Efectele masajului asupra sanatatii

Share

Efectele asupra pielii constau in eliminarea stratului de celule moarte ceea ce reprezinta respiratie cutanata si ajuta la intensificarea proceselor de eliminare a glandelor sebacee si sudoripare, eliminand toxinele din organism. De asemenea, vasele sanguine se dilata, ceea ce rezulta intensificarea curculatiei locale, nutritia buna a pielii si cresterea temperaturii pielii in timpul masajului.

Efectele masajului asupra sanatatii

Efectele asupra tesutului conjunctiv sunt reprezentate de tesutul conjunctiv care prezinta suplete foarte mare, data de numarul important de fibre elastice care intra in constitutia sa. Pierderea elasticitatii prin cicatrizare, fibrozare, sclerozare sau degenerare scade considerabil rolul sau fiziologic si mecanic.

Efectele asupra circulatiei subcutanate. Orice aplicare a masajului asupra pielii este urmata de aparitia, mai mult sau mai putin a unei inrosiri locale, de intensitate variabila. Aceasta vasodilatatie superficiala creeaza senzatia de crestere a caldurii locale. Studiile realizate de catre Fawaz sugereaza ca aceasta vasodilatatie conduce la o ameliorare a troficitatii celulare locale, crescand schimburile intre mediul celular si sanguin, demonstrand aportul nutritiv si de oxigen si transportul de deseuri metabolice si de gaz carbonic.

Efectele asupra ciuculatiei de intoarcere venoasa. Presiunile alunecate si cele statice permit cresterea circulatiei de intoarcere venoasa. Studiile au demonstrat ca aplicarea acestor manevre asupra membrului inferior antreneaza o accelerare a vitezei fluxului venos la nivelul marilor trunchiuri venoase, profunde. Masajul trebuie sa fie asociat cu actiunea favorabila a mobilizarii articulare, a contractiilor musculare si a intinderilor aponevrotice. Trebuie, de asemenea, asociat cu o buna igiena de viata care consta in activitate generala, reprize de repaus, o buna activitate abdominala, imobilizare in cazul unei insuficiente.

Efectele asupra sistemului arterial. Datorita faptului ca sistemul circulator este unul inchis, actionandu-se prin masaj asupra circulatiei venoase, se actioneaza indirect si asupra celui arterial.

Efecte asupra circulatiei de intoarcere limfatica. Drenajul limfatic manual realizeaza o accelerare a fluxului de intoarcere limfatic, cu manevre de masaj deosebit de blande, realizate dupa un protocol special.

Efectele asupra sistemului musculo-tendinos si nervos sunt efecte trofice asupra muschiului, imbunatatindu-i vascularizatia (aporturile nutritive, energetice, schimburile gazoase), ajuta la detensionarea muschilor contractati si ii poate stimula pe cei slabiti, atrofiati. Acest echilibru muscular poate ajuta postura si promova eficienta in miscari.

Totodata, masajul nu mareste in mod direct forta musculara, insa poate grabi recuperarea dupa oboseala ce survine in urma exercitiilor fizice, in acest fel fiind posibil sa se realizeze mai multe exercitii si antrenamente, fapt care in timp fortifica muschii si imbunatateste conditia fizica. Nu in ultimul rand, echilibreaza sistemul nervos calmandu-l si stimulandu-l, in functie de ce efecte are nevoie individul in acel moment.

Efectele asupra organelor interne presupun marirea secretiilor si excretiilor corpului. S-a demonstrat ca masajul mareste producerea sucurilor gastrice, a salivei si urinei. De asemenea, influenteaza organele interne unde vasele de sange ale acestor organe se dilata si permit o alimentare cu sange…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente