Home / SANATATE / MEDICINA NATURISTA / Ceaiuri pentru detoxifierea organismului

Ceaiuri pentru detoxifierea organismului

Ceaiurile pentru detoxifierea organismului sunt la îndemână azi și accesibile ca preț dacă vrei să ai un corp sănătos permanent. Spre deosebire de detoxifierea colonului, unde ceaiurile au o acțiune purgativă, detoxifierea organismului este un proces pe termen mai lung, care necesită atenție în toate privințele.

Ceaiuri pentru detoxifierea organismului

Toxinele adunate în corp de-a lungul timpului pot produce efecte negative precum cearcăne, oboseală, piele ternă, constipație cronică în anumite cazuri, lipsă de vitalitate și în general o stare generală proastă. Consumând zilnic ceaiuri pentru detoxifierea organismului, corpul este protejat împotriva radicalilor liberi și a toxinelor care se acumulează, iar efectul se petrece zilnic, vizibil după un anumit timp, în funcție de mai mulți factori printre care și regimul alimentar.

CEAI DE PĂPĂDIE

O plantă excelentă consumată sub formă de ceai pentru detoxifiere, pe care o întâlnim pretutindeni, este păpădia. Dincolo de imaginea ei aparent banală, păpădia a fost folosită din cele mai vechi timpuri în diverse forme, de la tincturi la infuzii de ceai, în combinație cu alte plante. În detoxifierea organismului, acest ceai are rol depurativ, elimină toxinele și drenează apa în exces din organism, favorizând eliminarea pe cale naturală. Ceaiul acționează și asupra ficatului și vezicii biliare, combate constipația, și aduce un aport ideal de calciu și magneziu în organism.

Ceaiul de păpădie nu este un simplu ceai pentru detoxifierea organismului, ci și un remediu excelent pentru anemie, alergii, acnee, diabet zaharat, reducând glicemia și este și tonic pentru organism. Într-o cură de detoxifiere a organismului se folosesc frunzele de păpădie, sub formă de infuzie, aproximativ 6 grame la 150 ml de apă clocotită. Se pot consuma până la 3 căni pe zi, iar pentru menținere și pentru ca detoxifierea organismului să aibă loc zilnic, o cană pe zi este ideală.

CEAI ROOIBOS

Mai puțin cunoscut la noi, ceaiul roșu sud-african Rooibos, nume dat de zona în care se cultivă, este înrudit cu planta Camelia Sinensis, planta ceaiului verde, alb sau negru. Cu un gust deosebit dulce-picant, ceaiul Rooibos este bogat în substanțe antioxidante, calciu, fier, cupru, magneziun și zinc și este un puternic mineralizant, ideal nu doar pentru detoxifierea organismului, ci și pentru sănătatea oaselor. Dintr-o dietă cu ceaiuri pentru detoxifierea organismului, nu trebuie să lipsească ceaiul Rooibos.

Acesta neutralizează toxinele, întărește sistemul imunitar, acționează inclusiv la nivelul sistemului nervos central, este un excelent adjuvant contra reacțiilor alergice, antibacterian și bun antiviral. Se găsește fie la plic, fie sub formă de frunze uscate, de culoare roșu-maroniu, iar la preparare se folosește o linguriță la o cană cu apă fierbinte. Timpul de infuzare este de 3-5 minute, dar chiar și după 5 minute, gustul ceaiului devine mult mai puternic. Pentru detoxifierea organismului acest ceai este ideal, înlocuiește cu succes cafeaua, iar o cură cu acest ceai de detoxifiere poate fi ținută pe termen lung, fără reacții adverse.

CEAI VERDE

Despre ceaiul verde nu este o noutate faptul că este poate cel mai cunoscut ceai, denumit și ”Elixirul Tinereții” de către asiatici, chiar locul de proveniență al acestuia, de acum 4000 de ani. Este unul din cele mai consumate ceaiuri, pentru detoxifierea organismului având un efect puternic, la un consum de cel puțin 3 pahare de ceai într-o zi. Pe lângă faptul că activează metabolismul, ceaiul verde într-o cură de detoxifiere previne apariția multor afecțiuni, printre care și cancerul, datorită conținutului mare de antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi.

De asemenea, ceaiul verde curăță organismul de colesterolul rău, menținând un excelent echilibru în metabolizarea compușilor dăunători rezultați dintr-o alimentație bogată în grăsimi. Astfel, este recomandat persoanelor care au un astfel de regim bogat în grăsimi și carbohidrați, favorizând detoxifierea organismului zilnic. Dintr-o cură bazată pe ceaiuri pentru detoxifierea organismului, ceaiul verde nu ar trebui să lipsească, iar în combinație cu alte plante, rezultatele nu vor întârzia să apară.

CEAI DE URZICĂ

În ciuda faptului că provoacă răni pe piele în forma sa naturală, urzica este recunoscută pentru proprietățile ei indispensabile unei sănătăți de fier. Cu enorm de mulți compuși binefăcători pentru corp, ceaiul de urzică poate fi încă un aliat în detoxifierea organismului, datorită vitaminelor, sărurilor de fier, siliciu, magneziu, cetonă, potasiu și calciu pe care le conține.

Chiar alături de alte ceaiuri pentru detoxifierea organismului, ceaiul de urzică elimină toxinele și surplusul de apă, fiind un excelent diuretic într-o cură de detoxifiere. Alte proprietăți ale consumului de ceai de urzică, pe lângă efectul detoxifiant sunt: antibacterian, antifungic, antireumatic, antianemic, analgezic. Nutriționiștii recomandă acest ceai pentru detoxifierea organismului primăvara si toamna.

Ceaiul de urzica are efect laxativ, iar la unele persoane poate provoca chiar tulburări gastro-intestinale. Sub formă de ceai pentru detoxifierea organismului se folosește urzică uscată, o lingură la o cană de apă clocotită.

Zilnic se pot bea 2-3 căni, timp de 30 de zile, iar în combinație cu ceai de coada-șoricelului, urzica nu doar ajută la detoxifierea organismului, ci și la slăbit. Exista si ceai din radacina de urzica, folosit pentru diferite afectiuni.

CONTRAINDICAȚII

Este important să consulți un medic homeopat, în cazul în care te-ai decis să consumi ceaiuri pentru detoxifierea organismului, deoarece pot exista unele interferențe, în cazul în care iei medicamente. De asemenea, orice cură de detoxifiere începută drastic, nu trebuie ținută mai mult de 30 de zile, iar alimentația trebuie să fie săracă în grăsimi și bogată în vitamine, fibre, minerale. Sportul este important și el.

Loading..