Catina – un aliat împotriva kilogramelor în plus

Share

Catina are in compozitia sa o multitudine de nutrienti care au grija de sanatatea, dar si de frumusetea noastra.

catina

De asemenea catina ne ajuta si la a scapa de cateva kilograme in plus. Catina este cea mai bogata sursa de vitamina C (are de zece ori mai multa decat portocalele) si contine si de trei ori mai multa vitamina E decat germenii de grau, de trei ori mai multa vitamina A decat morcovii, si niste enzime care ne protejeaza organismul.

Catina este o planta ale carei componente se folosesc cu pecadere in industria farmaceutica. Atat fructele, cat si florile sau tepii de pe ramuri au anumite proprietati ce tin de domeniul farmaceutic, naturist sau al medicinei alternative. In acest sens, cel mai des folosite sunt fructele de catina, care au numeroase beneficii asupra organismului, printre acestea numarandu-se si eliminarea surplusului de grasimi.

Catina are atat un efect preventiv, cat si unul de ameliorare sau vindecare atunci cand vine vorba de afectiuni minore ale organismului, insa nu putine au fost datile in care mai multe boli serioase au fost tratate cu ajutorul acestei plante.

Cum se poate consuma catina?

Catina nu este o planta aromatica, astfel ca aceasta se pliaza pe gusturile unui numar destul de restrans de persoane. Trecand insa de bariera papilelor gustative, caci catina are un gust acrisor si intepator, aceasta planta are efecte benefice absolute chiar daca este consumata sub mai multe forme sau combinatii. Iata cum poate fi consumata catina:

  • Fructe – culese cu atentie si spalate bine, fructele de catina se pot cosuma ca atare, crude, fara alte adaosuri sau procedee de gatire. Consumate astfel, in forma lor cea mai pura si mai naturala, fructele de catina au efecte benefice maxime si longevive.
  • Suc de fructe – zdrobite sau stoarse, fructele de catina stau la baza unui suc foarte sanatos pentru organism. Chiar daca gustul acestui suc poate fi destul de intepator sau chiar neplacut, este indicat ca el sa fie consumat pur, fara a fi indulcit.
  • Sirop de catina – siropul de catina se obtine prin amestecarea fructelor proaspat culese cu o cantitate rezonabila de miere. Astfel, fructele sunt indulcite, se vor pastra pentru mai mult timp, iar proprietatile lor nu vor fi afectate. Amestecarea fructelor de catina cu miere si depozitarea corespunzatoare reprezinta o buna metoda de conservare.
  • Pulbere de catina – aceasta poate fi achizitionata din farmacii sau din magazine naturiste sau poate fi obtinuta in confortul propriei case, prin rasnirea fructelor uscate de catina. Este indicat ca, pentru a fi consumata, pulberea sa fie dizolvata in ceaiuri din plante sau in putina apa calduta.

Beneficiile consumului de catina

Consumul regulat si generos de catina poate avea efecte benefice si chiar miraculoase, fapt pentru care tot mai multa lume alege sa consume fructele acestei plante. Beneficiile fructelor de catina sunt dovedite stiintific, acestea fiind folosite de multa vreme in industria farmaceutica si in medicina alternativa. Printre cele mai importante beneficii ale consumului de catina se numara:

  • Tratarea racelii si gripei – ceaiurile imbogatite cu pudra de catina sau cu sirop de catina reprezinta medicamentul perfect si natural pentru tratarea racelilor severe. De asemenea, catina intareste sistemul imunitar, astfel incat organismul sa fie mai rezistent cand vine vorba de viroze si epidemii.
  • Efect calmant – catina este ideala in calmarea si ameliorarea pruritului, infectiilor sau a alergiilor. Multe dintre bolile de la nivelul dermului se pot trata prin masaje cu ulei de catina sau prin curatarea zonei afectate cu ceai din frunze de catina. De asemenea, catina ajuta si la uniformizarea nuantei pielii, estompand roseata si petele.
  • Ameliorarea afectiunilor hepatice – un tratament pentru bolile hepatice poate fi completat cu succes de catre un produs pe baza de catina. In acest fel afectiunea poate fi tratata intr-un timp mai scurt, iar rezultatele vor fi cu mult mai accentuate. Catina este un remediu natural foarte eficient pentru tratarea bolilor hepatice si este foarte eficienta pentru mentinerea sanatatii ficatului.
  • Tratarea bolilor aparatului digestiv – catina este un ajutor de nadejde cand vine vorba de disfunctii ale aparatului digestiv. Consumata dimineata, pe stomacul gol, aceasta previne aparitia mai multor boli, printre care si ulcerul. De asemenea, catina faciliteaza procesul de digestie si eliminarea reziduurilor din corp.
  • Amelioreaza afectiunile cailor respiratorii – actiunea asupra plamanilor si a cailor respiratorii este una dintre cele mai cunoscute intrebuintari ale catinei. Aceasta optimizeaza functiile sistemului respirator si previne multe dintre afectiunile acestuia, ca bronsita, astmul sau pneumonia.
  • Vindeca infertilitatea – catina este cunoscuta ca afrodiziac, dar si ca tratament impotriva infertilitatii. Consumata cu regularitate, catina poate trata infertilitatea, atat la femei, cat si la barbati, fiind un bun stimulator al sistemului reproducator.
  • Efect anticancerigen – catina are un efecte benefic semnificativ care tine de preventia si tratarea cancerului. Consumul de catina impiedica aparitia formatiunilor canceroase, dar si dezvoltarea acestora. Tratamentul pe baza de catina reprezinta un adjuvant in terapia cancerului.

Cum ajuta catina la slabit?

Catina este un aliat de nadejde atunci cand vine vorba de eliminarea surplusului de grasime. Consumata in moduri corecte si la timpul potrivit, catina previne formarea depozitelor de grasime, depunerea surplusului si are un rol esential in eliminarea grasimii de pe zonele problematice.

Pentru a slabi eficient si sanatos cu ajutorul catinei, aceasta trebuie consumata in momente-cheie ale zilei:

  • Dimineata – fie pe stomacul gol, fie la micul dejun sau imediat dupa acesta, catina trebuie consumata dupa ce orele obligatorii de somn au fost indeplinite. Odata odihnit, organismul va fi cu mult mai receptiv la efectele catinei, va accelera procesul de eliminare a reziduurilor si va lupta impotriva depunerilor.
  • La gustare – pentru a scapa de kilogramele in plus, este ideal ca una sau chiar ambele gustari ale zilei sa fie compuse din catina. Fie sub forma de fructe crude, fie sirop sau suc, catina este gustarea perfecta pentru o alimentatie echilibrata, variata si eficienta.
  • Inainte de a depune efort – chiar daca efortul consta intr-un program riguros de antrenamente la sala sau intr-o plimbare in ritm alert prin parc, este ideal ca inainte sa se consume o cantitate generoasa de catina. Aceasta va asigura resursele necesare de energie pentru sustinerea efortului fizic si va fi de foarte mare ajutor in topirea surplusului de grasimi, mai ales de pe zonele in care muschii se lucreaza usor (gambe, fese, etc.).

Pentru o slabire eficienta si sanatoasa, catina trebuie sa constituie un supliment alimentar natural si nu un aliment de baza al acesteia. Consumul de catina trebuie sa vina in completarea unei diete echilibrate, variate, care sa insumeze toti nutrientii esentiali pentru organism. De asemenea, catina nu trebuie consumata in mod exclusiv, ci poate fi introdusa in mai multe feluri de mancare, bauturi sau combinatii de gusturi, caci efectele sale vor fi aceleasi.

In plus, catina este cunoscuta si pentru capacitatea de a impiedica cresterea numarului kilogramelor, dar si pentru proprietatile antirid sau cele care incetinesc imbatranirea pielii. Iata cateva beneficii:

Catina ajuta la slabit
Este una dintre putinele surse naturale de acizi grasi (Omega-7) ce ne ajuta sa ne mentinem greutatea.

Catina incetineste imbatranirea pielii
Catina contine vitaminele A, C si E, iar extrasul de catina reprezinta cea mai recomanda alegere naturala pentru regenerarea pielii. Uleiul de catina se recomanda pentru orice tip de ten si are un efect antirid puternic. Poti aplica acest ulei pe riduri seara, inainte de culcare.

Catina ajuta persoanele care au probleme cu constipatia
Uleiul de catina ne ajuta la reglarea tranzitului intestinal si se recomanda persoanelor care sufera de constipatie. Dr. Oz sugereaza ca administrarea in fiecare zi a unor capsule ce contin acest tip de ulei este benefica pentru organism.

Catina este buna pentru diferite probleme ale pielii
Pentru ca are in continut ingrediente active, acest ulei de catina va vindeca si arsurile (chiar si pe cele cauzate de soare), ranile, dermatitele, eczemele, acneea sau herpesul.

Are grija de gingii
Catina protejeaza gingiile si le poti masa cu acest tip de ulei pentru a putea preveni diferite infectii din ale cavitatii bucale.

Cum se face uleiul de catina acasa:
-se spala fructele si se apasa usor pentru a absorbi excesul de suc;
-se pun in blender catina si ulei de migdale, floarea-soarelui sau masline;
-acest amestec trebuie lasat intr-un recipient din sticla, inchis, intr-un loc intunecat si racoros, timp de trei saptamani si se va amesteca in compozitie din cand in cand;
-dupa trei saptamani vei putea alege uleiul care s-a format si il poti pastra intr-un recipient bine inchis, la racoare si intuneric (de preferat intr-o debara)…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente