Home / SANATATE / MEDICINA ALTERNATIVA / Boli care pot fi tratate cu ajutorul reflexoterapiei

Boli care pot fi tratate cu ajutorul reflexoterapiei

Zonele reflexogene pentru rinichi sunt situate în mijlocul tălpilor în dreptul degetului 3, la unirea treimii externe cu treimea internă, imediat sub linia diafragmului (linie ce separă partea cărnoasă, corespunzătoare toracelui, de scobitură), iar cele ale suprarenalelor imediat deasupra zonelor renale. Se masează rinichiul şi glanda suprarenală, de sus în jos, pe o distanţă de 1-2 cm, alternativ cu degetele mari de la mână.reflexoterapie

Zonele reflexogene ale ureterelor se întind de la rinichi până la marginea latero-internă a piciorului, unde se termină cu zona vezicii urinare. De aici, de la vezică, porneşte un mic tubuleţ, uretra, care merge până pe inserţia tendonului lui Achile pe os.

În timpul reflexoterapiei, un deget coboară dinspre rinichi spre vezică presând, degetul mare de la cealaltă mână urcă pe traiectul uretrei, mângâind, iar cele două degete se întâlnesc în vezică. De aici, degetele reiau traseul invers: mâna ce a venit dinspre uretră coboară acum presând, cealaltă urcă la rinichi, mângâind.

Litiaza renală („piatră la rinichi”)- datorată în principal concentraţiei sărurulor din urină, mai ales prin hiperparatiroidism. O alimentaţie bogată în carne duce cu timpul la precipitarea fosfaţilor şi carbonaţilor. Durerea începe în regiunea lombară (la nivelul rinichiului), coboară pe traseul ureterului, până spre organele genitale sau coapsă, bolnavul putând prezenta uneori vărsături.

Reflexologia s-a dovedit a fi eficientă pe termen lung în ameliorarea durerii care însoţeşte această afecţiune, fiind o metodă adjuvantă tratamentului medical/chirurgical corespunzător.

Se va stimula întregul sistem urinar în scopul eliminării sărurilor minerale răspunzătoare de formarea calculilor.
-zona rinichi – 10 minute (partea afectată), în ritm crescendo de la o şedinţă la alta (2-3 minute la primele 2-3 şedinţe, apoi 4 minute, etc., până la maximum 10 minute)

Alte organe afectate:
-zona uretere – 5 minute (fiecare parte)
-zona vezică urinară – 3 minute (fiecare parte)
-uretra – 5 minute (fiecare parte)
-zone glande paratiroide – 3 minute (fiecare parte).

Cistite (inflamaţia mucoasei vezicii urinare) – se manifestă prin urinări frecvente, dureri la urinat, urini tulburi sau chiar cu sânge. Boala este mai frecventă la femei (datorită structurii anatomice a aparatului urinar) şi, mai ales, la gravide, fiind favorizată de frig, afecţiuni ginecologice sau constipaţie.

Organul principal afectat: vezică urinară – 10 minute (fiecare picior)
Se vor stimula de asemenea: zonele suprarenale pentru a combate inflamaţia prin eliberarea de cortizon– 5 minute pe fiecare picior, şi zonele rinichi, uretere, uretră, pentru redresarea circulaţiei sangvine, zona glandelor paratiroide – 3 minute (fiecare parte)

Nefrite (afecţiune inflamatorie a nefronilor rinichilor – manifestată prin edeme – umflăturimai întâi la pleoape, apoi la faţă, la picioare, hematurie – sânge în urină, hipertensiune arterială) – este foarte important a îndruma iniţial pacientul către un medic specialist.

Adjuvant se practică reflexoterapia stimulând zonele suprarenale pentru a degaja cortizon, stopându-se astfel procesul inflamator, iar zonele rinichi vor fi masate timp de 10 minute. Masajul se va încheia cu stimularea sistemului limfatic (câte 3 minute pe fiecare talpă).

Enurezis şi incontinenţă urinară (eliberare involuntară de urină) – la origine poate fi o inflamaţie a vezicii sau a uretrei, un dezechilibru emoţional, epuizarea fizică, o afecţiune a coloanei lombare de unde pleacă impulsurile nervoase spre zona vezicală, ce contractă sfincterul vezical, sau o dietă hidrică exagerată spre seară.

Se vor masa succesiv zonele:
– vezică urinară, cap – 5 minute fiecare
– suprarenale, rinichi, uretere, uretră, vertebre lombare.