Ardeiul ajută la digestie

Share

Ardeiul este originar din America Centrală, de unde a fost adus în Europa în sec. al XVI-lea. Există o mare varietate de soiuri de ardei care diferă nu numai prin culoare, formă sau mărime, ci şi prin conținutul de capsicină, substanta care le dă „iuțeală” unora dintre ei.

ardei

Principalele virtuţi

Ardeiul este cunoscut pentru proprietătile sale stimulative asupra stomacului şi intestinelor.

Ardeiul este un foarte bun tonic digestiv şi dezinfectant intestinal. Se recomandă pentru reducerea fermentației digestive şi în unele cazuri de diaree.

De asemenea, are acțiune diuretică, antireumatică şi antigutoasă. În ultimele două afecțiuni, tratamentul constă în aplicarea de cataplasme pe locurile dureroase (se zdrobesc doi ardei graşi şi unul iute, apoi se învelesc într-o bucată de material care se aşază pe locul afectat — atenţie, dacă locul se înroşeşte foarte tare şi durerea devine insuportabilă, îndepărtaţi cataplasma). Ardeiul este şi o bună sursă de vitamina C.

Cum îl puteti consuma:

Ardeiul gras este unui dintre constituenţii de bază ai mâncărurilor şi salatelor. În ceea ce priveşte ardeiul iute, se recomandă consumarea cu prudenţă a acestuia, din cauza posibilelor iritaţii locale. Totuşi, cu moderaţie, ardeiul iute este un excelent tonic digestiv.

Remedii

Pentru combaterea reumatismului şi degerăturilor, preparaţi un macerat din o linguriță de ardei iute, o linguriță de sare, 250 ml alcool alimentar şi un litru de oțet. Lăsați amestecul să se macereze timp de opt, pana la zece zile, agitând zilnic recipientul. Strecurați. Fricționați locurile dureroase şi cele afectate de degerături cu această soluție, de mai multe ori pe zi.

În caz de angine, folositi compresele cu ardei iute mărunțit, umezit şi încălzit, aplicate pe găt…

Pulberea de ardei iute are un rol deosebit de eficient în stimularea digestiei. Pisati câteva bucăţi de ardei uscat până devin un praf fin. Luati zilnic câte 0,10-0,30 g pulbere.

Save


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente