Afinele – fructele diabeticilor

Share

Afinul este un arbust indigen, întâlnit în special în pădurile din zonele montane.

Afinele - fructele diabeticilor

Principalele virtuţi

Afinele sunt un puternic dezinfectant intestinal. Ameliorează vederea în culori şi vederea nocturnă. De asemenea, protejează microcirculaţia sangvină.

Sunt cunoscute si ca fructe astringente şi antiseptice intestinale.

Mirtilina, materia colorantă a afinelor, are acţiune bactericidă, în special asupra unor bacili care provoacă gastroenterite.

Au actiune antireumatismală şi antigutoasă, prin dizolvarea acidului uric. Datorită conţinutului de antociani şi bioflavonoide, afinele sunt foarte active împotriva radicalilor liberi, previn îmbătrinirea prematură şi au o acţiune de protecție a vaselor sangvine, în special asupra capilarelor. De aceea, sunt indicate în problemele microcirculaţiei locale (retină, creier), ca şi în afecţiuni venoase (varice, hemoroizi, flebite etc.).

Unii specialiști consideră afinele ca fiind „fructele diabeticilor”, deoarece au proprietatea de a regla nivelul glucidelor din sânge. Acelaşi efect îl au frunzele, care pot fi utilizate în felul următor: faceți o infuzie (20 de minute) dintr-o linguriţă de frunze uscate la o cană cu apă clocotită. Beti două-trei ceaiuri pe zi, timp de 40 de zile.

Infuzia de fructe uscate se întrebuințează în tratamentul tuturor afectiunilor bucale de tipul aftelor şi în faringite. Se fac spălături bucale cu infuzia obținută din două lingurițe de fructe la o cană cu apă clocotită, de mai multe ori pe zi.

Remedii

Împotriva dizenteriei, arteritei şi fermentațiilor intestinale, beți un decoct preparat din 60 g boabe înmuiate timp de o oră într-un litru de apă călduță. Fierbeți amestecul la foc mic 15-20 de minute, apoi acoperiți vasul și lăsați să se macereze până ce lichidul devine călduț. Beți câte o jumătate de ceașcă de ceai din oră în oră…

Compozitie (la 100 grame)

Energie (kcal)    36,0
Apă (g)    88,9
Proteine (g)    0,7
Glucide disponibile (g)    7,0
Fibre alimentare (g)    2,2
Lipide (g)    0,6
Sodiu (mg)    2,0
Potasiu (mg)    150,0
Magneziu (mg)    13,0
Fosfor (mg)    26,0
Calciu (mg)    30,0
Caroten (mcg)    48,0
Vitamina C (mg)    60,0
Vitamina E (mg)    0,2
Vitamina B1 (mg)    0,02
Vitamina B2 (mg)    0,03
Vitamina B3 (mg)    0,4
Vitamina B5 (mg)    0,34
Vitamina B6 (mg)    0,06
Vitamina B9 (mcg)    62

Save


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente