Astmul bronșic

Share

Astmul este o afecţiune respiratorie cronică ce cauzează obstrucţie respiratorie şi dificultăţi în respiraţie. Aceste simptome nu sunt totuşi întotdeauna prezente.

Astmul bronșic

Ele apar episodic, fiind declanşate de factori de mediu sau emoţionali (polenul, fumul de tutun sau stresul). Factorii care declanşează episoadele de astm pot acţiona individual sau în combinaţie unii cu alţii. Alergiile sunt principalele cauze ale astmului.

La unele persoane care suferă de astm, atacurile au o intensitate mică sau apar fără o frecvenţă anume; în aceste cazuri, afecţiunea constituie numai un inconvenient ocazional. Pentru altele însă, episoadele sunt frecvente, serioase şi necesită tratament.

Simptome

•    Agitaţie sau insomnie.

•    Apăsare pe piept relativ nedureroasă.

•    Dificultăţi de respiraţie, dar nu foarte puternice.

•    Când respiraţi, se aude un şuierat, mai estompat sau mai clar.

•    Tuse, uneori cu eliminare de flegmă.

Când trebuie consultat doctorul?

• Dacă aveţi pentru prima oară un episod de astm — astmul este o afecţiune ce poate deveni foarte periculoasă dacă nu este tratată corespunzător.

• Dacă medicamentele prescrise pentru astm nu au efect — poate că aveţi nevoie de o altă reţetă sau poate că este vorba de un episod mai sever de astm.

Dacă apare senzaţia de sufocare, ce vă împiedică să vorbiţi; nările sunt dilatate, pielea dintre coaste pare trasă înăuntru, iar buzele sau pielea de sub unghii are o culoare gri-albăstruie. Acestea sunt semnele unei lipse acute de oxigen. Căutaţi imediat asistenţă medicală.

Optiuni de tratament

Foarte mulţi oameni au obţinut succese cu terapiile naturiste, dar ele se recomandă numai ca metode complementare la terapiile convenţionale. Odată diagnosticat, astmul trebuie urmărit de către un medic, episoadele serioase necesitând tratament medicamentos.

•    Acupunctură. Studiile medicale au demonstrat că acupunctura poate diminua simptomele. Procedura trebuie executată de un specialist.

•    Aromaterapie. Uleiurile de eucalipt, levănţică, anason, pin şi rozmarin pot contribui la facilitarea respiraţiei şi la diminuarea congestiei nazale. Inhalaţi pe nas câteva picături dintr-un ulei sau amestec de uleiuri, turnate pe o batistă sau şerveţel pentru a combate obstrucţia respiratorie apărută într-un episod uşor de astm.

Dacă aveţi congestie în alte momente (nu în timpul unui episod), amestecaţi câteva picături de ulei cu apă fierbinte într-un vas cu gura largă, acoperiţi-vă capul cu un prosop, staţi deasupra vasului şi inhalaţi pe nas aburul parfumat. Dacă nu aţi mai folosit aceste uleiuri, fiţi prudent; în anumite situaţii, ele pot declanşa un episod de astm. Încercaţi-le prin aplicare pe buza superioară înainte de a le inhala.

•    Fitoterapie. Un remediu eficient in tratarea astmului bronşic este infuzia de trei-fraţi-pătaţi. Puneţi una-două linguriţe de plantă la o cană de apă clocotită, după care strecuraţi. Beţi două-trei căni de-a lungul unei zile. O altă plantă indicată în această afecţiune este podbalul, sub formă de infuzie. Puneţi peste două-trei linguri de plantă o cană cu apă clocotită. După ce strecuraţi, beţi câte o lingură la trei ore.

• De asemenea, se obţine o ameliorare notabilă a acestei boli prin administarea unui decoct de usturoi. Pentru prepararea acestuia puneţi 25 g usturoi zdrobit in 200 ml apă şi lăsaţi să fiarbă timp de 15 minute. Beţi întreaga cantitate pe parcursul unei zile.

Vinul de sunătoare îşi are şi el contribuţia sa în vindecarea astmului. Puneţi la macerat pentru zece zile în un l vin alb 30 g flori şi frunze. După perioada de macerare, strecuraţi şi beţi trei linguri pe zi…

•,Dacă suferinţa este dublată şi de o bronşită, se recomandă decoctul de negrilică (două linguriţe seminţe la o cană apă). Se beau una-două căni pe zi.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente