Alunele – utile în bolile de plămâni

Share

Foarte renumit în medicina populară, alunul este cunoscut şi folosit de milenii în scop terapeutic, fiind pomenit încă din primele tratate de medicină. Și astăzi se bucură de o mare popularitate, existând o serie de preparate pe bază de alune indicate în tratarea a numeroase afecţiuni.

Alune

Alunul este un arbust specific pădurilor de foioase din zonele temperate, ale cărui fructe, alunele, sunt deosebit de apreciate.

Principalele virtuți

Alunele de pădure au efect antituberculos şi antilitiazic. Constituie un aliment foarte nutritiv. Sunt un aliment formidabil de bogat în proteine şi acizi graşi esenţiali şi conţin o cantitate apreciabilă de vitamina E, ce are efecte protectoare asupra membranelor celulare şi de reglare a sistemului hormonal. Bogăţia de minerale indică alunele în probleme pulmonare şi tuberculoză. Dizolvă calculii urinari şi sunt utile şi diabeticilor.

Cum le puteți consuma:

Alunele proaspete, cele abia culese din copac, au un efect dinamizant maxim, fiind foarte nutritive. Alunele uscate îşi conservă destul de bine bogăția nutritivă datorită cojii lemnoase, tari. În ultimul caz, este bine să adăugați 10-20 de alune mărunțite în cerealele integrale de la micul dejun.

Compoziție (la 100 de grame)

Energie (kcal)    381,0
Apă (g)    4,1
Proteine (g)    7,6
Glucide disponibile (g)    6,8
Fibre alimentare (g)    6,1
Lipide (g)    36,0
AG polinesaturați (g)    3,75
Sodiu (mg)    1,0
Potasiu (mg)    350,0
Magneziu (mg)    56,0
Fosfor (mg)    230,0
Calciu (mg)    44,0
Vitamina C (mg)    3,0
Vitamina E (mg)    21,0
Vitamina B1 (mg)    0,4
Vitamina B2 (mg)    0,04
Vitamina B3 (mg)    0,9
Vitamina B5 (mg)    1,15
Vitamina B6 (mg)    0,55
Vitamina B9 (mcg)    275,0
Fier (mg)    1,1…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente