Artrita – simptome, tratamente și remedii

Share

Artrita semnifică strict inflamarea articulațiilor, ca rezultat al unei infecţii, unui defect genetic sau a altor cauze.

Artrita

Simptome în caz de artrită

– Dureri şi rigiditate progresivă, fără apariția inflamațiilor, frisoanelor sau febrei, în timpul desfășurării activității normale, indică instalarea graduală a osteoartritei.

– Inflamațiile dureroase şi rigiditatea bratelor, picioarelor, articulațiilor sau degetelor în aceleaşi puncte, pe ambele părți ale corpului, în special la trezire, pot fi simptome ale artritei reumatice.

– Febră, inflamații ale articulațiilor, dureri difuze şi acute, uneori frisoane, asociate cu alte afecțiuni sau leziuni, pot indica o artrită infecțioasă.

– La copii, accesele de febră, pierderea poftei de mâncare, scăderea în greutate, anemia sau erupțiile cu umflături pe brate şi picioare sunt simptome ale artritei reumatice juvenile.

Când trebuie consultat medicul?

Dacă durerile şi rigiditatea se instalează cu rapiditate, fie cauzate de o leziune, fie cu o cauză necunoscută — ar putea fi debutul artritei reumatice. Dacă durerile sunt însoţite de febră — ați putea avea artrită infecțioasă.

– Dacă remarcați dureri şi rigiditate în braţe, picioare sau spate, după ce ați stat pe scaun o perioadă scurtă sau după trezire — acestea pot fi simptome ale osteoartritei.

– Dacă la copii apar dureri sau erupții pe brațe, genunchi, articulațiile de la mâini sau glezne sau se manifestă prin puseuri de febră, lipsă de apetit şi scăderi în greutate — ar putea suferi de artrită reumatică juvenilă.

Principalele tipuri de artrită

Artrita reumatică, numită şi reumatism, afectează în general persoanele care au peste 40 de ani, incidența la femei fiind de două-trei ori mai mare decât la bărbați. Se caracterizează prin inflamaţii şi dureri ale mâinilor (în special ale articulaţiilor degetelor) precum şi ale braţelor, picioarelor, şi printr-o stare generală de oboseală şi insomnie. Poate cauza afecţiuni ale altor organe ale corpului, cum sunt inima, plămânii, ochii, nervii sau muşchii. La persoanele în vârstă, artrita reumatică va face ca, în cele din urmă, mâinile şi picioarele să devină noduroase şi diforme, pe măsură ce muşchii slăbesc, tendoanele se diminuează şi capetele oaselor se îngroaşă nefiresc de mult.

Artrita reumatică juvenilă, numită şi „boala lui Still”, este caracterizată de febră cronică şi anemie. Poate afecta şi inima, ochii şi sistemul nervos. Episoadele de artrită la copiii mai mici de cinci ani se pot întinde pe câteva săptămâni şi pot recidiva, simptomele în aceste cazuri recurente fiind însă mai putin severe.

Majoritatea copiilor afectați se recuperează complet şi nu rămân cu sechele.

Artrita infecțioasă desemnează afecţiuni variate ale articulațiilor mari ale braţelor şi picioarelor, precum şi ale degetelor de la mâini şi picioare. Artrita infecțioasă este, de obicei, o complicație a unei leziuni sau boli şi are o frecvență a apariției mult mai mică decât artrita care apare odată cu înaintarea în vârstă.

Osteoartrita, sau boala degenerativă a articulațiilor, se manifestă prin inflamații şi senzaţii de durere provocate de pierderea sistematică a ţesutului osos al articulațiilor. Este forma de artrită cel mai des întâlnită, mai ales la oamenii în vârstă.

În osteoartrită, cartilajele cu rol protector, situate la articulații, la capetele oaselor (în special cele de la coloana vertebrală şi de la picioare) slăbesc treptat. Suprafața interioară a oaselor intră în contact şi se freacă pe celelalte oase.

La majoritatea oamenilor, debutul osteoartritei este gradual şi fără debilitare serioasă, deşi se produc schimbări de formă şi mărime ale oaselor. La alţi oameni, creşterile osoase şi articulațiile noduroase pot produce o inflamație dureroasă a muşchilor sau distrugerea nervilor, alături de modificări ale posturii corporale şi mobilității.

Tratamente în caz de artrită

•    Exerciţii fizice şi masaj. Masarea ţesuturilor moi din jurul articulațiilor afectate şi atingerea uşoară pot avea un efect liniştitor asupra persoanelor care suferă de artrită. Utilizarea acestor tehnici de către un practician experimentat este echivalentă cu efectuarea unor exerciții fizice de către persoanele care nu sunt capabile să urmeze un program serios de exerciții. Pe lângă efectele fizice benefice, terapia prin atingere ajută la diminuarea efectelor emoționale în urma afecțiunilor cronice. Mai mult decât atât, studiile sugerează faptul că eliberarea de stres şi tensiune are un efect pozitiv asupra echilibrului hormonal al organismului.

Masajul poate combate durerile, produce relaxarea muşchilor afectați şi reduce inflamațiile care sunt asociate cu artrita. Masajul şi întinderea ușoară contribuie la menţinerea mobilității articulațiilor.

•    Chiropractică. Un chiropractician poate manipula într-un mod foarte delicat coloana vertebrală şi alte articulaţii afectate de artrită, pentru a diminua durerile şi a permite utilizarea normală a articulațiilor. Programul pentru artrită poate include exerciţii, fizioterapie şi modificări ale nutriției.

•    Hidroterapie. Înotul şi alte exerciții în apă, desfăşurate de preferință într-o piscină încălzită, pot stimula mobilitatea articulațiilor şi tonifierea mușchilor; apa ajută la susținerea corpului şi reduce tensiunile provocate de gravitație.

•    Dietoterapie. Evitarea anumitor alimente poate duce la dispariția simptomelor artritei asociate cu alergiile, în special alergiile la cereale, nuci, ouă şi produse lactate. Utilizați metoda „încercare şi eroare”, de preferință sub supravegherea unui specialist în alergii.

Dietele vegetariene, cu un conținut scăzut de grăsimi şi proteine, diminuează disconfortul produs de artrita reumatică. Se pare că se pot obține rezultate mulțumitoare prin eliminarea parţială a grăsimilor hidrogenate, a uleiurilor vegetale saturate şi prin suplimentarea dietei cu ulei de in, de sardine şi de alți peşti care au carne cu conţinut ridicat de uleiuri, ca sursă de acizi graşi Omega-3.

•    Terapia cu vitamine poate combate unele dintre simptomele artritei. Betacarotenul (vitamina A) are asupra celulelor un efect antioxidant, neutralizând moleculele responsabile cu distrugerile celulare — radicalii liberi.

Vitaminele C, B6 şi E, precum şi zincul stimulează producția de colagen şi regenerarea țesuturilor conjunctive. Vitamina C este, de asemenea, recomandată persoanelor care iau aspirină (aspirina provoacă eliminarea vitaminei C din organism).

Unii dieteticieni recomandă cireşele roşii sau afinele pentru a stimula producerea colagenului, esenţial pentru regenerarea cartilajelor din articulații.

Remedii la îndemână

Căldura şi odihna (remedii tradiţionale pentru durerile provocate de artrită) sunt eficace pe termen scurt, la majoritatea persoanelor. Controlul greutății este important, în special în cazul în care artrita afectează partea inferioară a spatelui şi picioarele…

Dacă durerile produse de artrită apar pe neaşteptate, luaţi un calmant pentru dureri şi aşezaţi-vă cu zona dureroasă lângă un calorifer cald sau faceţi o baie fierbinte ori aşezaţi pe zona dureroasă o sticlă cu apă fierbinte înfășurată într-un prosop. În cazul în care aveți artrită infecțioasă, nu utilizați căldura. Se recomandă exercițiile fizice pentru toate tipurile de artrită.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente