Home / SANATATE / MEDICINA ALTERNATIVA / Fumătorii se îmbolnăvesc mai repede

Fumătorii se îmbolnăvesc mai repede

Conform statisticilor, circa 32% dintre romani sunt fumatori, astfel romanii se situeaza la jumatatea clasamentului din Europa, intre tarile precum Grecia sau Italia. Din nefericire acest numar este in crestere, mai ales in randul femeilor.

Fumătorii se îmbolnăvesc mai repede

Conform studiilor, cei care fumeaza prezinta un risc mai mare de infectie cu virusul gripal, dar si ale forme mai grave ale acestei boli, acestia avand sanse cu 50% mai mari de a se imbolnavi decat nefumatorii.

Atunci cand se imbolnavesc, fumatorii au si simptome mai accentuate, tuse si dificultati de respiratie. De asemenea, gripa va aparea la persoanele obeze, copii mici, persoanele peste 66 de ani sau cele care au hepatita, ciroza, diabet sau HIV.

Tusea este un simptom unic si in cazuri foarte rare este datorat de alte cauze, decat cea pulmonara, insa poate sa apara si alte semne precum:

-gafaiala
-oboseala
-tuse productiva
In cele mai multe dintre cazuri, tusea este doar un semn al unei afectiuni respiratorii, insa poate sa evolueze si la afectiuni mult mai grave precum tuberculoza sau cancer pulmonar.

Vaccinarea antigripala
-aceasta se recomanda sa fie efectuata in lunile septembrie si octombrie, adica inainte de a aparea epidemia de gripa, pentru ca organismul are nevoie de minim 10 zile pana sa se instaeze protectia impotriva acestui virus.
-vaccinarea poate sa aiba loc si intre lunile februarie si octombrie pentru persoanele care nu au facut-o in luna septembrie
-imunitatea tine 1 an de zile

Se recomanda pentru:
-persoanele care au intre 1 an si 64 de ani si care au afectiuni precum cele renale, metabolice, cardiovasculare sau pulmonare
-toate persoanele peste 65 de ani
-femeile gravide
-angajatii din spitale