Cresterea si dezvoltarea copilului

Share

Cresterea si dezvoltarea copilului este un proces de acumulari cantitative, prin care organismul isi mareste greutatea, volumul si dimensiunile. Cresterea se apreciaza printr-o serie de masuratori: inaltime, greutate, lungime a segmentelor, diametre, perimetre.

Cresterea si dezvoltarea

Dezvoltarea este un proces calitativ de diferentiere celulara, care se exprima prin modificari functionale si optimizari calitative ce marcheaza perfectionarea, specializarea si adaptarea aparatelor si sistemelor din organism, evolutia lor complexa si integrarea lor coordonata intr-un intreg.

Factorii care influenteaza cresterea si dezvoltarea copilului

Factorii cresterii si dezvoltarii se sistematizeaza in:
1. Factori endogeni;
2. Factori exogeni.

1.Factorii endogeni sunt reprezentati de:

a. Factorii genetici:

Cresterea si dezvoltarea sunt determinate genetic, iar factorii care intervin ulterior nu pot decat sa le devieze in plus sau in minus, intr-un mod mai mult sau mai putin reversibil.

Factorii genetici sunt responsabili de caracterele constitutionale imprimate produsului de conceptie, precum si de rata cresterii pana la maturitate, dupa tipul morfologic familial.

b. Factorii hormonali:

Sistemul hipotalamo-hipofizar coordoneaza cresterea, determinand un echilibru intre diverse glande endocrine. In prima parte a copilariei, cresterea este influentata predominant de hipofiza si de timus. Timusul involueaza treptat, reducandu-si activitatea concomitent cu intensificarea secretiei de hormoni tiroidieni. La pubertate, actiunea glandelor sexuale si suprarenale domina tabloul endocrinologic.

Hormonul somatotrop este cel mai important hormon care intervine in crestere, fiind secretat de celulele acidofile ale hipofizei anterioare. Acesta favorizeaza cresterea oaselor in lungime si mineralizarea acestora; stimuleaza dezvoltarea musculara si viscerala.

Hormonii tiroidieni (trilodotironina si tiroxina) cresc viteza de dezvoltare staturala si stimuleaza maturatia osoasa. Se pare ca tiroida este singura glanda cu actiune asupra cresterii dintilor. Aceasta glanda intervine si in dezvoltarea creierului.

Hormonul paratiroidian este indispensabil cresterii, intervine in calcificarea normala a sistemului osos.

c. Factorii patologici

Toate abaterile de la normal in privinta cresterii si dezvoltarii organice si psihice in diferite perioade de evolutie a organismului reprezinta deficiente sau tulburari de crestere si dezvoltare.

Cauzele tulburarilor de crestere si dezvoltare sunt generate de:

▪ factori care actioneaza asupra gravidei:
-tulburari de nutritie;
-intoxicatii cronice;
-infectii acute sau cronice (sifilis).

▪ factori care actioneaza asupra copilului:
-boli endocrine: deficit congenital de hormon de crestere, diabet zaharat, rahitism etc.;
-boli genetice: sindromul Down;
-boli cronice: renale, hepatice, cardiace, pulmonare etc.;
-malnutritie…

2.Factorii exogeni sunt reprezentati de:
-factorul alimentar;
-mediul geografic;
-factorii socio-economici;
-factorii culturali;
-factorii afectiv-educativi..


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news