui scaun moale. Se recomanda ca lichidele care au in componenta alcool sau cafeina sa fie evitate, deoarece acestea ne pot deshidrata.