Glutenul

Share

Glutenul reprezinta o proteina ce se regaseste in alcatuirea boabelor de grau, secara sau orez. Majoritatea persoanelor aproba aceasta proteina, deoarece alimentele capata un gust mai bun, adica sosurile devin mai delicioase sau painea capata o textura mai buna. Insa, persoanele afectate de tulburari digestive trebuie sa se orienteze cate produse care nu contin gluten, deoarece acesta poate avea efecte negative.

Glutenul

Boala celiaca
Aceasta afectiune este tot mai intalnita in ultimii ani, aparand din ce in ce mai multi bolnavi diagnosticati dupa ce testele au devenit mai usor de facut. Din acest motiv, multi oameni aleg produse fara gluten, care la randul lor sunt usor de gasit in orice magazin. Persoanele afectate de aceasta boala si care consuma gluten pot prezenta simptome asemanatoare cu cele ale celor de natura digestiva, adica crampe, diaree, senzatia de balonare, dar, in acest caz, intestinul nu este afectat.

Renuntarea la gluten inseamna un plan alimentar in care painea sau pastele vor fi in cantitati mult mai reduse, fiind substituite de produse care nu au in componenta gluten. Daca aceasta proteina lipseste, atunci nivelul substantelor nutritive (vitamina B, fier, fibre) este afectat, asa ca astfel de persoane trebuie sa consume cat mai multe legume, fructe, cereale, oua, lactate sau alte proteine slabe.

Conform statisticilor, din aproape trei milioane de persoane care sufera de aceasta afectiune, doar 200.000 dintre ei descopera boala. Acest lucru este cauzat de faptul ca cele mai multe dintre persoane nu au parte de niciun simptom, iar cele existente se asociaza cu alte afectiuni.

Printre cele mai importante simptome ale acestei afectiuni se numara:
– diaree;
– constipatie cronica;
– dureri in zona abdomenului;
– balonare;
– scaderea inexplicabila in greutate chiar daca pofta de mancare este una normala;
– anemia;
– senzatia de oboseala;
– varsaturi;
– dermatite;
– greata…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente