Home / SANATATE / MEDICINA ALTERNATIVA / Artrita – simptome, tratamente si remedii

Artrita – simptome, tratamente si remedii

Artrita semnifică strict inflamarea articulațiilor, ca rezultat al unei infecţii, unui defect genetic sau altor cauze.

Artrita

Simptome in caz de artrita

– Dureri şi rigiditate progresivă, fără apariţia inflamaţiilor, frisoanelor sau febrei, în timpul desfăşurării activitătii normale, indică instalarea graduală a osteoartritei.

– Inflamatiile dureroase şi rigiditatea bratelor, picioarelor, articulatiilor sau degetelor în aceleaşi puncte, pe ambele părţi ale corpului, în special la trezire, pot fi simptome ale artritei reumatice.

– Febră, inflamatii ale articulatiilor, dureri difuze şi acute, uneori frisoane, asociate cu alte afecţiuni sau leziuni, pot indica o artrită infecţioasă.

– La copii, accesele de febră, pierderea poftei de mâncare, scăderea în greutate, anemia sau erupțiile cu umflături pe brate şi picioare, sunt simptome ale artritei reumatice juvenile.

Când trebuie consultat doctorul

Dacă durerile şi rigiditatea se instalează cu rapiditate, fie cauzate de o leziune, fie cu o cauză necunoscută — ar putea fi debutul artritei reumatice. Dacă durerile sunt însoţite de febră — ati putea avea artrită infecțioasă.

– Dacă remarcati dureri şi rigiditate în braţe, picioare sau spate, după ce ați stat pe scaun o perioadă scurtă de timp sau după trezire — acestea pot fi simptome ale osteoartritei.

– Dacă la copii apar dureri sau eruptii pe braţe, genunchi, ariculatiile de la mâini sau glezne sau se manifestă prin puseuri de febră, lipsă de apetit şi scăderi în greutate — ar putea suferi de artrită reumatică juvenilă.

Principalele tipuri de artrită

Artrita reumatică, numită şi reumatism, afectează în general persoanele având peste 40 de ani, incidenta la femei fiind de 2-3 ori mai mare decât la bărbați. Se caracterizează prin inflamaţii şi dureri ale mâinilor — în special articulaţiile degetelor — precum şi ale braţelor, picioarelor şi printr-o stare generală de oboseală şi insomnie. Poate cauza afecţiuni ale altor organe ale corpului, cum ar fi inima, plămânii, ochii, nervii sau muşchii. La persoanele în vârstă, artrita reumatică va face ca, în cele din urmă, mâinile şi picioarele să devină noduroase şi diforme, pe măsură ce muşchii slăbesc, tendoanele se diminuează şi capetele oaselor se îngroaşă nefiresc de mult.

Artrita reumatică juvenilă, numită şi „boala lui Still”, este caracterizată de febră cronică şi anemie. Poate afecta şi inima, ochii şi sistemul nervos. Episoadele de artrită la copiii mai mici de 5 ani se pot întinde pe câteva săptămâni şi pot recidiva, simptomele în aceste cazuri recurente fiind însă mai putin severe.

Majoritatea copiilor afectaţi se recuperează complet şi nu rămân cu sechele.

Artrita infectioasă desemnează afecţiuni variate ale articulatiilor mari ale braţelor şi picioarelor precum şi ale degetelor de la mâini şi de la picioare. Artrita infecțioasă este, de obicei, o complicație a unei leziuni sau boli şi are o frecventă de apariție mult mai mică decât artrita care apare o dată cu înaintarea în vârstă.

Osteoartrita, sau boala degenerativă a articulatiilor, se manifestă prin inflamaţii şi senzaţii de durere provocate de pierderea sistematică a ţesutului osos al articulatiilor. Este forma de artrită cel mai des întâlnită, mai ales la oamenii în vârstă.

În osteoartrită, cartilajele cu rol protector, situate la articulaţii, la capetele oaselor — în special cele de la coloana vertebrală şi de la picioare — slăbesc treptat. Suprafata interioară a oaselor intră in contact şi se freacă pe celelalte oase.

La majoritatea oamenilor, debutul osteoartritei este gradual şi fără debilitare serioasă, deşi se produc schimbări de formă şi mărime ale oaselor. La alţi oameni, creşterile osoase şi articulatiile noduroase pot produce o inflamaţie dureroasă a muşchilor sau distrugerea nervilor, alături de modificări ale posturii corporale şi ale mobilitătii.

Tratamente in caz de artrita

•    Exerciţii fizice şi masaj. Masarea ţesuturilor moi din jurul articulatiilor afectate şi atingerea uşoară, pot avea un efect liniştitor asupra persoanelor care suferă de artrită. Utilizarea acestor tehnici de către un practician experimentat este echivalentă cu efectuarea unor exerciţii fizice de către persoanele care nu sunt capabile să urmeze un program serios de exercitii. Pe lângă efectele fizice benefice, terapia prin atingere ajută la diminuarea efectelor emotionale ale afecţiunilor cronice. Mai mult decât atât, studiile sugerează faptul că eliberarea de stres şi tensiune are un efect pozitiv asupra echilibrului hormonal al organismului.

Masajul poate combate durerile, poate produce relaxarea muşchilor afectați şi poate reduce inflamatiile care sunt asociate cu artrita. Masajul şi întinderea uşoară contribuie la menţinerea mobilitătii articulaţiilor.

•    Chiropractică. Un chiropractician poate manipula coloana vertebrală şi alte articulaţii afectate de artrită într-un mod foarte delicat, pentru a diminua durerile şi pentru a permite utilizarea normală a articulatiilor. Programul pentru artrită poate include exerciţii, fizioterapie şi modificări ale nutritiei.

•    Hidroterapie. Înotul şi alte exercitii în apă, desfăşurate de preferintă într-o piscină încălzită, pot stimula mobilitatea articulaţiilor şi tonifierea muşchilor; apa ajută la sustinerea corpului şi reduce tensiunile provocate de gravitatie.

•    Dietoterapie. Evitarea anumitor alimente poate duce la dispariţia simptomelor artritei asociate cu alergiile, in special alergiile la cereale, nuci, came, ouă şi produse lactate. Utilizati metoda „încercare şi eroare”, de preferinţă sub supravegherea unui specialist in alergii.

Dietele vegetariene, cu conţinut scăzut de grăsimi şi proteine, diminuează disconfortul produs de artrita reumatică. Se pare că se pot obţine rezultate mulţumitoare prin eliminarea parţială a grăsimilor hidrogenate şi a uleiurilor vegetale polinesaturate şi prin suplimentarea dietei cu ulei de in, de sardine şi de alti peşti care au carne cu conţinut ridicat de uleiuri, ca sursă de acizi graşi omega-3.

•    Terapia cu vitamine poate combate unele dintre simptomele artritei. Betacarotenul (vitamina A) are asupra celulelor un efect antioxidant, neutralizând moleculele responsabile cu distrugerile celulare — radicalii liberi.

Vitaminele C, B6 şi E, precum şi zincul stimulează producţia de colagen şi regenerarea tesuturilor conjunctive. Vitamina C este, de asemenea, recomandată persoanelor care iau aspirină (aspirina provoacă eliminarea vitaminei C din organism).

Unii dieteticieni recomandă cireşele roşii sau afinele pentru a stimula producerea colagenului, esenţial pentru regenerarea cartilajelor din articulatii.

Remedii la îndemână

Căldura şi odihna — remedii tradiţionale pentru durerile provocate de artrită — sunt eficace pe termen scurt, la majoritatea oamenilor. Controlul greutătii este important, în special în cazul în care artrita afectează partea inferioară a spatelui şi picioarele.

Dacă durerile produse de artrită apar pe neaşteptate, luaţi un calmant pentru dureri şi aşezaţi-vă cu zona dureroasă lângă un calorifer cald sau faceţi o baie fierbinte, ori aşezaţi pe zona dureroasă o sticlă cu apă fierbinte înfăşurată într-un prosop. În cazul în care aveti artrită infecțioasă, nu utilizaţi căldura. Se recomandă exercitiile fizice pentru toate tipurile de artrită.

Loading..